luni, 10 martie 2008

Comedie adevarata

Filme de comedie... ce intelege omul prin asta? Trei-patru actori care se chinuie din rasputeri sa zica o poanta expirata (vezi majoritatea trupelor de comedie din Romania si nu numai).

Daca privim in trecut, catre pionierii filmului de comedie, ce vedem? Pe cine gasim? Charles Chaplin, in primul rand, unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile, omul care stia sa te faca sa razi fara sa scoata vreun cuvant, omul care putea sa imbine comedia si drama intr-un mod incredibil. Mare umorist englez, are marele merit de a fi creat un personaj tip, destul de actual, dupa parerea mea: vagabondul. Om cu o casa darapanata, cu un copil bolnav, care s-a lovit de obstacole la tot pasul, acesta era personajul intruchipat de Charles Chaplin, un personaj care, dincolo de mesajul social transmis, te putea face sa razi. Si radeai. Mare talent, mare om.
Stan Laurel, Oliver Hardy... ce va spun numele acestea? Pur si simplu, alte doua personaje tip, intruchipate de doi actori foarte talentati. Stan Laurel (Stan, pe scurt), este tipul omului fara prea multa minte, care vrea sa ajute dar intra mereu in belele. Un om nu prea inalt, imbracat intotdeauna intr-un costum specific vremii, cu un joben care ascunde parul intotdeauna ridicat ca si cum personajul s-ar fi curentat la ordinea zilei. Acest personaj avea un mod specific, trademark, de a face anumite gaguri incredibile. Avea un mod caracteristic de a se scarpina in cap, o figura de pomina si un mod extrem de hazliu de a isi striga prietenul cel mai bun: "Ollie". Plansul, insa, era partea cea mai adorata de fani. De fiecare data cand facea o boacana, Stan incepea sa planga si sa scanceasca.
Oliver Hardy (Bran, pentru necunoscatori), a creat, deasemenea, un personaj tip: omul care se crede bun la toate si poate chiar ar fi daca nu ar face Stan atatea pozne; dar unde ar mai fi umorul fara Stan? Hardy intruchipeaza un personaj mai inalt si mult mai gras decat Stan, cu o mustata neagra, cu o fata grasa dar foarte ghidusa, ceea ce il face extrem de simpatic. El este imbracat intotdeauna intr-un costum negru, purtand un joben care ascunde parul aranjat frumos. In fapt, personajul intruchipat de Hardy este un gentleman. Caracteristice pentru el sunt faptul ca in majoritatea filmelor isi rupea pantalonii in fund, plus replica "Here's another nice mess you've gotten me into", zisa catre Stan. Plus multe, multe alte gaguri.

Nu v-ati uitat la asa ceva? Nu stiti ce pierdeti... umorul modern nu se compara cu cel clasic. Este trist sa stiu ca nu va mai exista niciodata un Stan Laurel... Putine genii au existat...din ce in ce mai putine vor mai exista. "People should learn how to make you laugh without saying a word"...

Niciun comentariu: