sâmbătă, 16 mai 2009

SAVE_US


Peste 50 de mii de oameni in public; un singur ring in mijlocul salii; un ecran mare pe care apare un actor scalambandu-se cu un microfon in mana, spunand cat e el de puternic. Publicul huiduie acest actor care nu face altceva decat sa joace un rol (si totusi un rol care are milioane de corespondenti in realitate). Dintr-o data, pe ecran apare un fundal albastru pe care scrie cu alb SAVE_US. Se intampla in toamna anului 2007, cand in una din editiile Monday Night Raw s-a intors unul din cei mai mari wrestleri din toate timpurile, Chris Jericho. Multe persoane ar urma sa ma injure si sa ma faca in fel si chip ca eu chiar m-am uitat la asa ceva, mie nu imi pasa.
Acesta nu este un post despre wrestling (as avea atata loc sa scriu despre wrestling pe Bourne to Wrestle), ci despre acest SAVE_US. Probabil involuntar, Chris Jericho (un canadian) a atins una din marile probleme ale S.U.A., una din problemele care tin sa se extinda la nivel global din cauza americanizarii excesive in toate domeniile: nevoia unui salvator, nevoia de a avea un erou, ceva palpabil care sa poata fi venerat. De unde vine aceasta dorinta? Sa ne intoarcem putin in secolul 18. America de Nord era o puzderie de colonii engleze si franceze, fiecare lucrand in folosul metropolei sale, fie ca se numea Londra sau Paris. Aceste colonii erau locuite de EUROPENI (muncitori, pirati, infractori, rau platnici, militari adusi pentru a pazi zona, etc.). In secolul al 18-lea, Anglia a facut cea mai mare greseala pe care o putea face: nu a acordat locuri in Parlament reprezentantilor coloniilor, toate deciziile care le priveau fiind luate peste capul lor. Ultima picatura pe care au putut-o inghiti colonistii a fost impunerea de catre Anglia sa cumpere ceai numai de la compania Indiilor Orientale, ceea ce a dus la izbucnirea unei revolte (Partida de Ceai de la Boston, 16 decembrie 1773) si mai apoi a unui razboi pentru independenta a acestora. La 4 iulie 1776 a fost adoptata Declaratia de Independenta, elaborata de Thomas Jefferson, pentru ca in 1783 sa fie recunoscuta la nivel european.
Aceasta noua populatie a Americii de Nord s-a numit "poporul" american, iar noua tara s-a numit...Statele Unite ale Americii. Cu o istorie de mai putin de 300 de ani, cu o lipsa acuta de eroi, fara o identitate nationala clara (toti sunt americani de origine "n"), patriotii fara patrie au facut ce au stiut mai bine: au fabricat. Si-au fabricat proprii eroi: Superman, Batman, Spiderman si lista ar putea continua cu atatea si atatea himere. Nici dupa 300 de ani nu au aparut eroi americani care sa poata fi comparati cu Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Ioana d'Arc, Ecaterina cea Mare, etc. Problema cea mare a omenirii este aceasta americanizare, a carei cauza este cresterea incredibila a puterii americanilor, iar ideea si dorinta de eroi s-a transmis si popoarelor care au asa ceva.
Acest SAVE_US nu este altceva decat un semnal de alarma, un strigat dupa ajutor atat al americanilor, cat si al intregii omeniri. Din aceasta cauza, orice lider carismatic in ascensiune ar putea fi urmat si ar putea deveni creatorul unei noi ordini mondiale. Dar...totusi, e doar un om si nu un salvator. Din pacate, disperarea oamenilor a atins cote atat de ridicate, incat se asteapta mult prea multe din partea unor simpli oameni. Si, totusi, aceasta arma are doua taisuri: un lider carismatic poate sa aiba si intentii distructive, iar omul, in disperarea lui, va face ceea ce ii va cere. Nu e nevoie decat de un moment de slabiciune pentru ca un monstru sa iasa la iveala...si apare de unde nu te astepti...

Niciun comentariu: