Traim intr-o epoca in care muzica romaneasca este revolutionata, practic. Tot mai multi artisti dispar din peisaj, lasand locul altora cu o valoare discutabila. Acum, muzica romaneasca se imparte in 4: cei vechi si buni si care sunt pe piata (Voltaj, Hi-Q, Animal X, Parazitii, Akcent, DJ Project, Morandi, Iris, Vama, Vita de Vie, Simplu), cei vechi si buni care nu lanseaza nimic (N&D, Holograf, BUG Mafia, Body & Soul, La Familia), cei tineri care promit (Fly Project - inca mai au de demonstrat, DJ David, DJ Rynno & Silvia, Inna, Play & Win) si categoria Magda Ciumac (Magda, Sexy Braileanca, Simona Senzual). Piata este mult mai saraca in comparatie cu anii trecuti, cand toata lumea se plangea ca apar multe trupe proaste, cu melodii proaste, dar care erau ascultate chiar si de critici.
Ei bine, toate acestea chiar nu conteaza. Exista ceva superior muzicii mainstream din Romania, exista ceva care ar merita mai multa atentie din partea noastra, exista o Enigma a carei destin este purtat de un roman stabilit in Germania. Acela este Michael Cretu, unul dintre cei mai apreciati compozitori romani din toate timpurile, care, alaturi de Sandra a avut cele mai mari succese. Multi au auzit, probabil, de proiectul Enigma (pentru ca nu este trupa propriu-zisa), de la parinti, nostalgici dupa muzica adolescentei lor. Desigur, Enigma a aparut undeva la inceputul anilor '90, cand Michael Cretu si Sandra erau deja cunoscuti pentru melodii precum "Maria Magdalena", "In the heat of the night" sau "Hiroshima". Stilul lor s-a schimbat, insa. Sound-ul anilor '80 deja nu mai era agreat de ascultatori, astfel ca ei au venit cu ceva nou, cu ceva special: muzica new-age, ambientala. Primul single Enigma a fost "Sadeness (Part I)", de pe albumul "MCMXC a.D.", din 1990. Acesta era atat de neobisnuit, incat americanii nu au stiut exact unde sa-l incadreze, ajungand pe locul 5 in The Billboard Hot 100, pe locul 6 in Modern Rock Tracks, pe locul 67 in Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks si pe locul intai in Hot Dance Music/Club Play si Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales. "Sadeness (Part I)" a fost melodia care a deschis drumul stilurilor de muzica mai sus mentionate. Al doilea album Enigma, "The Cross of Changes" (1993) a adus si una dintre cele mai reprezentative melodii ale proiectului, "Return to Innocence". Acesta poate fi considerat apogeul Enigmei, al carei album s-a vandut in 12 milioane de exemplare in toata lumea. Al treilea album a fost "Le roi est mort, vive le roi" (1996), vandut in peste 7 milioane de copii in lumea intreaga. Cel de-al patrulea album, "The Screen Behind the Mirror" (1999) este unul din preferatele mele, melodia "Gravity of Love" fiind, intr-adevar, o opera de arta. Folosind multe sample-uri, Michael Cretu a fost acuzat de plagiat, insa nimeni nu ii poate lua meritul ca a adus ceva nou in muzica. "Voyageur" (2003), "A Posteriori" (2006) si "Seven lives, many faces" (2008), sunt celelalte trei albume.
Tracklist-urile albumelor proiectului muzical Enigma sunt atat de sugestive, incat alcatuiesc o poveste a caror personaje sunt chiar ascultatorii.
Momentan, Michael Cretu este singurul membru al Enigmei. Cu toate acestea, a lansat in septembrie 2008 un album, "Seven lives, many faces", "Seven lives" fiind folosit ca theme song pentru Jocurile Olimpice din Beijing, transmise de EinsFestival, din Germania. Intr-adevar, acest album nu poate fi considerat unul dintre cele mai bune ale Enigmei, insa Michael Cretu a dat dovada de un profesionalism desavarsit, reusind sa treaca peste un moment foarte greu din viata sa, divortul de Sandra, si sa isi continue cariera.
Specialitatea in a fi special a fost adusa de Enigma in muzica si va dainui inca multi ani de acum inainte. Enigma - taticii muzicii ambientale mainstream.
Poza 1: Michael Cretu
Un comentariu:
azi noapte chiar am visat ca am cunoscut-o p sexy braileanca:)))
Trimiteți un comentariu