marți, 7 aprilie 2009

Basarabia

Si aici vorbesc de BASARABIA si nu de entitatea Republica Moldova, BASARABIA, regiune care a facut parte 500 de ani din Moldova, statul medieval condus de mult iubitul nostru Stefan cel Mare si Sfant, statul in care Alexandru Lapusneanu si-a varsat frustrarile pe boieri, scurtandu-i de cap, statul despre care Dimitrie Cantemir a scris in "Descriptio Moldaviae".
Numele de Basarabia este clar derivat de la Basarab, primul domnitor al Tarii Romanesti, care a detinut aceasta functie timp de 42 de ani (1310-1352). Bun, acum se va spune ca Basarabia a fost a Tarii Romanesti; da, a fost, insa pentru o scurta perioada, urmand ca, pe parcurs, sa ajunga parte componenta a Moldovei.
Tovarase, ce limba se vorbea pe vremea aia in Moldova? Moldoveneasca nu? In Tara Romaneasca se vorbea romana, iar in Transilvania se vorbea ardeleana...si desigur, prin Banat se vorbea banateanca. Suntem atat de inversunati, incat uitam, practic, logica evenimentelor, nu? Cum multe persoane uita ca romanii (nu locuitorii Romaniei) se trag din Aeneas (TRAC, TROIAN), ceea ce inseamna ca erau inruditi cu grecii si CU DACII si ca si romanii erau...traci si nu latini. Dar nu-i nimic, Romania este o tara latina, iar poporul roman este latin, ca asa vrea istoria.
Sa continuam totusi cu o istorie reala a Basarabiei...sau ma rog, nu neaparat istorie, ci doar un scurt istoric. Nu trebuie sa fii un expert in domeniu ca sa iti dai seama ca locuitorii erau ROMANI si vorbeau limba ROMANA. Din nefericire, Moldova se afla in majoritatea timpul sub suzeranitate otomana, iar instaurarea domniilor fanariote a fost o adevarata tragedie, nu neaparat prin prisma faptului ca domnitorii nu mai erau pamanteni, ci pentru ca teritoriile statului erau folosite ca monede de schimb. In 1774, Bucovina este luata de austrieci, dupa ce turcii au facut ce stiau ei mai bine de la 1683 incoace: au pierdut un razboi. In 1812, Basarabia este anexata Rusiei, dupa ce Imperiul Otoman pierde un razboi ruso-turc ce a durat 6 ani (1806-1812). Si de aici incep 106 ani in care Basarabia se afla sub stapanire straina si in care (sa folosesc si eu acum un cliseu pe care l-am observat in cazul ocupatiei Daciei de catre romani) s-a desfasurat procesul de slavizare. In 1918 slavii s-au retras si au venit romanii, formand poporul moldovenesc (chiar crede cineva asta?). 1918-1940 a fost perioada in care Basarabia a facut parte din Romania...cum a fost perioada aia, dragi tovarasi si prieteni? Nu a fost frumos? Nu a fost interesant? NU A FOST MAI BINE CA ACUM? Ce conteaza, vrem stat independent. 1940-1992 a fost perioada in care Basarabia a facut parte din URSS, adica 52 de ani. Acesti 52 de ani, cumulati cu cei 106, dau 158 de ani, aproape cat a fost Dacia ocupata de romani (165 de ani).
In cazul dacilor cu romanii s-au format daco-romanii, ulterior fiind cunoscuti ca Valahi! In cazul romanilor cu slavii au rezultat moldovenii, iar Basarabia a devenit Moldova...Republica Moldova.

Basarabia s-a pierdut pe drum, s-a pierdut in fum...unde este Basarabia? Moldova s-a unit cu Tara Romaneasca pentru a forma Romania, deci Republica Moldova nu ar avea niciun drept sa ii ia numele.

Putem sa ii spunem cum vrem, eu prefer sa ii spun DEZBINARE acestui fenomen...

Si totusi, nu renunt sa strig si sa cred in sintagma BASARABIA, PAMANT ROMANESC!

Un comentariu:

Anonim spunea...

BASARABIA- PAMANT ROMANESC!
LUPTAM PENTRU UNIRE!