vineri, 22 iunie 2012

Trecut şi prezent...

Azi e 22 iunie 2012, deci a trecut şi solstiţiul de vară. Cea mai lungă zi din an a fost una dintre cele mai călduroase, dar cred că toate lumea ştie asta, nu-i aşa? Nu sunt aici să prezint rubrica meteo. Sunt mulţi oameni care ar putea să facă asta într-un mod profesionist şi multe site-ui (precum http://www.meteo.ro) pe care se poate vedea prognoza pe mai multe zile.

Dar asta nu contează prea mult.

Aceste cuvinte, trecut şi prezent, pot să fie începutul unui mare şi frumos text filosofic despre trecerea iremediabilă a vremii peste noi şi alte lucruri care mai de care mai complicate sau a unui text istoric despre o anumită personalitate sau întâmplare.

Da, este într-o oarecare măsură vorba despre istorie, dar nu numai.

Când spun Catalonia, la ce vă gândiţi prima dată? Eu cred că la FC Barcelona, Lionel Messi, Pep Guardiola şi la altele care au legătură cu fotbalul. Dar de "Llibre Vermell de Montserrat" nu cred că aţi auzit prea mulţi. Aceasta este o colecţie de manuscrise din secolele XIV-XV, care se găseşte la Santa Maria de Montserrat, o abaţie benedictină localizată pe muntele Monserrat din Catalonia. În această abaţie există o statuie a Fecioarei Maria cu Pruncul, amândoi cu pielea neagră. Statuia a fost numită Fecioara din Montserrat şi puteţi să o admiraţi în poza de mai jos.
O statuie foarte frumoasă şi specială, datorită căreia Papa Leon al XIII-lea a făcut-o, în 1881, pe Fecioara Maria, patroana abaţiei. Legenda spune că, la început, călugării benedctini au dorit să mute statuia pentru a construi abaţia, însă nu au putut să o mute. Astfel, au decis să o construiască în jurul ei. Sanctuarul statuii se găseşte în spatele capelei, unde un altar de aur înconjoară icoana, care a devenit un loc vizitat de pelerinii care vin în zonă.

Revenind la "Llibre Vermell de Montserrat", această colecţie cuprinde nu doar texte devoţionale, ci, printre altele, şi melodii din Evul Mediu târziu. Una din aceste melodii este "Stella splendens", o capodoperă pentru toţi iubitorii de frumos din lumea asta. Compozitorul este necunoscut, dar asta nu şterge cu nimic din valoarea acestei compoziţii care în zilele noastre a fost cântată de multe trupe şi mulţi cântăreţi, printre care şi Blackmore's Night, trupa formată de Ritchie Blackmore, unul dintre cei mai mari chitarişti ai muzicii rock, şi soţia lui, Candice Night. Melodia trupei a cărei inspiraţie a fost "Stella splendens" se numeşte "Locked within a crystal ball" şi face parte de pe albumul "Secret Voyage", apărut în 2008.

Stella Splendens

Blackmore's Night - Locked within a crystal ball

Arta există peste tot în jurul nostru, în atâtea forme şi forme. Bucuraţi-vă de ea!

MariusZ.

Niciun comentariu: