La fel și în alte cazuri... mai puțin frumoase. Acum chiar trecem la manipularea aia nesimțită, caracterizată de reacredință și dorință de a distruge. O să râdeți, poate, dar vreau să scot în evidență o chestie pe care am observat-o de câțiva ani, cel puțin de la 9/11 încoace. Și devine din ce în ce mai agresivă. E vorba despre campania asta nebună îndreptată împotriva religiilor, a tuturor religiilor. Sunt conștient că se întâmplă lucruri care sunt în neregulă prin toate cultele. Sunt conștient că omul interpretează și reinterpretează totul, astfel încât, cel mai probabil, religiile din zilele noastre nu mai au decât 5-10 % în comun cu cele originale.
Dar să ne concentrăm puțin pe lucrurile pe care le propăvăduiesc și să încercăm să gândim realist, nepărtinitor, fără prejudecăți și alte alea. Avem trei mari religii monoteiste. Luate în ordinea nașterii lor, ar fi iudaismul, creștinismul și islamul. Asta este cea mai obiectivă clasificare. Ce propăvăduiesc ele? Niște chestii foarte banale, pe care le auzim de atâta timp. Ne-au învățat și părinții noștri despre ele, în mod normal. Iubirea, întrajutorarea... Astea sunt niște lucruri pe care le știau și cei din societățile de tipul „eu sunt pentru că ei sunt”. Doar că între timp ceva a mers prost în evoluția mentalității omului. Și asta din cauza orgoliilor și dorinței de înavuțire a unora sau a altora. Sau din cauza dorinței de putere. Că au existat mai multe culte în istoria umană decât ne putem închipui. Eu am menționat doar cele mai importante trei religii monoteiste.
Ideea e că toate Bisericile au păcatele lor. Dintre astea trei, luându-le din nou în ordine cronologică, ies mai întâi la iveală tâmpeniile făcute de iudei în numele religiei lor (persecuția lui Iisus și a ucenicilor lui), apoi ale creștinilor (luptele doctrinare, ideologice din primul mileniu, ruptura dintre Orient și Occident, Marea Schizmă, apoi Cruciadele vieții, Inchiziția și alte porcării din astea) și musulmanilor (unele fapte se suprapun, dar islamul a apărut ultimul dintre cele trei și de-asta îi trec în revistă „păcatele” acum - ruptura timpurie a cultului, așa-zisele „războaie sfinte”, care s-au desfășurat pe mai multe secole, persecuțiile creștinilor și ale altor culte, deși era împotriva cuvântului lui Allah). Deci da, ceva a mers foarte, foarte prost. Astea sunt lucruri pe care le învățăm, sunt foarte accesibile și pot fi cercetate de oricine își dorește cu adevărat să afle mai multe.
Dar subiectul central al postării ăsteia nu îl reprezintă religiile, ci manipularea. Da, în teorie, religiile te „manipulează” să faci bine, oricât de multe contraargumente ar veni să aducă niște oameni de „bună” credință. Totuși, de ceva vreme suntem bombardați cu tot felul de știri negative legate de diferiți clerici sau oameni cărora li se scoate ostentativ în evidență religia căreia îi aparțin. Că musulmanul X s-a detonat în piața centrală din orașul M, că preotul ortodox Y conduce nu știu ce mașină bengoasă, că preotul catolic Z a fost dovedit că e pedofil. Despre evrei e un pic mai riscant să scrii ceva rău, pentru că amintirea a ceea ce s-a întâmplat acum 70-80 de ani este încă foarte vie. Există știri și împotriva lor, mai mult sau mai puțin adevărate, ca și în cazul oamenilor aparținând celorlalte culte.
Oricum, problema este că trebuie să știm să facem diferența între Biserica respectivă, ca instituție, indiferent de ritul ei, și credința în esența învățăturilor. Eu sunt conștient că există nereguli și abuzuri în cadrul Bisericii Ortodoxe. Am și fost martor la câteva, dar asta nu îmi știrbește cu nimic credința în Dumnezeu. Instituțiile sunt create și conduse de oameni, iar părerea mea despre specia asta mi-am exprimat-o în mai multe rânduri. Dar credința rămâne. Manipularea însă se îndreaptă și împotriva credinței. Pentru că vezi la televizor știri despre „tămbălăul” de la moaștele Sfintei Parascheva. Îți bagă în față tot felul de moși și babe care mai au puțin și își dau ultima suflare, plus că mai aduc în discuție și persoane care au leșinat sau s-au îmbulzit ș.a.m.d. Iar tu, omule de rând, ai impresia că acolo, la moaște, sunt doar moși și babe pe care-i caută moartea pe-acasă, dar n-au nimic mai bun de făcut decât să „pupe cadavre”, cum zic mulți cretini pe internet și nu numai. Dar în pelerinajele astea merg oameni de toate vârstele, mai bine sau mai prost îmbrăcați, mai mult sau mai puțin culți. Asta e partea nevăzută. Omul de rând însă cade în plasa pe care mass-media o aruncă și se gândește cât de proști sunt cei care merg la moaște sau care merg la biserică. Și nu se mai duc la biserică. Să zicem că-și mai fac ici și colo câte o rugăciune, dar din ce în ce mai superficială. Și credința are de suferit, oricât de mult ar spune unul sau altul că nu. Oricât de mult ar spune unul sau altul că ăștia care prezintă faptele de genul sunt bine intenționați. Viața m-a învățat că la nivelul ăsta bunele intenții nu (prea) există. Mă rog, și la fel cum cei care merg la biserică sunt etichetați, la fel sunt și catolicii, musulmanii, evreii, negrii, chinezii etc. pe diferite stereotipuri idioate creeate de „oameni de bine”.
Eu cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe ceea ce ne unește și mai puțin pe lucrurile care ne deosebesc. Este cel mai „politically correct” mesaj pe care l-am scris aici, cu toate că am o mică mare problemă și cu acest concept. Dar eu chiar cred că ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce avem în comun și să construim ceva frumos și durabil, altfel specia noastră chiar că se va duce dracu'. Să nu ne mai lăsăm manipulați și să încercăm să gândim în legătură cu lucrurile care ne sunt prezentate de unii sau de alții în mass-media, online sau alte medii de „informare”.
Adevărul nu este niciodată ce s-a întâmplat. Adevărul este ceea ce vor ei să fie. Depinde doar de interesele lor cum îl zugrăvesc. Se pornește de la o faptă certă și verificabilă, iar pe marginea ei se scriu poveștile. Cam ăsta e unul din principalele ingrediente ale demoncrației.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu