miercuri, 28 ianuarie 2009

Delfini


Dupa cum probabil ati observat, eu sunt un mare iubitor al naturii. Poate va suna eminescian, insa locul unde ma simt cel mai in largul meu este padurea, intr-o zi frumoasa de vara. Stia Eminescu ce stia, padurea este o inspiratie excelenta, insa sunt multe alte lucruri care merita vazute si care iti pot inspira opera, care iti pot da idei poate chiar mai bune.
Multe persoane considera ca omul este cea mai inteligenta fiinta de pe planeta, insa oare este asa? Este in firea umana acest orgoliu nemasurat de a fi cel mai bun, cel mai inteligent, cel mai cel. Tocmai aceasta vanitate ar urma sa ne coste undeva in viitorul mai mult sau mai putin apropiat.
Iata, inteligenta delfinilor este un lucru deja cunoscut de catre noi, insa oare stim cat de inteligenti sunt ei cu adevarat? S-ar putea sa avem niste surprize enorme. Sa nu uitam,totusi, ca peste 70 % din suprafata planetei este acoperita de apa, iar apa nu este un loc unde omul ar putea fi macar 50 % stapan. Este nevoie de o fiinta superioara si in mediul acvatic, iar aceea este delfinul.
Pozele si filmuletele pe care le voi include in acest post nu reliefeaza neaparat inteligenta delfinilor, ci faptul ca sunt unele dintre cele mai frumoase creaturi de pe Pamant.

Acest filmulet prezinta destul de clar faptul ca delfinii sunt foarte deschisi interactiunii cu omul, pe care il percep undeva aproape de nivelul lor.

Intrebare: cum sa nu iubesti asa ceva?

Sunt atat de dragalasi, insa nu ar trebui tinuti in captivitate.




duminică, 18 ianuarie 2009

Romania, in curand tara fara poeti


Un nume curat - iată care este ţărâna cea mai uşoară pe pieptul celui coborăt în pământ" (Grigore Vieru)

Poetul roman (da, roman), Grigore Vieru (foto), a murit astazi, 18 ianuarie 2009, la varsta de 73 de ani, la un spital din Chisinau, dupa ce a fost internat in urma unui accident rutier ce a avut loc in noaptea de 15 spre 16 ianuarie. Grigore Vieru, bun prieten cu Adrian Paunescu, se intorcea de la un concert organizat in sudul Moldovei in cinstea lui Mihai Eminescu. Trebuia sa fie consultat de un specialist german in domeniul neurochirurgiei, care urma sa vina in Moldova special pentru el.
Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in Pererita, judetul Hotin. În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul XX”. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voronet, Sucevita, Dragomirna si Varatec. Se întoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire: "Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul".

Opera:

  • 1957 - Alarma (versuri pentru copii)
  • 1958 - Muzicuţe (versuri pentru copii)
  • 1961 - Făt-Frumos curcubeul şi Bună ziua, fulgilor! la editura „Cartea Moldovenească”
  • 1963 - Mulţumim pentru pace" (versuri) şi Făguraşi' (versuri, povestiri şi cântece).
  • 1964 - Revista „Nistru” publică poemul Legământ, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.
  • 1965 - Versuri pentru cititorii de toate vârstele, prefaţat de Ion Druta pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967).
  • 1967 - Poezii de seama voastră (editura „Lumina”)
  • 1967 - Bărbaţii Moldovei cu o dedicaţie pentru „naţionalistul” Nicolae Testimiţeanu (revista „Nistru”). Întregul tiraj este oprit, dedicaţia scoasă.
  • 1969 - Duminica cuvintelor la editura „Lumina” cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit prezentă în orice grădiniţă de copii.
  • 1970 - Abecedarul (editura „Lumina”) — în colaborare cu Spiridon Vangheli şi pictorul Igor Vieru)
  • 1970 - Trei iezi
  • 1974 - Aproape (versuri lirice, cu ilustraţii color de Isai Carmu)
  • 1975 - Mama (editura „Lumina” — carte pentru cei mici, ilustrată de Igor Vieru)
  • 1976 - Un verde ne vede! ( editura „Lumina” — volum pentru care poetului i se decernează Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).
  • 1991 - Metafore albastre (editura „Narodna cultura”, Sofia — în colecţia Globus poetic, traducere în limba bulgară de Ognean Stamboliev. (Wikipedia)

Stiti, in momente ca acestea simt ca nu mai am cuvinte. Practic, totul se destrama in cultura romaneasca. Sunt promovati tot felul de inapti care scriu poezii pe care le pot scrie si elevi de clasa a treia, in timp ce adevaratele valori sunt date la o parte, aruncate la gunoi. Parca nimanui nu i-ar pasa de acestea. Dar de ce i-ar pasa cuiva? Cumva fac rating? Vor cumpara mai multe persoane ziarul? Nu, niciodata nu se va intampla asa ceva. Rareori mai apare la televizor domnul Adrian Paunescu, in opinia mea, cel mai mare poet roman din toate timpurile, insa nu pentru a-si expune imensa sa capacitate, ci pentru a fi facut praf, pentru a fi injurat, blamat, pentru a se arunca in el cu noroi, pentru ca "a fost comunist". Dragi prieteni de 30+ ani, toti ati fost comunisti, toti trebuia sa pupati acolo unde acum scuipati. De ce credeti dvs. ca sunteti mari moralisti? Cu ce sunteti mai buni decat domnul Adrian Paunescu? Va zic eu: CU NIMIC. Voi nu reprezentati absolut nimic, numele vostru va fi uitat pentru totdeauna, in timp ce domnul Adrian Paunescu a fost, este si va fi cel mai mare poet roman. Nimeni nu-i poate lua aceste lucruri.
Stiti ce este si mai dureros? Ca astazi a murit unul din putinii poeti romani adevarati si...nimanui nu pare sa-i pese.
Americanii sunt patriotii fara patrie, americanii nu reprezinta un popor. Se poate spune despre americani orice, insa ei stiu sa isi aprecieze si sa isi onoreze valorile. Aceasta reprezinta civilizatia.

Edit: Poza nu poate sa arate cat de mare a fost ca om Grigore Vieru.

sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Vorbind cu peretii

Sunt trei lucruri pe care eu le astept cu mare interes in prima jumatate a anului: Royal Rumble 2009, Wrestlemania 25 si Eurovision 2009. Poate suna stupid, insa nici macar ziua mea nu mai este importanta in comparatie cu aceste trei evenimente (si totusi tin sa mi se zica "la multi ani"; egocentric nu?). Aceste trei evenimente reprezinta niste show-uri extraordinare, insa singurul la care suntem reprezentati noi, romanii, este Eurovision (poate si pe la Wrestlemania vreo 2-3 romani rataciti prin public). Eu tin la tara asta si la imaginea ei in afara. Stiu ca nu ne vor scoate din "tigani", "hoti" si "violatori" prea curand civilizatii occidentali, insa macar pe plan muzical sa avem si noi o imagine buna. Am ascultat cateva melodii inainte ca juriul sa selecteze cele 24 de melodii din semifinale si mi-au placut urmatoarele:

Cats Love Dogs - Yes my lord



Alexandra Craescu - Hero



Mihai Bogdan & Marko - Desert Rain



Domnilor pereti din juriu, aceste trei melodii erau cumva prea grele pentru Selectia Nationala? Erau mult prea bune, nu? Domnilor pereti, eu sunt un om care stie sa si aprecieze ce faceti, deci apreciez ca macar urmatoarele melodii au intrat:

Catalin Josan - Stop


Elena Gheorghe - The Balkan Girls


Multumim, domnilor pereti, pentru ca ati stricat (iarasi) un show cu potential.

PS. No Indiggo this year?

Chocolate salty balls

Este una din melodiile mele preferate cantata de personajul meu preferat din South Park, Jerome "Chef" McElroy. E una din cele mai nesimtite melodii, insa fiecare intelege ce vrea prin "balls". In clip e clar ca e vorba despre prajituri, dar oamenii se gandesc la...pfff...la...orice altceva in afara de prajituri. Sick minds. :))



Enjoy. :*

vineri, 16 ianuarie 2009

Cartoons

Cine ma cunoaste, stie ca eu sunt un mare amator de desene animate, in special de desene vechi, precum Tom & Jerry, The Flintstones, The Jetsons, Familia Addams, Looney Tunes, etc. Nu sunt o persoana care sa accepte foarte repede noul in materie de desene animate, insa unul chiar mi-a atras atentia. Este vorba despre varianta animata a "Survivor", seria "Total Drama". Am reusit sa trec peste marile lacune pe care le au desenatorii (haideti fratilor, facem desene animate sau caricaturi?) si am analizat personajele si subiectul. Subiectul era clar ca imi place, insa personajele chiar au un farmec aparte:

Chris McLean - prezentatorul show-ului, mare celebritate, etc., il stiu toti concurentii si este un sadic innascut; bun asa, Chris, tortureaza-i
Chef Hatchet - bucatarul negru (cam South Park-like...sper sa nu aiba acelasi sfarsit ca si Chef celalalt) care are si alte roluri
Concurenti:
Gwen - fata goth
Owen - stereotipul grasului, cel mai popular dintre concurenti
Heather - personajul negativ perfect; n-are prieteni si nici nu vrea
Duncan - evadat de la scoala de corectie, insa foarte simpatic
Izzy - cea mai nebuna persoana din show, in afara de Chris si Chef (preferata mea)
Eva - fata rea, violenta si greu de inghitit
Lindsay - stereotipul blondei (eh...pai se putea fara blonde?)
Geoff - cowboy canadian imbracat in roz
Bridgette - adevarata diva, surferita, blonda, arata bine chiar si desenata prost
DJ - un negru extrem de simpatic
Leshawna - negresa simpatica, placuta de majoritatea concurentilor
Trent - un cantaret in ascensiune (?)
Cody - un tip firav, boland, simpatic, care nu prea pare sa stie ce e cu el
Harold - expert in arte martiale, beatboxer, toate intr-un singur schilod
Noah - cel care cica le stie pe toate
Tyler - atletul fara stofa
Beth - stereotip de tocilara
Justin - profitor, sexy, model
Katie - cantitate neglijabila (fitoasa)
Sadie - cantitate neglijabila (fitoasa dar cu cateva kg mai mare decat Katie)
Courtney - viitoare politiciana (yeah, right)
Ezekiel - este un motiv pentru care l-am pus ultimul; il veti afla singuri daca va veti uita la Total Drama Island

Premiul pentru care acesti 22 de concurenti se lupta e de 100.000 $. E chiar destul de interesant (poate nu ca Survivor, insa se apropie), inchegandu-se chiar cateva relatii.

luni, 5 ianuarie 2009

Something special

Gingko Biloba - un copac absolut superb/a beautiful tree
Balmville Tree (308 ani/years)
Endicott Pear Tree (378 de ani/years)
Tree of Life (400 de ani) - incredibil, dar adevarat. Se gaseste in Bahrain si este singurul copac pe o raza de 2 km; sursa sa de apa ramane un mister/incredible but true. It is found in Bahrain and it is the only tree on a radius of 2 km; its water source remains a mistery.
Arbol del Tule (1200-3000 ani/years)
Tane Mahuta (1250-2500 ani/years) - iata inca un Kauri din Noua Zeelanda; cel mai mare copac din tara aceasta: 51.2 m./yet another Kauri from New Zeeland; it's the biggest tree from the country, its total height being 51.2 m.
Stelmužė oak (1300 ani/years)
Baikushev's Pine (1300 ani/years)
Angel Oak (1500 de ani/years)
Te Matua Ngahere (2000-3000 ani/years) - este un copac din specia Kauri, din Noua Zeelanda; cel mai batran copac din aceasta tara si un adevarat monument al naturii. Are nu mai putin de 16.41 m CIRCUMFERINTA./a Kauri tree from New Zeeland; the oldest tree in the country and a real monument of nature. It has a girth of 16.41 m.
Fortingall Yew (2000-5000 de ani/years)
Jomon Sugi (2100-7200 ani/years)
Senator (3500 ani/years)
Llangernyw Yew (4000 ani/4000 years)
Castagno dei Cento Cavalli (4000 de ani/4000 years)

Cum sa nu iubesti asa ceva? Cum sa poti face rau unor astfel de vietati? Intri intr-o gospodarie fara copaci. Ce senzatie ai? O senzatie de goliciune, cu siguranta. Chiar daca persoana pe care o vizitezi este acolo, simti ca nu esti primit cu atata caldura precum te asteptai.

joi, 1 ianuarie 2009

La multi ani, 2009


Pai ce-as putea sa zic? Am facut atatea urari incat am uitat ce sa zic :)).

La multi ani, prieteni. Sa va aduca anul nou sanatate, dragoste, bani si tot ce va doriti. Si, desigur, PACE.

Peace & Love,
MariusZ