sâmbătă, 29 octombrie 2016

Doar o vorbă...

Mda, a trecut ceva vreme de când n-am mai făcut referire la muzică și... cred că e cazul acum, mai ales că este un curent dubios de fanboys, care idolatrizează un anumit artist și consideră că el are întotdeauna dreptate, iar toți ceilalți sunt de căcat. Poate că limbajul o să fie un pic mai dur, dar atitudinea acestor fanboys este mult prea deranjantă, iar dacă îndrăznești să nu fii de acord cu ei, îți pun veșnica întrebare „ce-ai fumat, frate?”.

Privind un pic în trecut, în hip hop-ul românesc au existat mai multe conflicte. Cel puțin prin anii '90, diss-urile erau frecvente, datorită existenței a două grupări considerate rivale, după model american or something like that. Mă refer la Cartel - B.U.G. Mafia, La Familia, Il-Egal, (Dana) Marijuana și alții care dădeau gangsta rap - și Sindicatul R.A.N.-S. (Răcnetul Agoniei Naționale - Sindicat) - R.A.C.L.A., Getto Daci, Delikt, Da Hood Justice, Paraziții (în faza incipientă). Sigur, formulele pe care le-am scris aici nu sunt complete; se mai făcuseră schimbări atât în Cartel, cât și în R.A.N.-S. de-a lungul anilor. Cert este că au existat multe conflicte între membrii celor două grupări și multe diss-tracks. Aparent, Cartelul a câștigat, dar mai mult datorită faptului că a avut mai multă priză la public. Lumea prefera să asculte „Un 2 și 3 de 0” și „Tupeu de borfaș”, nu „Din sub” și „Pace cartierului”.

Anii au trecut, iar conflictele au fost ceva mai puține la număr. Cel mai răsunător din deceniul trecut a fost cel dintre B.U.G. Mafia și La Familia, două trupe cu un statut asemănător, doar că primii erau veteranii și... aparent, chestia asta este mai importantă, indiferent dacă veteranii au făcut niște mizerii în trecut. Nu cunosc bucătăria lor, nu știu ce a fost între ei. Știu de piesa originală „E foame de bani”, de prin 2002, la care poate ar fi fost mai bine ca Mafia să răspundă printr-un diss track. Ar fi ieșit un duel pe cinste. Nu are niciun sens să te implici de o parte sau de alta. Doar bucură-te de spectacol.

Și apoi... vin anii 2010. Și încep niște conflicte stupide gen „tu ești comercial, eu sunt underground” și alte porcării de genul. Deși, să fim serioși. Atâta vreme cât ai lansat albume pe piață și apari la TV destul de des, încât să te cunoască toată lumea, nu mai ești underground. Avem, deci, un conflict între cei de la Okapi - care au un stil mai comercial, e adevărat, și fac muzică destul de... proastă, după gustul meu - și Paraziții - vechi în meserie de vreo 20 de ani - cu multe albume pe piață, piese care încă îmi plac, dar... underground?! Adevărul e că mi se pare un conflict inegal, pentru că Paraziții au experiență și foarte mulți fani. De partea Okapi, singurul care are o experiență comparabilă este Grasu XXL, deci... să fim serioși.

Urmează apoi conflictul straniu dintre Ombladon și DOC. N-are nicio importanță de unde a pornit, eu vreau spectacol. Dar acești fanboys sunt mult mai agresivi decât actorii spectacolului în sine. DOC - „Praf” este un diss track bun, cu multe punch-uri. DOC e unul dintre cei mai tari MC-i din România... și totuși, acești fanboys ai celor de la Paraziții îl consideră pe el praf and shit like that. Având același argument pe care îl aveau și fanboys B.U.G. Mafia acum zece ani - că sunt veterani. Așa, ca idee, DOC e în industrie de aproape 20 de ani; dar nu e veteran. Cam la fel și colegii lui din C.T.C. Și nici ei nu sunt veterani.

Deci nimeni n-are voie să spună nasoale despre veterani, ca și cum ei sunt zeii zeilor și ar avea întotdeauna dreptate. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu am nimic nici cu Paraziții, nici cu B.U.G. Mafia. Ei au început să facă muzică pe vremea când eu eram foarte mic. Dar consider că în hip hop-ul românesc există MC-i mai buni decât veteranii. Nu întotdeauna veteranii sunt și cei mai buni în ceea ce fac. Sunt experimentați, dar nu neapărat cei mai buni. Pot să apară alții care să inoveze, să facă muzică de alt tip decât veteranii.

E atât de greu de acceptat că „eroii” tăi nu au dreptate? E atât de greu de acceptat că tu nu ai dreptate? Că în hip hop există mai multe stiluri. Și mai multe tipuri de MC-i. E mai complicat de acceptat, mai ales dacă nu îl avantajează pe eroul tău.

P.S. Știu că Arssura l-a învins pe DOC într-un battle, dar asta nu are nicio importanță pentru mine. Battle-ul dintre cei doi a fost doar spectacol.

Niciun comentariu: