Un nume curat - iată care este ţărâna cea mai uşoară pe pieptul celui coborăt în pământ" (Grigore Vieru)
Poetul roman (da, roman), Grigore Vieru (foto), a murit astazi, 18 ianuarie 2009, la varsta de 73 de ani, la un spital din Chisinau, dupa ce a fost internat in urma unui accident rutier ce a avut loc in noaptea de 15 spre 16 ianuarie. Grigore Vieru, bun prieten cu Adrian Paunescu, se intorcea de la un concert organizat in sudul Moldovei in cinstea lui Mihai Eminescu. Trebuia sa fie consultat de un specialist german in domeniul neurochirurgiei, care urma sa vina in Moldova special pentru el.
Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in Pererita, judetul Hotin. În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară.
În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul XX”. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voronet, Sucevita, Dragomirna si Varatec. Se întoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire: "Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul".
Opera:
- 1957 - Alarma (versuri pentru copii)
- 1958 - Muzicuţe (versuri pentru copii)
- 1961 - Făt-Frumos curcubeul şi Bună ziua, fulgilor! la editura „Cartea Moldovenească”
- 1963 - Mulţumim pentru pace" (versuri) şi Făguraşi' (versuri, povestiri şi cântece).
- 1964 - Revista „Nistru” publică poemul Legământ, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.
- 1965 - Versuri pentru cititorii de toate vârstele, prefaţat de Ion Druta pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967).
- 1967 - Poezii de seama voastră (editura „Lumina”)
- 1967 - Bărbaţii Moldovei cu o dedicaţie pentru „naţionalistul” Nicolae Testimiţeanu (revista „Nistru”). Întregul tiraj este oprit, dedicaţia scoasă.
- 1969 - Duminica cuvintelor la editura „Lumina” cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit prezentă în orice grădiniţă de copii.
- 1970 - Abecedarul (editura „Lumina”) — în colaborare cu Spiridon Vangheli şi pictorul Igor Vieru)
- 1970 - Trei iezi
- 1974 - Aproape (versuri lirice, cu ilustraţii color de Isai Carmu)
- 1975 - Mama (editura „Lumina” — carte pentru cei mici, ilustrată de Igor Vieru)
- 1976 - Un verde ne vede! ( editura „Lumina” — volum pentru care poetului i se decernează Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).
- 1991 - Metafore albastre (editura „Narodna cultura”, Sofia — în colecţia Globus poetic, traducere în limba bulgară de Ognean Stamboliev. (Wikipedia)
Stiti, in momente ca acestea simt ca nu mai am cuvinte. Practic, totul se destrama in cultura romaneasca. Sunt promovati tot felul de inapti care scriu poezii pe care le pot scrie si elevi de clasa a treia, in timp ce adevaratele valori sunt date la o parte, aruncate la gunoi. Parca nimanui nu i-ar pasa de acestea. Dar de ce i-ar pasa cuiva? Cumva fac rating? Vor cumpara mai multe persoane ziarul? Nu, niciodata nu se va intampla asa ceva. Rareori mai apare la televizor domnul Adrian Paunescu, in opinia mea, cel mai mare poet roman din toate timpurile, insa nu pentru a-si expune imensa sa capacitate, ci pentru a fi facut praf, pentru a fi injurat, blamat, pentru a se arunca in el cu noroi, pentru ca "a fost comunist". Dragi prieteni de 30+ ani, toti ati fost comunisti, toti trebuia sa pupati acolo unde acum scuipati. De ce credeti dvs. ca sunteti mari moralisti? Cu ce sunteti mai buni decat domnul Adrian Paunescu? Va zic eu: CU NIMIC. Voi nu reprezentati absolut nimic, numele vostru va fi uitat pentru totdeauna, in timp ce domnul Adrian Paunescu a fost, este si va fi cel mai mare poet roman. Nimeni nu-i poate lua aceste lucruri.
Stiti ce este si mai dureros? Ca astazi a murit unul din putinii poeti romani adevarati si...nimanui nu pare sa-i pese.
Americanii sunt patriotii fara patrie, americanii nu reprezinta un popor. Se poate spune despre americani orice, insa ei stiu sa isi aprecieze si sa isi onoreze valorile. Aceasta reprezinta civilizatia.
Edit: Poza nu poate sa arate cat de mare a fost ca om Grigore Vieru.
3 comentarii:
spui foarte multe lucruri cu care nu sunt de acord aici. prea multe :) imi pare rau, te-as fi contrat dar nu stiu daca ar avea vreo finalitate. vad ca vezi cu totul altceva decat mine :)
"Sunt promovati tot felul de inapti care scriu poezii pe care le pot scrie si elevi de clasa a treia"
asta e cea care te-a deranjat cel mai mult nu? look, eu sunt doar un iubitor de poezie adevarata...intr-adevar, am o problema mare cu Eminescu (nu suntem pe aceeasi lungime de unda poate) dar trebuie sa recunosti ca sunt foarte multe poezii penibile (stii cum sunt eu...fuck mood, fuck the system; asta e la moda? naspa atunci :)) )
si eu il admiram si-i iubesc muult de tot poezia,lui Grigore Vieru,Dumnezeu sa-l ieret!
de acord,..sunt multe poezii proaste,multi asa zisi poeti,mai bine nu ar scrie,...
Trimiteți un comentariu