marți, 14 ianuarie 2014

Viata simpla

Stiti cum e sa fiti atat de obositi, incat sa vi se inchida ochii fara sa-i puteti controla? Cu siguranta stiti. Simtiti nevoia sa va intindeti in pat si credeti ca o sa adormiti imediat, fara niciun fel de problema. Dar se intampla uneori un fenomen incredibil: sa dai de o doza de genialitate. Mie mi s-a mai intamplat de cateva ori, de exemplu acum cateva luni, cand m-am dus la culcare, butonam televizorul in doru' lelii si am dat peste "Soimul Maltez", cu Humphrey Bogart. Cum as fi putut sa ma culc? Tot ma incurajam "hai ca ma culc", "hai ca nu mai pot", "mai are un pic filmul"... Si am stat pana pe la 2 si ceva, 3 dimineata, pentru a-l vedea pe tot. Asta fusese difuzat pe TCM, bineinteles.

Ei bine, am mai dat de o doza de genialitate weekendul trecut. Citisem o gramada de pagini pentru examenul la psihopedagogie, eram obosit, imi cadeau ochii in gura de somn ce-mi era. Si m-am dus la culcare. Cum fac de obicei, am butonat telecomanda si am ajuns pe TVR 2. Era un film intitulat "Viata simpla a lui Noah Dearborn", avandu-l in rol principal pe nimeni altul decat Sidney Poitier, primul actor de culoare care a castigat Premiul Oscar. Filmul este din 1999 si spune povestea batranului singuratic Noah Dearborn, in varsta de 90 si ceva de ani, care toata viata a stiut un singur lucru: sa munceasca. Nu era sociabil, nu obisnuia sa iasa in lume. Tehnologia pe care o folosea pentru a munci era depasita complet (avea o masina care cred ca nu se mai fabrica de prin 1920), dar era de ajuns pentru a-l ajuta sa duca la indeplinire ce-si propunea. El avea un teren destul de mare, pe care cultiva plante, crestea animale etc., dar care a ajuns sa fie dorit de o companie care voia sa construiasca acolo un centru comercial. Pentru a-l convinge sa isi vanda pamantul, un tanar intreprinzator si-a trimis iubita sa-l convinga. Doar ca felul de a fi al lui Noah a impresionat-o pe aceasta si nu a putut sa aduca in discutie acest subiect. Bineinteles ca acel tanar intreprinzator dorea sa isi duca la indeplinire scopul, asa ca a pus ca Noah sa fie dus la un spital de nebuni unde sa fie supus unor investigatii, considerandu-se ca avea un comportament periculos atat pentru el, cat si pentru cei din jur. Iubita intreprinzatorului, afland de asta, a reusit sa-l ajute pe Noah si sa-l scoata din spital.

Toate bune si frumoase, Noah se intoarce la casa lui, dar dupa cateva zile se trezeste cu buldozere, masini de constructie etc. Intreprinzatorul dorea sa il intimideze si sa il faca sa renunte la teren. Cand a ajuns din nou la Noah, fata l-a gasit trist si furios, ceea ce a facut-o sa se duca la iubitul ei si sa ii ceara socoteala. N-a avut cu cine. Intreprinzatorul stia una si buna: acolo trebuia sa fie construit centrul comercial, ca altfel pierdea sprijinul finantatorilor. Atunci ea a incheiat relatia cu el, s-a urcat nervoasa in masina si a condus nebuneste, pana cand a intrat in buldozer. Fostul iubit si doi sau trei angajati au incercat s-o scoata de acolo, dar cel care a reusit a fost Noah, cu traditionala ranga. Vedem dupa aia una dintre cele mai tari scene:
-Multumim, domnule Dearborn. N-am fi putut s-o scoatem fara ajutorul dumneavoastra, zise fostul iubit al fetei.
Atunci, Noah cel simplu si de obicei calm i-a dat un pumn in fata, de i-a sucit gatul.
-E bine sa fii furios, zise Noah dupa ce s-a "racorit".
In scena urmatoare il vedem pe intreprinzator purtand o proteza din aia pentru gat. In alt salon, fata statea intinsa in pat, cu un picior in ghips si avand alaturi una dintre multele persoane care il admirau pe Noah. Pana la urma, a fost vizitata la spital si de acesta, care i-a adus ceva din putinul lui: un cos cu mere. Cand a plecat, el s-a intalnit cu intreprinzatorul, care, vazandu-l s-a dat in spate, speriat. Noah insa nu s-a mai luat de el. I-a urat un simplu "sper sa te faci bine" si a iesit din spital.
Scena finala il gaseste pe batran la ferma lui, muncind, ca de obicei, si fiind vizitat de fata care avea un picior in ghips. Ea l-a anuntat ca intreprinzatorul si investitorii si-au mutat proiectul in alt oras si i-a adus in cadou un catelus.

In paralel cu ceea ce am povestit mai sus, ne sunt prezentate flashback-uri din viata lui Noah. Terenul respectiv fusese al familiei lui. Pe patul de moarte, tatal lui Noah i-a spus sa aiba grija de familie si pamant. Dupa cativa ani, casa a fost mistuita de flacari, iar mama lui a murit. Singura lui ruda care a supravietuit a fost unchiul sau, Silas, "cel mai bun prieten", dupa cum a spus chiar el. Dupa moartea acestuia, sa decis sa duca o viata solitara, sa munceasca pamantul si sa ajute pe oricine avea nevoie.

Trailer:Un rol exceptional facut de Sidney Poitier. Un film minunat, facut pentru televiziune, fara un buget exorbitant, ca blockbusterele gen "Hobbitul", "Stapanul Inelelor", "Avatar" sau alte chestii din astea. O poveste simpla, un joc actoricesc minunat si o doza de genialitate. Nota mea: 10 din 10.

Pana data viitoare, toate cele bune. Peace & Love,
MariusZ.

Niciun comentariu: