marți, 5 februarie 2013

A & B 4/6


Simţeau cu toţii că era ceva ciudat cu el, doar că nu înţelegeau ce şi nici nu păreau să aibă vreun interes să o facă. Atâta timp cât muncea pământul excelent şi era un exemplu foarte bun pentru ceilalţi ţărani, care acum nu se lăsau mai prejos, nu vedeau niciun motiv să se amestece.
Cam trei ani au durat recoltele acelea extraordinare, până în primăvara celui de-al patrulea an, când mulţi ţărani au început să fugă de pe pământurile boierilor respectivi sau să nu le mai muncească, indiferent cât de mult riscau. Singurul care ieşea în continuare în evidenţă prin hărnicia şi devotamentul său era Arben, lucru pe care l-a observat şi capul familiei boiereşti.
Într-o zi, văzându-l pe băiat muncind şi fiind aproape extenuat, s-a dus la el şi i-a zis:
-Puştiule, poţi să te opreşti puţin?
Arben se opri fără să îşi ridice privirea la boier.
-Da, stăpâne.
-Văd că munceşti mereu până nu mai poţi şi, uneori, nici atunci nu te laşi. Nu vrei să vii să mănânci ceva?
-Ce? Unde? Dar n-am terminat de...
-Nu vezi că oricum recolta de anul ăsta e aproape compromisă? Uită-te şi tu la toţi ăştia din jurul tău, că mai mult stau şi se gândesc să fugă sau la nemurirea sufletului, dar nu se gândesc că, dacă nu se ţin de treabă, o să îi prindem şi o să îi pedepsim foarte aspru. În schimb tu... tu eşti cel mai muncitor de aici. Hai cu mine la conac.
Arben se sculă în picioare şi porni alături de boier, fără să îşi ridice nici măcar o clipă capul din pământ. Cum ar fi putut el, un umil iobag, să facă aşa ceva? Ar fi primit, probabil, o pedeapsă cruntă din partea stăpânului său. Poate că ar fi fost bătut sau, mai rău, nu ar fi primit mâncare.

Niciun comentariu: