marți, 13 iulie 2010

Partidul Poporului

In luna august a anului 1916 s-a luat decizia ca Romania sa intre in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, care promisese pe langa recunoasterea drepturilor asupra teritoriilor romanesti aflate sub stapanire straina (Transilvania, Banat, Bucovina, Basarabia), si un ajutor militar. Stand, deci, la mana aliatilor nostri mai puternici, am reusit sa pierdem Tara Romaneasca,
Echipamentul militar al romanilor? Vezi Razboiul de Independenta. Echipamentul militar al inamicilor? Cel mai modern la momentul respectiv; Germania era cea mai mare putere a lumii, dupa ce a detronat Anglia din aceasta pozitie.

Anul 1917. Numai Moldova mai statea in picioare din ceea ce se numea inainte de Razboi "Romania". Ajutorul aliatilor a venit odata cu misiunea franceza condusa de Generalul Henri Mathias Berthelot. Acest ajutor a fost decisiv in economia razboiului dus de romani, reusindu-se refacerea Armatei Romane in primavara anului 1917. Au avut loc binecunoscutele batalii de la Marasti, Marasesti, Oituz. Comandantul Armatei Romane? Generalul Alexandru Averescu, ridicat ulterior la rangul de Maresal.

Anul 1918. Se realizeaza Marea Unire, Alexandru Averescu fiind unul dintre personajele cheie ale acestei mari reusite. In acest an, Alexandru Averescu infiinteaza Liga Poporului, redenumita in 1920 Partidul Poporului. A urmat o cariera politica in care a ajuns de trei ori prim-ministru al Romaniei: februarie-martie 1918, martie 1920-decembrie 1921, martie 1926-iunie 1927. Printre fondatorii Ligii Poporului se mai numara nume mari precum Constantin Argetoianu, Mihai Cantacuzino, Victor Babes sau Duiliu Zamfirescu.

Popularitatea Ligii Poporului s-a datorat in special lui Alexandru Averescu. Poporul il vedea in primii ani ai Romaniei Mari ca fiind salvatorul neamului. In martie 1920 ajunge prim-ministru, la recomandarea lui Ion I.C. Bratianu facuta regelui Ferdinand I. In timpul mandatului sau au fost semnate diverse tratate de pace, cum ar fi cel de la Trianon, din luna iunie a anului 1920, tratate care au insemnat recunoasterea Romaniei Mari la nivel international. Totusi, reformele la care se astepta taranimea intarziau, iar in decembrie 1921 regele Ferdinand I a decis sa il schimbe cu un alt personaj binecunoscut al politicii interbelice, Tache Ionescu.

Popularitatea Partidului Poporului a inceput sa scada, ulterior aparand si neintelegeri in interiorul acestuia. Constantin Argetoianu s-a autoproclamat presedinte al Partidului, insa Alexandru Averescu nu si-a pierdut speranta si a organizat o serie de intruniri in tara in anul 1924, generalul prezentand motiunea adoptata de Adunarea de la Arenele Romane (50.000 de oameni), prin care cerea demiterea lui Ion I.C. Bratianu. Acesta, insa, i-a zis lui Ferdinand ca il va aduce pe general la putere "la momentul potrivit". Momentul potrivit a fost in 1926, dupa ce Partidul Poporului a castigat 292 de mandate in Parlament. Averescu a devenit din nou prim-ministru, a inceput sa faca importante reforme economice si agrare, insa a facut si o greseala care se pare ca l-a costat cariera politica: a incercat sa il convinga pe Carol al II-lea sa revina asupra deciziei de abdicare. Ion I.C. Bratianu nu era un sustinator al acestei idei si, dupa un schimb dur de replici cu generalul, a decis sa il schimbe cu printul Barbu Stirbei.

La urmatoarele alegeri, Partidul Poporului nu areusit sa adune numarul de voturi necesare pentru a intra in Parlament, pragul electoral fiind pe vremea aceea 2 %. Membri importanti au decis sa paraseasca Partidul, iar continuitatea carierei politice a lui Alexandru Averescu era pusa sub semnul intrebarii. Cu toate ca Averescu a incercat sa il aduca la tron pe Carol al II-lea, acesta nu a parut sa il agreeze foarte mult. La un moment dat, in 1934, a incercat sa formeze un guvern de "autoritate" cu maresalul prim-ministru. Acesta, insa, dorea ca Partidul Poporului sa ajunga la putere pe cai normale, asa ca regele a renuntat la aceasta idee.

Batran si bolnav, maresalul Averescu se retrage din viata publica si moarte la 3 octombrie 1938. Ce a insemnat el pentru poporul roman? Fara el, cel mai probabil Romania Mare nu ar mai fi existat. Reveneam eventual la nivel de cnezate si voievodate, un nivel de care se pare ca nu suntem foarte departe acum.

Cu ce drept doreste un anumit individ extrem de dubios sa creeze din nou Partidul Poporului? In fine, multi oameni, probabil cam 98-99 % dintre romani, nu stiu ca a mai existat un Partid al Poporului. Multi poate chiar nu au auzit de un mare erou, poate chiar cel mai mare erou al neamului romanesc, Alexandru Averescu. Totusi, sa fim seriosi. Dan Diaconescu are o popularitate mult mai mare acum decat ar fi avut Averescu dupa lovitura de stat din 1989. Asta e tara, asta e romanul, asta e...

Pace, Lumina si Iubire,
MariusZ.

4 comentarii:

Anonim spunea...

foarte tare... insa e advarat...??? eu trebuie sa iau o nota ku aceste informati ...

MariusZ spunea...

Salut. Da, este cat se poate de adevarat. :D

Alle. spunea...

vezi ca pe alocuri te exprimi cam vag.. de exemplu aici: Cu toate ca Averescu a incercat sa il aduca la tron pe Carol al II-lea, acesta nu a parut sa il agreeze foarte mult. La un moment dat, in 1934, a incercat sa formeze un guvern de "autoritate" cu maresalul prim-ministru. Acesta, insa, dorea ca Partidul Poporului sa ajunga la putere pe cai normale, asa ca regele a renuntat la aceasta idee.

Eu nu inteleg CINE nu agreea pe cine, CINE a incercat sa formeze un guvern, si CINE este "acesta"?

In rest mersi de info, chiar aveam nevoie pt istorie!

MariusZ spunea...

Averescu a incercat sa il aduca la tron pe Carol al II-lea, dar regele nu prea l-a avut la suflet, dorind sa devina dictator (si a reusit, dupa ce a discreditat clasa politica prin desele schimbari de prim-ministri).
In 1934, Carol al II-lea a vrut sa puna un guvern cu Averescu prim-ministru. O sa fac acum niste completari. Sursele sunt multe si uneori contradictorii. Da, in 1934 era o criza guvernamentala si era in vederile lui Carol un nou guvern Averescu, dar maresalul se pare ca dorea sa aduca la putere intreg partidul sau. Din cauza asta criza s-a prelungit, iar Averescu a incercat sa ajunga la putere pe cai normale, facand o alianta cu Gheorghe I. Bratianu. :D

Deci jocurile politice erau la fel de puterede si pe atunci.