luni, 26 mai 2008

De omorul artei

Cati copii nu am avut pana acum zicand ca isi doresc sa devina prezentatori la televizor. Aceste personaje devin, vrand-nevrand, niste modele pentru tanara generatie. Tanara generatie trebuie crescuta cu mare atentie, pentru a nu se rata. De copii se leaga si viitorul nostru. La inceput ii intretinem, ii invatam sa se descurce pe cont propriu, o buna parte din viata se descurca astfel, pentru ca la un moment dat sa vina vremea sa ne intretina si ei pe noi. Trebuie sa ii invatam si sa ii protejam de ceea ce este nociv. Aceasta protectie ar putea incepe cu o supraveghere cat mai atenta a copilului si cu oferirea unei educatii cat se poate de buna. Aceasta supraveghere presupune si o atentie deosebita acordata programelor pe care copilul le urmareste la televizor. PAna si desenele animate au devenit daunatoare. Mie, unul, nu mi se pare normal sa fie scoase din grila desene precum "The Flintstones" sau "The Jetsons" si sa fie introduse altele precum "Chowder" sau "George of the jungle", care apartin ramurei umorului de tip american, bazat pe poante ce constau in scoaterea unor sunete onomatopeice. Traducerea in romana nu a fost o idee buna, dupa parerea mea si a generatiei care a invatat limba engleza uitandu-se la desene animate. Probabil multi dintre cititori se vor gandi ca, daca pana si desenele animate au ajuns daunatoare, atunci posturile care nu sunt asa-zise "pentru copii" cum sunt? Aceste posturi au ajuns la un grad de nocivitate si intoxicare ce ar putea dauna chiar si unui om matur.
Inainte, stirile de la ora 5 erau renumite pentru numeroasele atrocitati prezentate. Acele atrocitati au inceput sa fie preluate si de principalele telejurnale. Probabil sunt persoane carora le plac asemenea lucruri, insa nu e normal sa fie prezentate la televizor. Filmele transmise sunt, intr-o proportie covarsitoare, extrem de violente. Emisiunile de divertisment au inceput sa depaseasca limita bunului simt, devenind foarte obscene. Talkshow-urile au devenit niste prilejuri de scandal, ca doar acest lucru face rating. Sportul a devenit, deasemenea, mai murdar, mai violent, fotbalul ajungand un circ total. Programele de umor sunt lipsite de umor, bazandu-se doar pe strambaturile unor actori fie tineri si neinspirati, fie depasiti.
Televiziunea era o arta, erau vremuri in care era o placere sa te uiti la televizor. Acele vremuri au trecut si aceasta arta, ca si multe altele, este intr-o coma adanca din care nu stiu ce ar putea-o scoate.

Niciun comentariu: