Mai sunt trei ore și ceva din anul ăsta (cred că acum trec în 2016 tibetanii, cei din Tajikistan, Tukmenistan etc.). Mă rog, noi mai avem un pic. Nu că mă grăbesc or anything. Revelionul o să înceapă și el în curând, cred că prin centru o să fie și niște artificii.
Oricum, dacă tot e o zi atât de „specială” - de fapt, e o zi ca oricare alta - hai să ne simțim și noi bine.
Legenda spune că poporul român este latin, iar mulți o consideră o certitudine.
Și, dacă tot suntem atât de latini, hia să ne simțim bine cu muzică latină. Preferabil, mai recentă, că „Lambada” și „Meneaito” au mai mulți ani decât mine.
1.Gente de Zona feat. Marc Anthony - La Gozadera
2.Alvaro Soler - El mismo Sol
3.Kendji Girac -Andalouse
Bine, aici sunt latine originea tipei despre care cântă - „ma belle andalouse” - și originea băiatului - cică e franțuz. Deși franțuzii numai latini nu mai par în ultima vreme. :))
4.Kendji Girac - Color Gitano
Hai, că asta e mai latină decât „ma belle andalouse”, deși... Mă rog, măcar e latino. :))
5.Enrique Iglesias feat. Gente de Zona & Descemer Bueno - Bailando
Mult mai bună decât versiunea pe care răgea Sean Paul în dulcele stil Chewbacca. :D
6.Wisin feat. Jennifer Lopez & Ricky Martin - Adrenalina
Oh, da... Și J-Lo sună mai bine în spaniolă decât în engleză, asemenea lui Enrique Iglesias și Ricky Martin.
7.Romeo Santos - Propuesta indecente
Încă de la primele acorduri am crezut că ascult Aventura. Dar, având în vedere cine e Romeo Santos, nu-i de mirare... :))
8.J. Balvin - Ginza
Se poate vreo petrecere latină fără ăsta? No way... :))
9.Pitbull feat. Don Miguelo - Como yo le doy
Spangleza lui Pitbull for the win! :))
10.Inna feat. J. Balvin - Cola song
Dacă tot spune insistent fata asta „soy latina, baby”, păi s-o credem pe cuvânt, no? Mai ales că vine și J. Balvin, care încă avea sechele după „Tranquila”. :))
11.Fly Project - Musica
O spaniolă din aia de ardelean transformat în bucureștean plus un clip în care se mănâncă în draci. Două mii șaișpe' vine repede, frățică... :))
12.Michel Telo - Ai se eu te pego
Cum să lipsească asta de la petrecere, frate? Nu mai e atât de „la modă”, dar încă e în sufletele noastre „latine”. :))
13.Don Omar feat. Lucenzo - Danza Kuduro
Don Omar a cucerit lumea cu mișcările lui (inspirate, probabil, de la corespondentul său român cu nume de mezel). Dar e un hit tembel, se dansează pe el, deci... oi-oi-oi. :))
14.Don Omar - Conteo
De pe vremea când nu era chiar atât de manelist. :))
15.Daddy Yankee feat. Fergie - Impacto
Mă opresc aici deocamdată. Mai sunt trei ore și cinci minute până de Anul Nou.
La mulți ani?
Oh, da! :D
joi, 31 decembrie 2015
El Revelion
Etichete:
Alvaro Soler,
Daddy Yankee,
Don Omar,
Gente de Zona,
inna,
latino,
Marc Anthony,
Revelion
marți, 29 decembrie 2015
Amintiri pascale
Vremea se schimbă tot timpul. Se spune că problema asta a încălzirii globale este una care a atins apogeul în 2015, iar mulți aduc drept argument temperaturile mult peste medie care s-au înregistrat în ultimele săptămâni (ziua de azi, 29 decembrie 2015, se exclude; e doar prima dintr-o săptămână care se anunță geroasă). Privind puțin în istorie, s-au înregistrat fel de fel de fenomene extreme și pe vremea când nu exista industrie. Practic, industria a început să ia având de vreo 200 de ani încoace. Noi, oamenii, am distrus planeta Pământ în doar 200 de ani? Eh, pe dracu'. Să fim serioși, în trecut au existat ani întregi de secetă; oamenii mureau de foame, pentru că depindeau de ceea ce le oferea natura. Și, dacă nu ploua, nu se făcea recolta. Dacă nu se făcea recolta, n-aveau ce să mănânce. Pe de altă parte, ar fi putut să mănânce carne, dar... și animalele sufereau din cauza secetei. Deci era foarte rău. Țin minte că bunica mea, născută și crescută la țară, mi-a vorbit despre foametea din anii '40, cauzată de seceta care a ținut vreo doi ani; și asta venea și după războiul ăla nenorocit. Realist vorbind, omul nu dispunea la vremea aia nici măcar de jumătate din tehnologia de care dispune astăzi; și cine știe câte chestii mai sunt ținute ascunse de ochiul public?...
Unde voiam să ajung...
La una din cele mai timpurii amintiri ale mele. E vorba de ceva care m-a marcat foarte puternic, având în vedere că țin minte și acum, la aproape 19 ani distanță. E ceva ce nu o să găsiți scris pe undeva. Foarte puțini oameni ne-au crezut și la vremea respectivă. Adică, să fim serioși... era cam sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai. Cum să te creadă cineva care a văzut peste tot doar soare și vreme bună, că la 40 km distanță viscolise atât de tare, încât erau o mulțime de mașini cu roțile în sus, în șanț, pe marginea străzii?
Nu, nu o să găsiți în presa vremii.
Situația stă cam așa... Era anul 1997, Paștele picase pe 27 aprilie. Paștele ține trei zile, deci luni și marți erau, de asemenea, zile libere. Joi avea să fie 1 mai. Oricum, părea că vine vacanța, vara, vreme frumoasă. Ce să mai... Nimeni nu se aștepta la viscolul ăla.
Primăvara 1997... Pe atunci încă aveam 4 ani. Țin minte că fuseseră niște temperaturi din astea foarte mari, 20 și ceva de grade. Stăteam la tricou și pantaloni scurți afară. Tataia scosese televizorul pe geam și ne uitam la... mă rog, la ce puteam să ne uităm pe vremea aia, că prindeam doar TVR 1, Pro TV, TVM și un post ucrainean (ceva de la Odessa, parcă) - ultimele trei, datorită antenei pe care a făcut-o tataia. Dar era frumos, un Paște de neuitat.
După ce s-a terminat cu sărbătoarea, am zis să ne întoarcem și noi acasă, spre Buzău. Notă - bunicii mei stăteau la Slobozia Ciorăști, județul Vrancea, în apropiere de Focșani; încă avem casa de acolo. Revenind, ne facem bagajele, punem tot ce ne trebuie în mașină (aveam un Oltcit crem, iar tata avea carnet de vreo doi ani) și plecăm (venise și mamaia cu noi).
Mergem ce mergem, iar vremea începe să se închidă. Niște nori foarte urâți, amenințători, se văd din față. Cred că ne aflăm undeva aproape de Mănăstirea Podul Bulgarului când începe să... plouă sau ceva de genul. OK, nimic ieșit din comun. E primăvară, vremea e capricioasă. Azi poate fi frumos, mâine plouă. Asta-i viața. Și ne continuăm drumul. Gluma se îngroașă pe măsură ce ne apropiem de Râmnicu Sărat. Nu prea plouă... E lapoviță, nu? Așa cred. Dar continuăm, cu toate că vizibilitatea e destul de redusă. Parbrizul e cam acoperit cu... zăpadă. Oh, da, zăpadă! Îmi place zăpada! Fac bulgări, arunc cu ei în copii, în ai mei, în cine vreau eu.
Dar parcă ieri era cald și bine. Ce se întâmplă? Unde suntem? Normal, suntem în Râmnicu Sărat. Dar ninge foarte tare. Și bate vântul! Se simte, mașina poate fi ținută greu pe șosea. Și, uitându-mă pe geam, văd că sunt multe mașini în jurul nostru. Ne mai mișcăm? Nu ne mai mișcăm. Îl întreb pe tata ce se întâmplă, când ajungem acasă. Și el e foarte șocat de ce se întâmplă. Vizibilitatea e foarte redusă. Viscolește puternic. Și poimâine e 1 mai.
Se face tot mai frig în mașină. Mamaia, care stă în spate, lângă mine, îmi pune o vestuță pe umeri. Când și când, mașina se mai mișcă, dar doar câțiva metri. Încă suntem în Râmnicu Sărat? Da, că n-am văzut să trecem podul. Îl întreb din nou pe tata ce se întâmplă, iar el îmi răspunde că este coloană din cauza viscolului. Și ajungem azi acasă? El spune că da.
Mda, așa spunea, dar, privind în trecut, cred că doar se mințea singur.
Revenind la 29 aprilie 1997... Mama trebuie să ajungă mâine la serviciu. Altfel, s-ar putea să aibă probleme. Observ că trecem peste pod. Ăsta sigur e un semn bun. Dar... ne oprim din nou. Îl întreb iar pe tata dacă ajungem acasă (am devenit și eu nerăbdător, vreau să mă uit la desene). El îmi spune din nou că da, dar nu mai e nici el atât de sigur.
E liniște în mașină. Nimeni nu mai spune nimic. Ne mai mișcăm câțiva metri, iar ne oprim. Acum e prima dată când mama și tata iau în calcul posibilitatea de a ne întoarce la țară, că nu știu cum e vremea în continuare. Dacă e așa până la Buzău? Ajungem la 12 noaptea. Dar tata încă nu renunță. Eu vreau acasă! Tata nu-mi mai răspunde la întrebare. Doar conduce.
Cum, necum, ieșim din Râmnicu Sărat, intrăm în Oreavu. Aceeași coloană infinită. Același viscol năpraznic. Eu mă joc cu mamaia, cu palmele. Mă uit pe geam - văd prima mașină în șanț, cu roțile în sus. Am doar patru ani, nu mi se pare ceva șocant. Adică... mașinile stau cu roțile în sus și în filmele de la televizor. Am văzut așa ceva în „Greu de ucis”, nu? Nu?...
Continuăm să mergem. Nimeni nu mai zice nimic. Mă uit la mama și tata. Amândoi sunt albi la față. Au decis încă de acum zece minute să ne întoarcem la țară, dar tata nu are unde să întoarcă mașina în toată harababura asta. Mai văd și alte mașini în șanț. Suntem ieșiți din Oreavu. Da, sunt multe mașini în șanț. Unele, cu roțile în sus, altele sunt doar înțepenite în zăpadă. E tot mai frig în mașină, iar radiatorul nu face față.
Înger, Îngerașul meu...
Într-un târziu, tata găsește un loc unde să întoarcă. Mama îi spune să conducă atent, să aibă grijă. Trecem iar pe lângă mașinile alea răsturnate. E înfiorător. Ieri era frumos și bine. Era cald, stăteam la tricou și pantaloni scurți. De ce se întâmplă asta? De ce? Vreau acasă!
Intrăm iar în Oreavu. Apoi în Râmnicu Sărat. E ceva mai bine, mă simt mai în siguranță. Nu mai văd mașini în șanț, deci pe aici nu e atât de rău. Nici coloana nu e atât de lungă. Dar trebuie să fim atenți, e multă zăpadă. Alunecă...
Reușim să ieșim din Râmnicu Sărat și, încetul cu încetul, ne apropiem de Podul Bulgarului. Ceva e foarte ciudat, pe aici nu ninge. Speranța mea că o să ajungem acasă azi se aprinde din nou și îl întreb iar pe tata dacă ajungem azi acasă. Dar nu... Nu ajungem azi. Mai bine mergem la țară și ne întoarcem... poimâine sau, cine știe când. Că doar începe luna mai, cât să dureze ninsoarea?
Mda, cam asta e povestea mea de primă-iarnă. Cum ziceam, nu o să găsiți articole despre viscolul ăsta. Televiziunea în România încă era la început. Erau TVR 1, TVR 2, Pro TV (vreo doi ani), Antena 1 (vreo 3 ani), Tele 7 ABC (cred că mai vechi decât astea două), Prima TV (poate - deși cred că încă nu apăruse). Nicio televiziune de știri (ce vremuri mișto...). Existau ziare, dar se ocupau de comuniștii lui Iliescu și țărăniștii fripturiști și revanșarzi. 1997, repet. Dar lucrurile s-au petrecut exact așa cum am scris mai sus.
Notă 2 - ninsoarea cred că se oprea undeva pe la Poșta Câlnău, dacă nu chiar înainte de acest leagăn al civilizației.
Notă 3 - deci, la Buzău n-a nins, iar pe mama, care a lipsit de la serviciu, n-a crezut-o nimeni că a fost un viscol nenorocit la Râmnicu Sărat și Oreavu
Notă 4 - plopii care erau pe marginea șoselei după ieșirea din Oreavu au fost tăiați după incidentul ăsta; destule mașini au derapat în ei.
Notă 5 - nu știu câți oameni au murit în urma fenomenului ăstuia cu adevărat extrem.
Aviz amatorilor de zăpadă și celor care o ard toată ziua cu încălzirea globală.
Și, fără nicio legătură cu postarea - în afară de zăpadă - do you wanna build a snowman?
Unde voiam să ajung...
La una din cele mai timpurii amintiri ale mele. E vorba de ceva care m-a marcat foarte puternic, având în vedere că țin minte și acum, la aproape 19 ani distanță. E ceva ce nu o să găsiți scris pe undeva. Foarte puțini oameni ne-au crezut și la vremea respectivă. Adică, să fim serioși... era cam sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai. Cum să te creadă cineva care a văzut peste tot doar soare și vreme bună, că la 40 km distanță viscolise atât de tare, încât erau o mulțime de mașini cu roțile în sus, în șanț, pe marginea străzii?
Nu, nu o să găsiți în presa vremii.
Situația stă cam așa... Era anul 1997, Paștele picase pe 27 aprilie. Paștele ține trei zile, deci luni și marți erau, de asemenea, zile libere. Joi avea să fie 1 mai. Oricum, părea că vine vacanța, vara, vreme frumoasă. Ce să mai... Nimeni nu se aștepta la viscolul ăla.
Primăvara 1997... Pe atunci încă aveam 4 ani. Țin minte că fuseseră niște temperaturi din astea foarte mari, 20 și ceva de grade. Stăteam la tricou și pantaloni scurți afară. Tataia scosese televizorul pe geam și ne uitam la... mă rog, la ce puteam să ne uităm pe vremea aia, că prindeam doar TVR 1, Pro TV, TVM și un post ucrainean (ceva de la Odessa, parcă) - ultimele trei, datorită antenei pe care a făcut-o tataia. Dar era frumos, un Paște de neuitat.
După ce s-a terminat cu sărbătoarea, am zis să ne întoarcem și noi acasă, spre Buzău. Notă - bunicii mei stăteau la Slobozia Ciorăști, județul Vrancea, în apropiere de Focșani; încă avem casa de acolo. Revenind, ne facem bagajele, punem tot ce ne trebuie în mașină (aveam un Oltcit crem, iar tata avea carnet de vreo doi ani) și plecăm (venise și mamaia cu noi).
Mergem ce mergem, iar vremea începe să se închidă. Niște nori foarte urâți, amenințători, se văd din față. Cred că ne aflăm undeva aproape de Mănăstirea Podul Bulgarului când începe să... plouă sau ceva de genul. OK, nimic ieșit din comun. E primăvară, vremea e capricioasă. Azi poate fi frumos, mâine plouă. Asta-i viața. Și ne continuăm drumul. Gluma se îngroașă pe măsură ce ne apropiem de Râmnicu Sărat. Nu prea plouă... E lapoviță, nu? Așa cred. Dar continuăm, cu toate că vizibilitatea e destul de redusă. Parbrizul e cam acoperit cu... zăpadă. Oh, da, zăpadă! Îmi place zăpada! Fac bulgări, arunc cu ei în copii, în ai mei, în cine vreau eu.
Dar parcă ieri era cald și bine. Ce se întâmplă? Unde suntem? Normal, suntem în Râmnicu Sărat. Dar ninge foarte tare. Și bate vântul! Se simte, mașina poate fi ținută greu pe șosea. Și, uitându-mă pe geam, văd că sunt multe mașini în jurul nostru. Ne mai mișcăm? Nu ne mai mișcăm. Îl întreb pe tata ce se întâmplă, când ajungem acasă. Și el e foarte șocat de ce se întâmplă. Vizibilitatea e foarte redusă. Viscolește puternic. Și poimâine e 1 mai.
Se face tot mai frig în mașină. Mamaia, care stă în spate, lângă mine, îmi pune o vestuță pe umeri. Când și când, mașina se mai mișcă, dar doar câțiva metri. Încă suntem în Râmnicu Sărat? Da, că n-am văzut să trecem podul. Îl întreb din nou pe tata ce se întâmplă, iar el îmi răspunde că este coloană din cauza viscolului. Și ajungem azi acasă? El spune că da.
Mda, așa spunea, dar, privind în trecut, cred că doar se mințea singur.
Revenind la 29 aprilie 1997... Mama trebuie să ajungă mâine la serviciu. Altfel, s-ar putea să aibă probleme. Observ că trecem peste pod. Ăsta sigur e un semn bun. Dar... ne oprim din nou. Îl întreb iar pe tata dacă ajungem acasă (am devenit și eu nerăbdător, vreau să mă uit la desene). El îmi spune din nou că da, dar nu mai e nici el atât de sigur.
E liniște în mașină. Nimeni nu mai spune nimic. Ne mai mișcăm câțiva metri, iar ne oprim. Acum e prima dată când mama și tata iau în calcul posibilitatea de a ne întoarce la țară, că nu știu cum e vremea în continuare. Dacă e așa până la Buzău? Ajungem la 12 noaptea. Dar tata încă nu renunță. Eu vreau acasă! Tata nu-mi mai răspunde la întrebare. Doar conduce.
Cum, necum, ieșim din Râmnicu Sărat, intrăm în Oreavu. Aceeași coloană infinită. Același viscol năpraznic. Eu mă joc cu mamaia, cu palmele. Mă uit pe geam - văd prima mașină în șanț, cu roțile în sus. Am doar patru ani, nu mi se pare ceva șocant. Adică... mașinile stau cu roțile în sus și în filmele de la televizor. Am văzut așa ceva în „Greu de ucis”, nu? Nu?...
Continuăm să mergem. Nimeni nu mai zice nimic. Mă uit la mama și tata. Amândoi sunt albi la față. Au decis încă de acum zece minute să ne întoarcem la țară, dar tata nu are unde să întoarcă mașina în toată harababura asta. Mai văd și alte mașini în șanț. Suntem ieșiți din Oreavu. Da, sunt multe mașini în șanț. Unele, cu roțile în sus, altele sunt doar înțepenite în zăpadă. E tot mai frig în mașină, iar radiatorul nu face față.
Înger, Îngerașul meu...
Într-un târziu, tata găsește un loc unde să întoarcă. Mama îi spune să conducă atent, să aibă grijă. Trecem iar pe lângă mașinile alea răsturnate. E înfiorător. Ieri era frumos și bine. Era cald, stăteam la tricou și pantaloni scurți. De ce se întâmplă asta? De ce? Vreau acasă!
Intrăm iar în Oreavu. Apoi în Râmnicu Sărat. E ceva mai bine, mă simt mai în siguranță. Nu mai văd mașini în șanț, deci pe aici nu e atât de rău. Nici coloana nu e atât de lungă. Dar trebuie să fim atenți, e multă zăpadă. Alunecă...
Reușim să ieșim din Râmnicu Sărat și, încetul cu încetul, ne apropiem de Podul Bulgarului. Ceva e foarte ciudat, pe aici nu ninge. Speranța mea că o să ajungem acasă azi se aprinde din nou și îl întreb iar pe tata dacă ajungem azi acasă. Dar nu... Nu ajungem azi. Mai bine mergem la țară și ne întoarcem... poimâine sau, cine știe când. Că doar începe luna mai, cât să dureze ninsoarea?
Mda, cam asta e povestea mea de primă-iarnă. Cum ziceam, nu o să găsiți articole despre viscolul ăsta. Televiziunea în România încă era la început. Erau TVR 1, TVR 2, Pro TV (vreo doi ani), Antena 1 (vreo 3 ani), Tele 7 ABC (cred că mai vechi decât astea două), Prima TV (poate - deși cred că încă nu apăruse). Nicio televiziune de știri (ce vremuri mișto...). Existau ziare, dar se ocupau de comuniștii lui Iliescu și țărăniștii fripturiști și revanșarzi. 1997, repet. Dar lucrurile s-au petrecut exact așa cum am scris mai sus.
Notă 2 - ninsoarea cred că se oprea undeva pe la Poșta Câlnău, dacă nu chiar înainte de acest leagăn al civilizației.
Notă 3 - deci, la Buzău n-a nins, iar pe mama, care a lipsit de la serviciu, n-a crezut-o nimeni că a fost un viscol nenorocit la Râmnicu Sărat și Oreavu
Notă 4 - plopii care erau pe marginea șoselei după ieșirea din Oreavu au fost tăiați după incidentul ăsta; destule mașini au derapat în ei.
Notă 5 - nu știu câți oameni au murit în urma fenomenului ăstuia cu adevărat extrem.
Aviz amatorilor de zăpadă și celor care o ard toată ziua cu încălzirea globală.
Și, fără nicio legătură cu postarea - în afară de zăpadă - do you wanna build a snowman?
joi, 24 decembrie 2015
Serbare de Crăciun
Am emoții, nu știu de ce. Am mai făcut asta de multe, multe ori, chiar în prezența unor oameni pe care nu-i cunoșteam. Chiar și ieri. Țin minte că am fost împreună cu copiii din vecini să colindăm și cartierele din împrejurimi. Am fost la părinții mei, la părinții lor, la oameni pe care îi știam doar din vedere, că suntem într-un oraș mic. Unii oameni ne-au deschis, alții n-au făcut-o. Noi ne-am distrat, eu m-am simțit foarte bine, deci de ce am emoții?
Sunt în mașină. Mă uit pe geam și văd multe luminițe care leagă stâlpii între ei. Chiar și copacii, care nu mai au frunze, acum sunt împodobiți. La radio se aude o melodie pe care o știu de când eram și mai mic. „Last Christmas I gave you my heart...” spune refrenul ei. Îmi place vocea cântărețului. Cred că o să țin minte melodia asta pentru totdeauna. Și o să-mi aduc aminte de copacii ăștia frumoși, de atmosfera asta așa frumoasă. Și de emoțiile pe care le simt acum. De ce am emoții?
Mașina se oprește. Ușa din stânga mea se deschide, iar mama mă invită să ies. Zâmbește cu gura până la urechi. Îmi ia gecuța de pe spătarul scaunului șoferului și mă ajută să mă îmbrac, după care îmi pune pe cap fesul de Moș Crăciun. E cam frig afară, dar e iarnă. E normal. Și ieri, când am fost la colindat, purtam o geacă groasă. Chiar mai groasă decât asta cu care m-a îmbrăcat mama. Din mașină a coborât și tata, care a condus. Vine lângă mine, zâmbește și mă ia de mână. La fel face și mama.
Și pornim. Intrăm în curtea școlii, pe care n-am văzut-o niciodată atât de frumoasă. E frumos împodobită, cu luminițe. Arțarul de la intrare are și el niște spiriduși, oameni de zăpadă și reni în el. Îmi place. În curtea școlii mai sunt copii cu părinți. Unii sunt mai mari decât mine, alții sunt mai mici. Văd și câțiva colegi. Ne apropiem de ei și îi văd că sunt machiați și îmbrăcați în personaje de Crăciun. Un băiat care e mai șmecher a ales să se costumeze în Grinch. Râde, face glume cu ceilalți colegi. Adică doi spiriduși, un mic Rudolf, alte două fete cu cornițe de ren și un mic om de zăpadă. Eu mă desprind de mami și tati și mă duc la ei. Îi salut, Grinch îmi spune că o să fure Crăciunul, iar eu îi spun că sania mea e prea rapidă și n-o să poată să mă prindă. El râde și spune „mai vedem noi”. Emoțiile sunt mai puține. Dar tot sunt.
Intrăm în școală. E hărmălaie mare. Părinți, colegi mai mari și mai mici, toți se plimbă de colo-colo. Lumea e atât de multă. Parcă erau mai puțini anul trecut. Au venit toți pentru noi? Mă simt iar foarte emoționat. N-am colindat niciodată de față cu atâta lume. Pe pereții holurilor sunt lipite imagini cu reni, Moș Crăciun și spiriduși. Oameni de zăpadă, îngerași, Fecioara Maria cu Pruncul în iesle. Mă uit la colegii mei. Grinch zâmbește ca un șmecher. Ceilalți par că se simt ca mine. Dar de ce au emoții?
Trecem pe lângă toți oamenii și intrăm în sala de clasă. Bradul nostru e mai frumos ca niciodată, în colțul din stânga tablei. Toată săptămâna am împodobit clasa cu globulețe, instalație, beteală, steluțe, îngerași. Clasa noastră e cea mai frumoasă din lume, mai frumoasă decât în desenele pe care le văd la televizor zilele astea.
Lumea începe să se strângă în clasă. Toți colegii mei sunt aici. Bogdan, Mia, Maria, Laur, Alex... Toți. În băncile în care stăm noi tot anul, acum stau părinții noștri. Mami și tati stau în banca a doua de la geam. Mă uit la ei și îmi fac cu mâna. Eu le zâmbesc. Mă uit la cine e lângă mine. Silviu, care e ren, și Andra, care e un îngeraș. Vreau să începem odată! De ce nu începem odată?
Doamna învățătoare intră în clasă. Dar nu e singură. A venit împreună cu Moș Crăciun. Cât de mare e! Un bătrân atât de mare și puternic. Altfel cum să ducă sacul ăla așa mare? Doamna învățătoare nu zice nimic. Doar Moșul, lăsând sacul cu cadouri jos, se întoarce spre noi și ne spune:
-Ho ho ho! Ce copii frumoși avem aici! Spiriduși, reni. Grinch, să nu-mi faci probleme!
Mă întorc spre Grinch. Își lasă capul în jos și zâmbește. Dar nu e zâmbetul lui. Acum, parcă toate emoțiile mi-au trecut. Mă întorc spre Moș Crăciun. Vorbește cu doamna învățătoare, care îi spune că i-am pregătit o serbare specială. Moșul se întoarce spre noi și ne zice:
-Am auzit că aveți o veste minunată să ne dați.
Noi răspundem „daaaaa!” în cor.
-Abia aștept să o aud. Eu o să stau aici, în prima bancă, lângă doamna învățătoare.
Și începem să cântăm la semnul doamnei învățătoare. Începem cu „O, ce veste minunată!”, apoi „Domn, Domn, să-nălțăm”, „Iată, vin colindători”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Steaua sus răsare” și, la sfârșit, „Moș Crăciun cu plete dalbe”. Toți ne aplaudă. Moș Crăciun e încântat. Râde ca de obicei și ne aplaudă.
Da, de ce am avut atâtea emoții? Aplauzele părinților, a doamnei învățătoare și ale lui Moș Crăciun mă fac să simt că zbor. Eu nu am vocea așa frumoasă, dar îmi place să cânt colinde. Și azi a fost așa frumos aici. Eu și încă trei colegi care simt la fel ca mine ieșim în față. Le spun în șoaptă să cântăm „Florile dalbe”. Ridic mâna și le fac semn tuturor să facă liniște. După ce toți au tăcut, noi am început să cântăm. Toți sunt uimiți de ceea ce facem. Colegii din spate sunt și ei uimiți, dar nu cântă cu noi. Suntem doar noi și totul e magie. Cântăm cam cinci minute, iar toată lumea ne aplaudă. Chiar și colegii din spate. Moșul se ridică de pe scaun și vine la noi. Ne ia în brațe pe fiecare. Eu îl rog să se aplece la mine și îi spun:
-Moșule, știu că nu ești adevărat.
-Ho, ho, ho. Ba sunt adevărat. Nu vezi? Am barbă, geacă roșie, fes.
-La fel ca toți ceilalți Moș Crăciuni. Am văzut vreo trei doar în centru, alaltăieri, Dar eu te iubesc, Moșule, chiar dacă nu ești Moș Crăciun. Dar știu că el se bucură de acolo, de unde este, și îți mulțumește că aduci aminte de el. Știu că el trebuie să meargă peste tot și n-are timp să vină la serbarea noastră.
Moșul mă privește. Simt că e emoționat și văd că are lacrimi în ochi. Mă ia în brațe și mă pupă pe cap. Se apleacă iar la mine și îmi zice:
-Sunt doar un mesager al lui și mi-a lăsat multe, multe cadouri pentru voi. M-a rugat să-i țin locul aici și fii sigur că o să-i povestesc despre tine... Cum te cheamă?
-Dănuț.
-Fii sigur că o să-i povestesc despre tine!
Moșul se ridică și se duce și la ceilalți colegi care au cântat „Florile dalbe” cu mine. Moșul se așază după aia pe un scaun și ne invită pe toți să venim la el, A venit vremea cadourilor. Colegii mei se duc unul câte unul la Moșul și se întorc de acolo cu câte un cadou. Jucării, dulciuri. Toți sunt foarte încântați și se duc după aia la părinții lor. Vine și rândul meu. Mă urc la Moșul în poală, iar el mă întreabă cu voce tare dacă am fost cuminte anul ăsta. Îmi vin în minte mai multe prostii pe care le-am făcut și îi răspund că am fost cam obraznic de câteva ori. Moșul îmi zâmbește, scoate din sac un cadou frumos împodobit și îmi zice:
-Să-l deschizi când ajungi acasă. Să fii cuminte și sănătos, Dănuț!
Mă dau jos din poala lui. Țin în mâini cutia pe care mi-a dat-o Moșul. Sunt curios să văd ce mi-a dat, dar am răbdare. Acasă o să îmi văd cadoul. Nu e greu. Ar putea fi orice. Mă duc la mami și tati. Ei se uită la cadoul meu și mă întreabă ce am acolo. Eu le spun că o să aflăm acasă, că Moșul mi-a spus să nu-l deschid acum. Ei mă felicită și mă pupă pe obraji. În același timp, Moșul termină de dat cadouri, se ridică de pe scaun și ne spune că a fost cea mai frumoasă serbare pe care a văzut-o vreodată. Ne urează tuturor să avem un Crăciun fericit și un an nou plin de bucurii. Iese din clasă făcându-ne cu mâna. Doamna învățătoare ne felicită pe toți pentru serbare, pentru spectacol. La fel ca Moșul, ea ne urează toate cele bune.
Acum plecăm cu toții. Mami și tati stau lângă mine și mă întreabă ce am vorbit cu Moșul, de unde mi-a venit ideea să ies împreună cu ceilalți colegi și să cântăm „Florile dalbe”. Eu nu știu ce să le răspund, decât că așa am simțit și la fel au simțit și ei.
Ajungem la mașină. Dau jos gecuța și fesul. Mă așez pe bancheta din spate. Mami și tati se urcă și ei în mașină. Cum pornește, cum se dă drumul și la radio. Acum e un alt cântec frumos. „I'm dreaming of a white Christmas.” Îmi place și îmi închipui un Crăciun cu zăpadă. Apoi îmi aduc aminte imediat de cum mă simțeam când am ajuns la școală. Aveam emoții. Dar de ce? Pentru ce? Mă uit în dreapta și văd cadoul pe care mi l-a dat Moșul. Poate că e normal să ai emoții. Mami și tati așa mi-au spus și cred că au dreptate.
Mă mai uit și pe geam. Trecem tot pe lângă stâlpii uniți de luminițe. Și pe lângă copacii împodobiți. Magia Crăciunului e peste tot și o simt. Ajungem acasă. Cobor din mașină și țin cadoul strâns în brațe. Mami îmi pune gecuța pe umeri și mergem spre blocul nostru toți trei. Intrăm în bloc, urcăm scările. Tati descuie ușa de la apartamentul nostru. Intru și eu, mă dezbrac mă descalț. Sunt încă impresionat de ce frumoasă a fost ziua de azi. Cadoul pe care Moșul mi l-a dat îmi face cu ochiul. Dar eu știu exact ce se fac cu el. După ce m-am descălțat și am dat jos gecuța, am luat cadoul. Mă îndrept cu el spre bradul nostru de Crăciun. E mai înalt decât mine, dar știu că o să cresc și o să fiu eu mai înalt decât el. Îmi place. Are globulețe, bombane, beteală, îngerași, Moș Crăciuni, steluțe, coșulețe. Zâmbind, pun cadoul sub brad, apoi mă uit la cum arată.
Ce frumos... Mă simt ca într-o poveste.
Dar nu e o poveste.
E Magia Crăciunului.
-Moșule, știu că nu ești adevărat.
-Ho, ho, ho. Ba sunt adevărat. Nu vezi? Am barbă, geacă roșie, fes.
-La fel ca toți ceilalți Moș Crăciuni. Am văzut vreo trei doar în centru, alaltăieri, Dar eu te iubesc, Moșule, chiar dacă nu ești Moș Crăciun. Dar știu că el se bucură de acolo, de unde este, și îți mulțumește că aduci aminte de el. Știu că el trebuie să meargă peste tot și n-are timp să vină la serbarea noastră.
Moșul mă privește. Simt că e emoționat și văd că are lacrimi în ochi. Mă ia în brațe și mă pupă pe cap. Se apleacă iar la mine și îmi zice:
-Sunt doar un mesager al lui și mi-a lăsat multe, multe cadouri pentru voi. M-a rugat să-i țin locul aici și fii sigur că o să-i povestesc despre tine... Cum te cheamă?
-Dănuț.
-Fii sigur că o să-i povestesc despre tine!
Moșul se ridică și se duce și la ceilalți colegi care au cântat „Florile dalbe” cu mine. Moșul se așază după aia pe un scaun și ne invită pe toți să venim la el, A venit vremea cadourilor. Colegii mei se duc unul câte unul la Moșul și se întorc de acolo cu câte un cadou. Jucării, dulciuri. Toți sunt foarte încântați și se duc după aia la părinții lor. Vine și rândul meu. Mă urc la Moșul în poală, iar el mă întreabă cu voce tare dacă am fost cuminte anul ăsta. Îmi vin în minte mai multe prostii pe care le-am făcut și îi răspund că am fost cam obraznic de câteva ori. Moșul îmi zâmbește, scoate din sac un cadou frumos împodobit și îmi zice:
-Să-l deschizi când ajungi acasă. Să fii cuminte și sănătos, Dănuț!
Mă dau jos din poala lui. Țin în mâini cutia pe care mi-a dat-o Moșul. Sunt curios să văd ce mi-a dat, dar am răbdare. Acasă o să îmi văd cadoul. Nu e greu. Ar putea fi orice. Mă duc la mami și tati. Ei se uită la cadoul meu și mă întreabă ce am acolo. Eu le spun că o să aflăm acasă, că Moșul mi-a spus să nu-l deschid acum. Ei mă felicită și mă pupă pe obraji. În același timp, Moșul termină de dat cadouri, se ridică de pe scaun și ne spune că a fost cea mai frumoasă serbare pe care a văzut-o vreodată. Ne urează tuturor să avem un Crăciun fericit și un an nou plin de bucurii. Iese din clasă făcându-ne cu mâna. Doamna învățătoare ne felicită pe toți pentru serbare, pentru spectacol. La fel ca Moșul, ea ne urează toate cele bune.
Acum plecăm cu toții. Mami și tati stau lângă mine și mă întreabă ce am vorbit cu Moșul, de unde mi-a venit ideea să ies împreună cu ceilalți colegi și să cântăm „Florile dalbe”. Eu nu știu ce să le răspund, decât că așa am simțit și la fel au simțit și ei.
Ajungem la mașină. Dau jos gecuța și fesul. Mă așez pe bancheta din spate. Mami și tati se urcă și ei în mașină. Cum pornește, cum se dă drumul și la radio. Acum e un alt cântec frumos. „I'm dreaming of a white Christmas.” Îmi place și îmi închipui un Crăciun cu zăpadă. Apoi îmi aduc aminte imediat de cum mă simțeam când am ajuns la școală. Aveam emoții. Dar de ce? Pentru ce? Mă uit în dreapta și văd cadoul pe care mi l-a dat Moșul. Poate că e normal să ai emoții. Mami și tati așa mi-au spus și cred că au dreptate.
Mă mai uit și pe geam. Trecem tot pe lângă stâlpii uniți de luminițe. Și pe lângă copacii împodobiți. Magia Crăciunului e peste tot și o simt. Ajungem acasă. Cobor din mașină și țin cadoul strâns în brațe. Mami îmi pune gecuța pe umeri și mergem spre blocul nostru toți trei. Intrăm în bloc, urcăm scările. Tati descuie ușa de la apartamentul nostru. Intru și eu, mă dezbrac mă descalț. Sunt încă impresionat de ce frumoasă a fost ziua de azi. Cadoul pe care Moșul mi l-a dat îmi face cu ochiul. Dar eu știu exact ce se fac cu el. După ce m-am descălțat și am dat jos gecuța, am luat cadoul. Mă îndrept cu el spre bradul nostru de Crăciun. E mai înalt decât mine, dar știu că o să cresc și o să fiu eu mai înalt decât el. Îmi place. Are globulețe, bombane, beteală, îngerași, Moș Crăciuni, steluțe, coșulețe. Zâmbind, pun cadoul sub brad, apoi mă uit la cum arată.
Ce frumos... Mă simt ca într-o poveste.
Dar nu e o poveste.
E Magia Crăciunului.
marți, 22 decembrie 2015
Hituri și hitulețe - partea a patra
Acum urmează partea cu hiturile toamnei. Există unul care, dacă ar fi fost lansat mai devreme, cu siguranță ar fi fost hitul anului. Așa, îl consider doar în top 3. Dar e doar părerea mea. Ordinea în care așez hiturile e aleatorie.
1.Calvin Harris & Disciples - How deep is your love
Asta e o melodie care îmi place foarte mult. Clipul îmi aduce aminte cumva de „Sexy thing” al lui David Deejay și Dony, dar cred că e doar din cauză că respectă un anumit tipic. Despre Calvin Harris știm că e unul dintre cei mai tari DJ din lume. Disciples... nu știu nimic despre proiectul ăsta muzical, iar să mă informez acum ar fi prea din pripă pentru a mă exprima în privința sa. „How deep is your love” e o melodie foarte difuzată; locul 2 în Marea Britanie, locul 27 în SUA și poziții fruntașe în multe alte țări. E lansată în august, succesul mare a venit toamna; cam greu să fie hitul anului.
2.Justin Bieber - What do you mean?
Să spun ceva rău acum ar însemna să fiu nedrept. Melodia nu-i rea deloc. Clipul e OK, în spiritul melodiei și apreciez asta. Bieber are o evoluție interesantă și, dacă s-ar ține mai departe de scandaluri, poate chiar ar ajunge un artist bun. „What do you mean?” e un super hit, number one și în SUA, și în Marea Britanie, top 10 hit aproape peste tot. Mai mari șanse la hitul anului decât „How deep is your love”.
3.R.City feat. Adam Levine - Locked away
Are poveste clipul, lucru pe care îl apreciez. Dar nu mă miră, că e implicat pe aici și Adam Levine. Și știm că Maroon 5 au niște clipuri foarte bune. „Locked away” e un hit foarte mare; number 2 în Marea Britanie, number 6 în SUA și... e posibil să mai crească, nu știu... Nu-i hitul anului, dar e o melodie frumoasă.
4.Adele - Hello
„Hello” s-a bucurat de un succes nebun, nebun de tot; clar hitul toamnei. Și ar fi putut să fie chiar hitul anului, dacă ar fi fost lansat mai devreme. Revenirea lui Adele mă bucură. Avem mai multă decență în zona asta a muzicii, cu toate că mesajul e unul foarte trist. Uitându-mă pe topurile din toată lumea, „Hello” e number one aproape peste tot, deci... e URIAȘ! Hitul anului? Oh, da...
5.Taylor Swift - Wildest dreams
Ascultând pentru prima dată melodia asta acum, pot să spun că nu sună rău deloc.. Frumoasă evoluție pentru Taylor. A fost un an foarte bun și pentru ea. Number 5 în SUA, pe locul 40 în Marea Britanie - nu are șanse la hitul anului, dar e, fără discuție, hit. :)
6.Ariana Grande - Focus
Uitându-mă la clip, parcă am un deja-vu. Dar e doar problema mea, no? Și melodia la fel, îmi aduce aminte de ceva, dar... cum se poate? O artistă atât de mare și apreciată ca Ariana Grande să se repede? Mais qu'est que c'est ca?! Nu contează, e hit. Nu hitul anului, dar e pe-acolo. Locul 10 în Marea Britanie, locul 7 în SUA și poziții (prea) mari în multe alte țări.
7.Drake - Hotline bling
Un clip foarte banal, dar cred că e cam în ton cu melodia. Nu-mi place Drake, nu-mi place melodia, dar ăsta e hit. Adică locul 2 în SUA, locul 3 în Marea Britanie. Goddammit!
8.The Weeknd - The Hills
Un an foarte, foarte bun pentru The Weeknd. Clipul e în neo-noir, ceea ce se potrivește cu o astfel de melodie. Nu am fost foarte atent la poveste. Am văzut că iese dintr-o mașină răsturnată, merge încet-încet în timp ce cântă, până când ajunge, în final, într-un loc unde-s două femei tinere și una ceva mai în vârstă. Poate o fi vreo trimitere la afterlife, cine știe? Și oricum, nu contează - ăsta e hit foarte mare. Pe locul 3 în Marea Britanie, locul 1 în Billboard Hot 100 timp de 6 săptămâni, până a fost detronat de „Hello”. Big like!
9.Sam Smith - Writing's on the wall
Poate că nu a fost un hit chiar atât de mare pe cât se așteptau, dar având în vedere genul căruia îi aparține melodia, s-a clasat excepțional. A fost number one hit în Marea Britanie, doar numărul 70 în SUA și s-a clasat foarte bine și în alte topuri. Nu-i hitul anului, asta-i clar, dar e ceva frumos și inedit pentru FM. „Writing's on the wall” face parte de pe coloana sonoră a filmului „Spectre” (primit cu reacții foarte diverse de către critici, dar cu un box office foarte bun).
10.Naughty Boy feat. Beyonce & Arrow Benjamin - Runnin' (Lose it all)
În sfârșit, după vreo zece ani, Beyonce a lansat o melodie pe care o pot asculta fără să mă plictisesc. Bine, nu e melodia ei, ci a lui Naughty Boy, pe care voiam să-l mai aud cu ceva nou după albumul „Hotel Cabana” (foarte mișto, din punctul meu de vedere). Lecția pe care ne-o învață melodia asta? „Ain't running from myself no more,” repetat de mai multe ori (mesaje subliminale, Illuminati, masonerie etc.). Nu-i hitul anului. Locul 4 în Marea Britanie, locul 90 în SUA și clasări bunicele în alte topuri, inclusiv la noi. Legătură în clip și melodie? Oh, da! :D
Și cele românești:
1.Lidia Buble feat. Amira - Le-am spus și fetelor
Dacă ar fi ca din melodiile românești să aleg trei care să aibă șanse să fie hitul anului, una dintre ele cu siguranță ar fi asta. E un hit foarte mare, îl auzi peste tot. Lidia Buble e cea mai bună descoperire a lui Adi Sînă din ultimii ani; are un timbru foarte, foarte șmecher. Și muzica pe care o lansează e chiar bună, surprinzător lucru. Amira e responsabilă cu floricelele pe melodia asta. Sincer, mi se pare că videoclipul nu ajută melodia. E o compoziție foarte bună, din punctul meu de vedere; versurile nu sunt atât de rele pe cât mă așteptam, gen... nu te dor ochii de la ele.
2.Sandra N & Adrian Sînă - Mă dor ochii, mă dor
Doamne, nu mă așteptam să sune chiar atât de rău! :)) Fir-ar maneaua să le fie de râs!
Oh, imparțial, imparțial, da... Deci ăsta e un hit. Are aproape 16 milioane de vizualizări pe YouTube, cred că are și destule difuzări în FM și... nu la melodia asta mă refeream că ar putea fi hitul anului. A creeat însă o altă modă. „Și mă dor ochii, mă dor... de la apă cu clor.”-like.
3.Adda - Lupii
OK, mi-am revenit, nu mă mai dor ochii. Vocea Addei e senzațională și mă bucur foarte mult că primește aprecieri binemeritate. „Lupii” e o melodie inspirată din folclor, „cu multiple sensuri, ca versetele” (cum zicea Cedry2k). După părerea mea, e cea mai bună melodie a ei. Floricelele nu mă impresionează de obicei, dar aici parcă au un alt efect, mult mai misterios. Nu e hitul anului, cu toate că peste 8 milioane de vizualizări în aproape două luni înseamnă mult pentru un artist român. Big, big LIKE!
4.Carla's Dreams - Te rog
De când am auzit melodia asta am spus că o să fie unul din hiturile toamnei. Lansată cam odată cu „Lupii”, are peste 7.3 milioane de vizualizări, deci e și asta foarte tare. Clipul e mai mult unul de atmosferă, în ton cu melodia și anotimpul. Nu cred că-i hitul anului, dar e foarte frumoasă. Interesantă compoziția. :)
5.Ruby feat. Dorian Popa - Bună, ce mai zici?
Dar ce ziceți de 22 de milioane de vizualizări în 3 luni? Hitul toamnei, fără îndoială! Nu-mi place timbrul lui Ruby, nici al lui Dorian, dar melodia nu-i rea. E cam plângăcioasă, într-un sens banal, dar merge. Unii poate se așteptau să vadă în clipul ăsta mai mult t&a, dar Ruby e destul de decentă. Hitul anului? Foarte posibil, deși a fost lansată cam târziu...
6.FreeStay feat. Mahia Beldo - Trebuia să fii tu
Cred că cel mai bun lucru pe care l-a făcut „X Factor” în România a fost să-l readucă în prim-plan pe Florin Ristei. Omul e super talentat și charismatic, o adevărată valoare a muzicii românești. Eu nu știu cât de difuzată a fost „Trebuia să fii tu”, dar are peste 12.2 milioane de vizionări pe YouTube, deci e un hit mare. Așa... Aici avem de-a face cu un break-up song, cu un clip care spune o astfel de poveste. Era culmea să facă altceva, dar am mai văzut greșeli de genul. :))
7.Alina Eremia - A fost o nebunie
Am spus că Alina Eremia va apărea și aici. „A fost o nebunie” e o nebunie de hit. Peste 15.7 milioane de vizionări în trei luni și jumătate arată clar asta. Un clip de imagine și atmosferă, în ton cu melodia. Frumusețea Alinei Eremia ieșind din nou în evidență. Posibil hit al anului. :)
8.Andra feat. Cabron - Niciodată să nu spui niciodată
E un clip cu dans, coregrafie. Ăștia doi stau într-un ring de box, alături de un cuplu care dansează și... asta-i tot. Un clip cu coregrafie, frumos; apreciez dansul în videoclipurile oficiale ale melodiilor. Aici aveau mai multe posibilități; puteau să facă un clip cu poveste, un clip de atmosferă și culoare, un clip cu coregrafie. Și au ales bine. Like! Apoi melodia e frumoasă, pozitivă, ceva de care avem nevoie, că parcă au fost prea multe chestii tânguitoare în ultima vreme, atât în artă, cât și în viața de zi cu zi. Hitul toamnei? Având în vedere difuzările, ar fi mai mult ca sigur. Dar, judecând după vizualizări, Ruby e în pole-position. Hitul anului? Posibil.
9.What's Up - Bine
E lansată devreme, prin iunie, dar a avut un efect întârziat, având în vedere ce aglomerație a fost în partea a treia. Clipul e unul de atmosferă, de party, foarte simplu, în care își fac apariția și alte vedete. Deci e în ton cu melodia, care are un mesaj pozitiv. Are și o latură caraghioasă. Adică... mie îmi plac melodiile lui What's Up, îl respect ca artist, dar e caraghios. Ochelari de soare pe timpul nopții, boss? Eh, hai... Și ce-ai de alergi fluturând tricolorul pe linia de tramvai? În fine, melodia asta îmi place mult, din cele peste 11.1 milioane de vizualizări, vreo 200 cred că le-am făcut doar eu. Nu-i hitul anului, nici al toamnei. E doar un hit. :D
10.Cortes feat. Andreea Bălan - Uită-mă
N-am ce face și trebuie să bag și melodia asta mai banală decât Dacia 1310 în top. E difuzată, ascultată, are multe vizualizări (10.5 milioane). Nu-i hitul anului, nici al toamnei, dar... asta e, se mai ascultă și așa ceva.
11.Goodbye to Gravity - The day we die
Măcar pentru cine au fost băieții ăștia și pentru ce a însemnat melodia pentru societatea românească în ultima lună și jumătate, și tot merită să se găsească aici. Nu are difuzări decât (poate) pe la Rock FM sau Radio Guerilla, dar „The day we die” ne va aduce mereu aminte de ziua de 30 octombrie 2015, de cazul Colectiv și de toți cei care și-au pierdut viața acolo (din păcate, de astăzi sunt 63). Să nu-i uităm niciodată!
Cam astea-s toate. Destul de greu de stabilit care e hitul anului - avem destule care au depășit miliardul de vizualizări pe YouTube, deci alea sunt în pole-position; ah, și mai e cazul „Hello”, cu totul nebunesc. Plus „Lean on”, datorită dansului dubios al lui MO.
Enjoy the music! :D
1.Calvin Harris & Disciples - How deep is your love
Asta e o melodie care îmi place foarte mult. Clipul îmi aduce aminte cumva de „Sexy thing” al lui David Deejay și Dony, dar cred că e doar din cauză că respectă un anumit tipic. Despre Calvin Harris știm că e unul dintre cei mai tari DJ din lume. Disciples... nu știu nimic despre proiectul ăsta muzical, iar să mă informez acum ar fi prea din pripă pentru a mă exprima în privința sa. „How deep is your love” e o melodie foarte difuzată; locul 2 în Marea Britanie, locul 27 în SUA și poziții fruntașe în multe alte țări. E lansată în august, succesul mare a venit toamna; cam greu să fie hitul anului.
2.Justin Bieber - What do you mean?
Să spun ceva rău acum ar însemna să fiu nedrept. Melodia nu-i rea deloc. Clipul e OK, în spiritul melodiei și apreciez asta. Bieber are o evoluție interesantă și, dacă s-ar ține mai departe de scandaluri, poate chiar ar ajunge un artist bun. „What do you mean?” e un super hit, number one și în SUA, și în Marea Britanie, top 10 hit aproape peste tot. Mai mari șanse la hitul anului decât „How deep is your love”.
3.R.City feat. Adam Levine - Locked away
Are poveste clipul, lucru pe care îl apreciez. Dar nu mă miră, că e implicat pe aici și Adam Levine. Și știm că Maroon 5 au niște clipuri foarte bune. „Locked away” e un hit foarte mare; number 2 în Marea Britanie, number 6 în SUA și... e posibil să mai crească, nu știu... Nu-i hitul anului, dar e o melodie frumoasă.
4.Adele - Hello
„Hello” s-a bucurat de un succes nebun, nebun de tot; clar hitul toamnei. Și ar fi putut să fie chiar hitul anului, dacă ar fi fost lansat mai devreme. Revenirea lui Adele mă bucură. Avem mai multă decență în zona asta a muzicii, cu toate că mesajul e unul foarte trist. Uitându-mă pe topurile din toată lumea, „Hello” e number one aproape peste tot, deci... e URIAȘ! Hitul anului? Oh, da...
5.Taylor Swift - Wildest dreams
Ascultând pentru prima dată melodia asta acum, pot să spun că nu sună rău deloc.. Frumoasă evoluție pentru Taylor. A fost un an foarte bun și pentru ea. Number 5 în SUA, pe locul 40 în Marea Britanie - nu are șanse la hitul anului, dar e, fără discuție, hit. :)
6.Ariana Grande - Focus
Uitându-mă la clip, parcă am un deja-vu. Dar e doar problema mea, no? Și melodia la fel, îmi aduce aminte de ceva, dar... cum se poate? O artistă atât de mare și apreciată ca Ariana Grande să se repede? Mais qu'est que c'est ca?! Nu contează, e hit. Nu hitul anului, dar e pe-acolo. Locul 10 în Marea Britanie, locul 7 în SUA și poziții (prea) mari în multe alte țări.
7.Drake - Hotline bling
Un clip foarte banal, dar cred că e cam în ton cu melodia. Nu-mi place Drake, nu-mi place melodia, dar ăsta e hit. Adică locul 2 în SUA, locul 3 în Marea Britanie. Goddammit!
8.The Weeknd - The Hills
Un an foarte, foarte bun pentru The Weeknd. Clipul e în neo-noir, ceea ce se potrivește cu o astfel de melodie. Nu am fost foarte atent la poveste. Am văzut că iese dintr-o mașină răsturnată, merge încet-încet în timp ce cântă, până când ajunge, în final, într-un loc unde-s două femei tinere și una ceva mai în vârstă. Poate o fi vreo trimitere la afterlife, cine știe? Și oricum, nu contează - ăsta e hit foarte mare. Pe locul 3 în Marea Britanie, locul 1 în Billboard Hot 100 timp de 6 săptămâni, până a fost detronat de „Hello”. Big like!
9.Sam Smith - Writing's on the wall
Poate că nu a fost un hit chiar atât de mare pe cât se așteptau, dar având în vedere genul căruia îi aparține melodia, s-a clasat excepțional. A fost number one hit în Marea Britanie, doar numărul 70 în SUA și s-a clasat foarte bine și în alte topuri. Nu-i hitul anului, asta-i clar, dar e ceva frumos și inedit pentru FM. „Writing's on the wall” face parte de pe coloana sonoră a filmului „Spectre” (primit cu reacții foarte diverse de către critici, dar cu un box office foarte bun).
10.Naughty Boy feat. Beyonce & Arrow Benjamin - Runnin' (Lose it all)
În sfârșit, după vreo zece ani, Beyonce a lansat o melodie pe care o pot asculta fără să mă plictisesc. Bine, nu e melodia ei, ci a lui Naughty Boy, pe care voiam să-l mai aud cu ceva nou după albumul „Hotel Cabana” (foarte mișto, din punctul meu de vedere). Lecția pe care ne-o învață melodia asta? „Ain't running from myself no more,” repetat de mai multe ori (mesaje subliminale, Illuminati, masonerie etc.). Nu-i hitul anului. Locul 4 în Marea Britanie, locul 90 în SUA și clasări bunicele în alte topuri, inclusiv la noi. Legătură în clip și melodie? Oh, da! :D
Și cele românești:
1.Lidia Buble feat. Amira - Le-am spus și fetelor
Dacă ar fi ca din melodiile românești să aleg trei care să aibă șanse să fie hitul anului, una dintre ele cu siguranță ar fi asta. E un hit foarte mare, îl auzi peste tot. Lidia Buble e cea mai bună descoperire a lui Adi Sînă din ultimii ani; are un timbru foarte, foarte șmecher. Și muzica pe care o lansează e chiar bună, surprinzător lucru. Amira e responsabilă cu floricelele pe melodia asta. Sincer, mi se pare că videoclipul nu ajută melodia. E o compoziție foarte bună, din punctul meu de vedere; versurile nu sunt atât de rele pe cât mă așteptam, gen... nu te dor ochii de la ele.
2.Sandra N & Adrian Sînă - Mă dor ochii, mă dor
Doamne, nu mă așteptam să sune chiar atât de rău! :)) Fir-ar maneaua să le fie de râs!
Oh, imparțial, imparțial, da... Deci ăsta e un hit. Are aproape 16 milioane de vizualizări pe YouTube, cred că are și destule difuzări în FM și... nu la melodia asta mă refeream că ar putea fi hitul anului. A creeat însă o altă modă. „Și mă dor ochii, mă dor... de la apă cu clor.”-like.
3.Adda - Lupii
OK, mi-am revenit, nu mă mai dor ochii. Vocea Addei e senzațională și mă bucur foarte mult că primește aprecieri binemeritate. „Lupii” e o melodie inspirată din folclor, „cu multiple sensuri, ca versetele” (cum zicea Cedry2k). După părerea mea, e cea mai bună melodie a ei. Floricelele nu mă impresionează de obicei, dar aici parcă au un alt efect, mult mai misterios. Nu e hitul anului, cu toate că peste 8 milioane de vizualizări în aproape două luni înseamnă mult pentru un artist român. Big, big LIKE!
4.Carla's Dreams - Te rog
De când am auzit melodia asta am spus că o să fie unul din hiturile toamnei. Lansată cam odată cu „Lupii”, are peste 7.3 milioane de vizualizări, deci e și asta foarte tare. Clipul e mai mult unul de atmosferă, în ton cu melodia și anotimpul. Nu cred că-i hitul anului, dar e foarte frumoasă. Interesantă compoziția. :)
5.Ruby feat. Dorian Popa - Bună, ce mai zici?
Dar ce ziceți de 22 de milioane de vizualizări în 3 luni? Hitul toamnei, fără îndoială! Nu-mi place timbrul lui Ruby, nici al lui Dorian, dar melodia nu-i rea. E cam plângăcioasă, într-un sens banal, dar merge. Unii poate se așteptau să vadă în clipul ăsta mai mult t&a, dar Ruby e destul de decentă. Hitul anului? Foarte posibil, deși a fost lansată cam târziu...
6.FreeStay feat. Mahia Beldo - Trebuia să fii tu
Cred că cel mai bun lucru pe care l-a făcut „X Factor” în România a fost să-l readucă în prim-plan pe Florin Ristei. Omul e super talentat și charismatic, o adevărată valoare a muzicii românești. Eu nu știu cât de difuzată a fost „Trebuia să fii tu”, dar are peste 12.2 milioane de vizionări pe YouTube, deci e un hit mare. Așa... Aici avem de-a face cu un break-up song, cu un clip care spune o astfel de poveste. Era culmea să facă altceva, dar am mai văzut greșeli de genul. :))
7.Alina Eremia - A fost o nebunie
Am spus că Alina Eremia va apărea și aici. „A fost o nebunie” e o nebunie de hit. Peste 15.7 milioane de vizionări în trei luni și jumătate arată clar asta. Un clip de imagine și atmosferă, în ton cu melodia. Frumusețea Alinei Eremia ieșind din nou în evidență. Posibil hit al anului. :)
8.Andra feat. Cabron - Niciodată să nu spui niciodată
E un clip cu dans, coregrafie. Ăștia doi stau într-un ring de box, alături de un cuplu care dansează și... asta-i tot. Un clip cu coregrafie, frumos; apreciez dansul în videoclipurile oficiale ale melodiilor. Aici aveau mai multe posibilități; puteau să facă un clip cu poveste, un clip de atmosferă și culoare, un clip cu coregrafie. Și au ales bine. Like! Apoi melodia e frumoasă, pozitivă, ceva de care avem nevoie, că parcă au fost prea multe chestii tânguitoare în ultima vreme, atât în artă, cât și în viața de zi cu zi. Hitul toamnei? Având în vedere difuzările, ar fi mai mult ca sigur. Dar, judecând după vizualizări, Ruby e în pole-position. Hitul anului? Posibil.
9.What's Up - Bine
E lansată devreme, prin iunie, dar a avut un efect întârziat, având în vedere ce aglomerație a fost în partea a treia. Clipul e unul de atmosferă, de party, foarte simplu, în care își fac apariția și alte vedete. Deci e în ton cu melodia, care are un mesaj pozitiv. Are și o latură caraghioasă. Adică... mie îmi plac melodiile lui What's Up, îl respect ca artist, dar e caraghios. Ochelari de soare pe timpul nopții, boss? Eh, hai... Și ce-ai de alergi fluturând tricolorul pe linia de tramvai? În fine, melodia asta îmi place mult, din cele peste 11.1 milioane de vizualizări, vreo 200 cred că le-am făcut doar eu. Nu-i hitul anului, nici al toamnei. E doar un hit. :D
10.Cortes feat. Andreea Bălan - Uită-mă
N-am ce face și trebuie să bag și melodia asta mai banală decât Dacia 1310 în top. E difuzată, ascultată, are multe vizualizări (10.5 milioane). Nu-i hitul anului, nici al toamnei, dar... asta e, se mai ascultă și așa ceva.
11.Goodbye to Gravity - The day we die
Măcar pentru cine au fost băieții ăștia și pentru ce a însemnat melodia pentru societatea românească în ultima lună și jumătate, și tot merită să se găsească aici. Nu are difuzări decât (poate) pe la Rock FM sau Radio Guerilla, dar „The day we die” ne va aduce mereu aminte de ziua de 30 octombrie 2015, de cazul Colectiv și de toți cei care și-au pierdut viața acolo (din păcate, de astăzi sunt 63). Să nu-i uităm niciodată!
Cam astea-s toate. Destul de greu de stabilit care e hitul anului - avem destule care au depășit miliardul de vizualizări pe YouTube, deci alea sunt în pole-position; ah, și mai e cazul „Hello”, cu totul nebunesc. Plus „Lean on”, datorită dansului dubios al lui MO.
Enjoy the music! :D
Etichete:
Adda,
Adele,
Alina Eremia,
Andra,
Beyonce,
Calvin Harris,
FreeStay,
Lidia Buble,
Ruby,
sam smith,
Taylor Swift,
The Weeknd
luni, 21 decembrie 2015
Hituri și hitulețe - partea a treia
Ziceam că nu o să postez azi, dar nu cred că o să fie prea greu să le găsesc, mai ales că multe dintre ele încă sunt difuzate la foc automat la radio și TV. Sunt niște melodii foarte, foarte cunoscute, iar hitul anului cred că se găsește aici.
1.Major Lazer feat. MO - Lean on
Postarea începe în forță cu ceea ce ar putea fi foarte ușor hitul anului. Melodia este arhicunoscută, a avut un succes mai nebun decât Hannibal Lecter, iar faptul că nu a fost number one nici în SUA și nici în Marea Britanie nu are cum să îi afecteze statutul. Clipul a fost urcat pe YouTube în martie, are peste 928 de milioane de vizualizări și va depăși miliardul lejer. Melodia e simpluță ca text și mesaj, deci a îi atribui un clip complicat n-avea niciun rost. Cea mai bună opțiune e ce au ales - clip cu coregrafia asta frumoasă a indiencelor. Plus ritualul de împerechere întreprins de ciudata MO.
2.David Guetta feat. Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack - Hey Mama
Anul ăsta a apărut pe marile ecrane un nou film din seria „Mad Max”, care a avut o distribuție foarte mișto (Tom Hardy, Charlize Theron...) și și-a scos banii (deși poate nu atât de mulți cât și-ar fi dorit echipa de producție). Nu m-am uitat la film, pentru că nu știu nimic din seria asta, dar cunosc spiritul în care a fost conceput, iar videoclipul melodiei „Hey Mama” aduce foarte mult aminte de atmosfera din „Mad Max”. Melodia asta a fost peste tot. La radio, TV, prin localuri, pe la terase. Un adevărat hit al verii. Și un posibil hit al anului.
3.Fifth Harmony feat. Kid Ink - Worth it
Clipul e tipic pentru genul ăsta de melodie, deci n-am ce comenta în legătură cu coerența autorilor. Melodia e genul ăla care te ridică de pe scaun și te face să dansezi, cu toate că n-are vreun mesaj important/interesant. E vorba doar de entertainment, iar „Worth it” e foarte bună din punctul ăsta de vedere. Hitul anului? Posibil.
4.Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber - Where are U now
Nici asta nu credeam că o să se întâmple vreodată: să postez o melodie a lui Bieber fără să fac mișto de el. Băiatul a crescut, are voce, dar are niște antecedente foarte dubioase. „Where are U now” e o chestie care m-a surprins în două feluri... cam divergente. M-a surprins pentru că a apărut cumva de nicăieri. Dar m-a surprins mai mult neplăcut, pentru că mi se pare o melodie foarte, foarte proastă, nu neapărat ca mesaj, ci per ansamblu. Sunt ceva șanse la „hitul anului”, dar au fost niște chestii foarte tari și în părțile trecute.
5.Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See you again
Când Paul Walker a murit în 2013, eu nu am reacționat în niciun fel. Nu prea știam cine era omul, ce făcuse. Înțelesesem doar că era un actor foarte apreciat din seria de foarte mare succes „Fast & Furious”. La câteva luni distanță m-am uitat pe lista cu filmele în care Paul a jucat și mi-am dat seama că văzusem câteva din ele, unele care chiar mă impresionaseră până la lacrimi („Eight Below”, de exemplu). Văzusem și partea a șasea din „Fast & Furious” și așteptam partea a șaptea, dar având în vedere moartea lui, apăruseră destule semne de întrebare în legătură cu seria. Filmul a fost lansat anul ăsta, l-am văzut la cinema și apreciez mult direcția pe care au ales-o pentru poveste - concentrată foarte mult pe ideea de familie. „See you again” e un hit de primăvară-vară, pe care am ales să îl includ în categoria asta. Având în vedere că a fost pe coloana sonoră a „Furious 7”, normal că videoclipul are foarte mult de-a face cu filmul și cu Paul Walker. Dacă ăsta nu e hitul anului, atunci se află măcar în top 3.
6.Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdon
Am mai spus-o - Enrique Iglesias sună mult mai bine în spaniolă decât în engleză. Și clipurile melodiilor de genul au un anumit tipic - imagini dintr-un oraș latino (-american), una sau două femei frumoase, scene filmate mai în întuneric. „El Perdon” a fost un hit foarte mare, cel puțin în Europa și în spațiul latin. De-asta cred că ocupă un loc binemeritat în categoria asta. Hitul anului... sigur nu.
7.Gente de Zona feat. Marc Anthony - La Gozadera
Atâta energie pozitivă n-am mai văzut de la „C'est la vie” (Khaled) încoace, deși au mai fost lansate melodii de voie bună, cu un succes foarte mare. Clipul respectă tipicul - lume multe, toți dansează, se simt bine, cântă. Își învârt capul. La nivel mondial, „La Gozadera” e un hituleț. La noi e mai mult un hit al toamnei, dar atmosfera e clar una de vară.
8.Jack Perry - Dime
Nu pot să trec hitul verii în România la categoria „muzică românească”. Jack Perry e un DJ francez. Melodia mi se pare bestială și o ascult cu mare plăcere chiar și acum. Și e iarnă, în caz că n-ați observat. Ah, stai... nu ninge. Mă rog, „Dime” intră în categoria asta din simplul motiv că e hitul verii în România. De-asta o să bag o piesă în plus la „străine”, în categoria asta. Clipul n-are nicio treabă cu melodia. După cum se poate vedea, videoclipul este centrat pe o tipă (foarte frumoasă, de altfel), care îi invită pe toți la un party pe plajă. La mijlocul clipului, acțiunea se mută pe plajă, ea se urcă pe jetski împreună cu unu' și pleacă pe mare. Apoi ne întoarcem pe plajă, unde un tip și o tipă fac scheme de arte marțiale braziliene, în timp ce restul lumii dansează. În final, ne concentrăm iar pe tipa aia mișto, care se fâțâie cu un zâmbet larg pe față.
9.Dillon Francis & DJ Snake - Get low
Chestia asta a apărut de nicăieri, nu prea-mi place, dar dacă a avut succes, ce să fac? Numărul de vizualizări e cam mic și ăsta e unul din motivele pentru care cred că n-are șanse la „hitul anului”, dar a rupt cluburile vara asta. Clipul e dubios, haotic, cu tipe care joacă rolul unor târfe și cu doi cretini care încă mai cred că a fi sultan înseamnă să ai o grămadă de femei și să nu-ți pese de nimic altceva în afară de sex. „Get low” are un text foarte complex: are doar două cuvinte. Și da, se potrivesc una cu alta.
10.Pitbull feat. Chris Brown - Fun
Și uite că ăștia doi au colaborat din nou. Nu cred că a avut un succes atât de mare, dar pe la localuri s-a ascultat în draci. Deci numărul scăzut de vizualizări și clasarea modestă în topuri nu cred că sunt relevante. Piesa are un titlu foarte simplu - „Fun”. Clipul este foarte potrivit și tipic pentru subiectul ăsta (sau cel puțin pentru Pitbull) - hotel de lux, paradis, femei frumoase, dans, distracție. Nu-i hitul anului, dar e „fun”.
11.OMI - Cheerleader (Felix Jaehn remix)
Melodie mai chill, despre distracție, vacanță. E de sezon atât ea, cât și clipul. Am avut ceva probleme în a integra melodia asta, pentru că putea să intre foarte bine și la „hiturile primăverii”. Number one pentru multe săptămâni prin SUA și Marea Britanie, ocupă un loc binemeritat între hiturile anului. Dar nu e hitul anului.
12.Jason Derulo - Want to want me
După ce a lansat două dintre cele mai proaste melodii din istorie („Talk dirty” și „Wiggle Wiggle”), Jason Derulo a decis că ar trebui să încerce să mai facă și un pic de muzică. Și rezultatul a fost lăudabil - „Want to want me”. Nu o să dau detalii despre clip. Dar se potrivește ce am văzut cu e am auzit. Nu-i hitul anului, dar e simpatic.
13.Avicii - Waiting for love
Am zis că o să fie aglomerație în partea asta? N-am putut să mă încadrez în tipicul de 10, așa că am zis să mă opresc atunci când termin cu adevărat. Și o să mai fie una, cred. „Waiting for love” e o melodie frumoasă, în stilul caracteristic al lui Avicii. Are, la fel ca „The nights”, un mesaj înțelept și constructiv, motiv pentru un big like. Clipul e gen „Wake me up”. Acolo, fetele căutau un loc al lor. Aici, bătrânul își caută dragostea. Hitul anului? Teoretic, nu prea. Practic, e Avicii, deci ar exista șanse.
14.The Weeknd - Can't feel my face
Number one în SUA, number three în Marea Britanie, o melodie foarte cunoscută. Diferită față de majoritatea celor existente în FM. Îmi place direcția disco-funk pe care au ales-o unii artiști. Iar The Weeknd are un mare DA din partea mea.
Acum, cele românești...
1.Corina feat. Mira & Skizzo Skillz - Fete din Balcani
Reluăm ideea aia dubioasă cu Balcanii, că doar ne-a dresat bine Puya cu binecunoscuta lui manea din 2009. Corina joacă o carte ceva mai gangsta, dar tinde mai mult spre... (fii imparțial, Marius!)... mă abțin. Creaturile care cântă piesa asta fac referire la fetele din Balcani; de fapt, e vorba despre târfe, în caz că nu v-ați dat seama. Da, toți vor târfe din Balcani. N-ai cum să ghicești ce vârstă are... Cică n-ar fi fost chiar atât de difuzată la radio chestia asta, dar eu am auzit-o toată vara. Cum ar zice un clasic în viață, „ghinion!”. Hitul anului? Șanse considerabile. Legătură între clip și melodie? Da, există...
2.Connect-R feat. Shift - Bagă mare
De party, de sezon, o melodie pop-rap care a fost de mare succes astă-vară. S-a dansat mult, mult pe ea. Legătura dintre clip și melodie... există. La fel de banale amândouă. Hitul anului? Nu cred...
3.Doddy feat. Nicole Cherry - Rezervat
Doddy a dat lovitura anul trecut cu melodia „Bine mersi”, care a cam fost hitul verii 2014. Și a zis să facă și o continuare a clipului. Doddy și Lora sunt doi iubiți care s-au certat, dar au de-a face cu un îngeraș al iubirii foarte, foarte năzdrăvan, în persoana lui Nicole Cherry. Un clip foarte simpatic, pe care îl apreciez mult. Și melodia îmi place. Iar legătura dintre cele două există în finalul clipului: cei doi se împacă. Nu-i hitul anului, dar e frumos. :)
4.Jo feat. Randi - Până vara viitoare
În primul rând, Jo s-a făcut al naibii de frumoasă. În al doilea rând, mi-am amintit cât de mult mă enervează vocea lui Randi. Anyway, melodia asta mi se pare foarte stresantă, plângăcioasă, dar dacă-i hit... ce să-i fac? Și ar putea fi foarte bine chiar hitul anului în România.
5.Delia - Da, mamă
Prima din cele două melodii cu care Delia se prezintă în topul verii. „Da, mamă” a fost un succes nebun, cu toate controversele, acuzele de plagiat, ironiile și părerile negative ale publicului. 10.000 de dislike-uri sunt nimic în comparație cu cele 120.000 de like-uri. Plus cele aproape 29 de milioane de vizualizări. Ar putea fi foarte bine hitul verii, dar urmează o altă divă care a ars-o într-o spanglezo-portugheză dubioasă. Clipul melodiei ăsteia are o poveste interesantă, deci primește un mare DA de la mine.
6.Naguale feat. Andra - Falava
Dracu' știe ce o mai însemna și „falava” asta (mie mi se pare că sună a altceva), dar e hitul verii, fără doar și poate. S-a încercat un soi de atmosferă „Brazil” (Tom Boxer & Anca Parghel, 2008) - a eșuat din punctul ăsta de vedere. Dar a fost un mare plus datorită succesului de care s-a bucurat. „Falava” e a treia cea mai difuzată melodie românească a anului, dar să păstrăm proporțiile și să ne gândim că „Oarecare” și „Și îngerii au demonii lor” au fost lansate înaintea ei. Clipul e foarte colorat, cu mult dans. Ca și melodia, de altfel. E foarte probabil ca ăsta să fie hitul anului.
7.Carla's Dreams feat. Delia - Cum ne noi
La melodia asta mă refeream când spuneam că Delia cântă una foarte stupidă. Nu o să dau detalii, pentru că e destul de evident. Apreciez atmosfera din clip. Apreciez și ludicitatea melodiei și a celor doi artiști. Și apreciez mult chimia dintre ei. Dar melodia nu-mi place. Un candidat foarte, foarte serios la „hitul anului” în România. E a patra cea mai difuzată melodie românească din 2015.
8.B.U.G. Mafia feat. Feli - Să cânte trompetele
Cu siguranță B.U.G. Mafia este cea mai populară trupă hip hop din România. Au o armată foarte mare de fani și... să fim serioși. Toți cei care iubim muzica hip hop am început s-o ascultăm cu B.U.G. Mafia sau măcar au fost printre primii rapperi pe care i-am ascultat. A fost un hit nebun, nebun, nebun. Foarte meritoriu și surprinzător, întrucât, după cum cred că știe toată lumea, „Să cânte trompetele” nu are videoclip oficial. Cu piesa asta B.U.G. Mafia a reintrat în FM. Big, big, big UP!
9.Havana - Vita bella
Melodia e foarte faină și frumos cântată de Nadir. Lansată prin februarie, asta e o mică restanță de astă-primăvară. Nu am perceput-o ca un hit al primăverii, iar ritmul mă duce mai mult cu gândul la vară. Clipul e destul de simplu, cu artistul care cântă și o fată frumoasă care dansează. Posibil hit al anului. :)
10.Uddi - Aseară ți-am luat basma
Ăsta a fost coșmarul meu astă-vară: să-l aud pe ăsta bătându-și joc de „Aseară ți-am luat basma”. Din păcate, a fost hit. Nu hitul verii, nici hitul anului, dar s-a auzit peste tot. Goddammit!
11.Matteo - Gândesc cu voce tare
Să zicem că Matteo are ceva talent. Să zicem că are și melodii bune. Să zicem și că asta de acum a fost un accident nefericit. Sincer, acum o ascult pentru prima dată cap-coadă. Still not impressed. :)
12.Lora - Floare la ureche
E doar un hituleț, dar s-a cam auzit pe la terase & stuff, deci își are locul aici. Își pune floare la ureche în clip, după ce îl fugărește prin tot universul pe săracul individ împreună cu gașca ei de mafiote înarmate. Sunt fan Lora, o apreciez ca artistă, dar melodiile scoase de ea nu prea îmi plac. Bine, nu e și cazul ăsteia, e destul de faină. :)
13.Alina Eremia - Played you
Conform vizualizărilor, n-ar fi cine știe ce. Conform difuzărilor, e foarte tare. A fost una din melodiile cam stresante de astă-vară, dar nu-i chiar rea. Alina Eremia e o voce de mare valoare, face muzică bună și scoate hit după hit. Da, chiar dacă pare o nebunie, o să ne întâlnim cu ea și în partea a patra. Se dansează mult în clipul ăsta. Și e bine, mai avem nevoie și de dans adevărat, nu doar de fete dezbrăcate mimând sexul.
14.Inna feat. Eric Turner - Bop Bop
O să comentez scurt și obiect: clip potrivit cu melodia (având în vedere că e Inna; totuși, își face mai puțin reclamă decât de obicei), a fost peste tot astă-vară, teroare mai ceva ca Al-Qaeda. Un foarte posibil hit al anului în România.
Menționez de pe acum că există o anumită melodie cântată de două românce, care, în ciuda celor peste 35 de milioane de vizualizări pe care le-a făcut filmul por... clipul care o promovează, nu o să fie în niciuna dintre părți. Seems fair to me. Și mai sunt destule piese pe care le-am omis, dar și așa sunt prea multe.
Enjoy the Music! :D
1.Major Lazer feat. MO - Lean on
Postarea începe în forță cu ceea ce ar putea fi foarte ușor hitul anului. Melodia este arhicunoscută, a avut un succes mai nebun decât Hannibal Lecter, iar faptul că nu a fost number one nici în SUA și nici în Marea Britanie nu are cum să îi afecteze statutul. Clipul a fost urcat pe YouTube în martie, are peste 928 de milioane de vizualizări și va depăși miliardul lejer. Melodia e simpluță ca text și mesaj, deci a îi atribui un clip complicat n-avea niciun rost. Cea mai bună opțiune e ce au ales - clip cu coregrafia asta frumoasă a indiencelor. Plus ritualul de împerechere întreprins de ciudata MO.
2.David Guetta feat. Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack - Hey Mama
Anul ăsta a apărut pe marile ecrane un nou film din seria „Mad Max”, care a avut o distribuție foarte mișto (Tom Hardy, Charlize Theron...) și și-a scos banii (deși poate nu atât de mulți cât și-ar fi dorit echipa de producție). Nu m-am uitat la film, pentru că nu știu nimic din seria asta, dar cunosc spiritul în care a fost conceput, iar videoclipul melodiei „Hey Mama” aduce foarte mult aminte de atmosfera din „Mad Max”. Melodia asta a fost peste tot. La radio, TV, prin localuri, pe la terase. Un adevărat hit al verii. Și un posibil hit al anului.
3.Fifth Harmony feat. Kid Ink - Worth it
Clipul e tipic pentru genul ăsta de melodie, deci n-am ce comenta în legătură cu coerența autorilor. Melodia e genul ăla care te ridică de pe scaun și te face să dansezi, cu toate că n-are vreun mesaj important/interesant. E vorba doar de entertainment, iar „Worth it” e foarte bună din punctul ăsta de vedere. Hitul anului? Posibil.
4.Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber - Where are U now
Nici asta nu credeam că o să se întâmple vreodată: să postez o melodie a lui Bieber fără să fac mișto de el. Băiatul a crescut, are voce, dar are niște antecedente foarte dubioase. „Where are U now” e o chestie care m-a surprins în două feluri... cam divergente. M-a surprins pentru că a apărut cumva de nicăieri. Dar m-a surprins mai mult neplăcut, pentru că mi se pare o melodie foarte, foarte proastă, nu neapărat ca mesaj, ci per ansamblu. Sunt ceva șanse la „hitul anului”, dar au fost niște chestii foarte tari și în părțile trecute.
5.Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See you again
Când Paul Walker a murit în 2013, eu nu am reacționat în niciun fel. Nu prea știam cine era omul, ce făcuse. Înțelesesem doar că era un actor foarte apreciat din seria de foarte mare succes „Fast & Furious”. La câteva luni distanță m-am uitat pe lista cu filmele în care Paul a jucat și mi-am dat seama că văzusem câteva din ele, unele care chiar mă impresionaseră până la lacrimi („Eight Below”, de exemplu). Văzusem și partea a șasea din „Fast & Furious” și așteptam partea a șaptea, dar având în vedere moartea lui, apăruseră destule semne de întrebare în legătură cu seria. Filmul a fost lansat anul ăsta, l-am văzut la cinema și apreciez mult direcția pe care au ales-o pentru poveste - concentrată foarte mult pe ideea de familie. „See you again” e un hit de primăvară-vară, pe care am ales să îl includ în categoria asta. Având în vedere că a fost pe coloana sonoră a „Furious 7”, normal că videoclipul are foarte mult de-a face cu filmul și cu Paul Walker. Dacă ăsta nu e hitul anului, atunci se află măcar în top 3.
6.Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdon
Am mai spus-o - Enrique Iglesias sună mult mai bine în spaniolă decât în engleză. Și clipurile melodiilor de genul au un anumit tipic - imagini dintr-un oraș latino (-american), una sau două femei frumoase, scene filmate mai în întuneric. „El Perdon” a fost un hit foarte mare, cel puțin în Europa și în spațiul latin. De-asta cred că ocupă un loc binemeritat în categoria asta. Hitul anului... sigur nu.
7.Gente de Zona feat. Marc Anthony - La Gozadera
Atâta energie pozitivă n-am mai văzut de la „C'est la vie” (Khaled) încoace, deși au mai fost lansate melodii de voie bună, cu un succes foarte mare. Clipul respectă tipicul - lume multe, toți dansează, se simt bine, cântă. Își învârt capul. La nivel mondial, „La Gozadera” e un hituleț. La noi e mai mult un hit al toamnei, dar atmosfera e clar una de vară.
8.Jack Perry - Dime
Nu pot să trec hitul verii în România la categoria „muzică românească”. Jack Perry e un DJ francez. Melodia mi se pare bestială și o ascult cu mare plăcere chiar și acum. Și e iarnă, în caz că n-ați observat. Ah, stai... nu ninge. Mă rog, „Dime” intră în categoria asta din simplul motiv că e hitul verii în România. De-asta o să bag o piesă în plus la „străine”, în categoria asta. Clipul n-are nicio treabă cu melodia. După cum se poate vedea, videoclipul este centrat pe o tipă (foarte frumoasă, de altfel), care îi invită pe toți la un party pe plajă. La mijlocul clipului, acțiunea se mută pe plajă, ea se urcă pe jetski împreună cu unu' și pleacă pe mare. Apoi ne întoarcem pe plajă, unde un tip și o tipă fac scheme de arte marțiale braziliene, în timp ce restul lumii dansează. În final, ne concentrăm iar pe tipa aia mișto, care se fâțâie cu un zâmbet larg pe față.
9.Dillon Francis & DJ Snake - Get low
Chestia asta a apărut de nicăieri, nu prea-mi place, dar dacă a avut succes, ce să fac? Numărul de vizualizări e cam mic și ăsta e unul din motivele pentru care cred că n-are șanse la „hitul anului”, dar a rupt cluburile vara asta. Clipul e dubios, haotic, cu tipe care joacă rolul unor târfe și cu doi cretini care încă mai cred că a fi sultan înseamnă să ai o grămadă de femei și să nu-ți pese de nimic altceva în afară de sex. „Get low” are un text foarte complex: are doar două cuvinte. Și da, se potrivesc una cu alta.
10.Pitbull feat. Chris Brown - Fun
Și uite că ăștia doi au colaborat din nou. Nu cred că a avut un succes atât de mare, dar pe la localuri s-a ascultat în draci. Deci numărul scăzut de vizualizări și clasarea modestă în topuri nu cred că sunt relevante. Piesa are un titlu foarte simplu - „Fun”. Clipul este foarte potrivit și tipic pentru subiectul ăsta (sau cel puțin pentru Pitbull) - hotel de lux, paradis, femei frumoase, dans, distracție. Nu-i hitul anului, dar e „fun”.
11.OMI - Cheerleader (Felix Jaehn remix)
Melodie mai chill, despre distracție, vacanță. E de sezon atât ea, cât și clipul. Am avut ceva probleme în a integra melodia asta, pentru că putea să intre foarte bine și la „hiturile primăverii”. Number one pentru multe săptămâni prin SUA și Marea Britanie, ocupă un loc binemeritat între hiturile anului. Dar nu e hitul anului.
12.Jason Derulo - Want to want me
După ce a lansat două dintre cele mai proaste melodii din istorie („Talk dirty” și „Wiggle Wiggle”), Jason Derulo a decis că ar trebui să încerce să mai facă și un pic de muzică. Și rezultatul a fost lăudabil - „Want to want me”. Nu o să dau detalii despre clip. Dar se potrivește ce am văzut cu e am auzit. Nu-i hitul anului, dar e simpatic.
13.Avicii - Waiting for love
Am zis că o să fie aglomerație în partea asta? N-am putut să mă încadrez în tipicul de 10, așa că am zis să mă opresc atunci când termin cu adevărat. Și o să mai fie una, cred. „Waiting for love” e o melodie frumoasă, în stilul caracteristic al lui Avicii. Are, la fel ca „The nights”, un mesaj înțelept și constructiv, motiv pentru un big like. Clipul e gen „Wake me up”. Acolo, fetele căutau un loc al lor. Aici, bătrânul își caută dragostea. Hitul anului? Teoretic, nu prea. Practic, e Avicii, deci ar exista șanse.
14.The Weeknd - Can't feel my face
Number one în SUA, number three în Marea Britanie, o melodie foarte cunoscută. Diferită față de majoritatea celor existente în FM. Îmi place direcția disco-funk pe care au ales-o unii artiști. Iar The Weeknd are un mare DA din partea mea.
Acum, cele românești...
1.Corina feat. Mira & Skizzo Skillz - Fete din Balcani
Reluăm ideea aia dubioasă cu Balcanii, că doar ne-a dresat bine Puya cu binecunoscuta lui manea din 2009. Corina joacă o carte ceva mai gangsta, dar tinde mai mult spre... (fii imparțial, Marius!)... mă abțin. Creaturile care cântă piesa asta fac referire la fetele din Balcani; de fapt, e vorba despre târfe, în caz că nu v-ați dat seama. Da, toți vor târfe din Balcani. N-ai cum să ghicești ce vârstă are... Cică n-ar fi fost chiar atât de difuzată la radio chestia asta, dar eu am auzit-o toată vara. Cum ar zice un clasic în viață, „ghinion!”. Hitul anului? Șanse considerabile. Legătură între clip și melodie? Da, există...
2.Connect-R feat. Shift - Bagă mare
De party, de sezon, o melodie pop-rap care a fost de mare succes astă-vară. S-a dansat mult, mult pe ea. Legătura dintre clip și melodie... există. La fel de banale amândouă. Hitul anului? Nu cred...
3.Doddy feat. Nicole Cherry - Rezervat
Doddy a dat lovitura anul trecut cu melodia „Bine mersi”, care a cam fost hitul verii 2014. Și a zis să facă și o continuare a clipului. Doddy și Lora sunt doi iubiți care s-au certat, dar au de-a face cu un îngeraș al iubirii foarte, foarte năzdrăvan, în persoana lui Nicole Cherry. Un clip foarte simpatic, pe care îl apreciez mult. Și melodia îmi place. Iar legătura dintre cele două există în finalul clipului: cei doi se împacă. Nu-i hitul anului, dar e frumos. :)
4.Jo feat. Randi - Până vara viitoare
În primul rând, Jo s-a făcut al naibii de frumoasă. În al doilea rând, mi-am amintit cât de mult mă enervează vocea lui Randi. Anyway, melodia asta mi se pare foarte stresantă, plângăcioasă, dar dacă-i hit... ce să-i fac? Și ar putea fi foarte bine chiar hitul anului în România.
5.Delia - Da, mamă
Prima din cele două melodii cu care Delia se prezintă în topul verii. „Da, mamă” a fost un succes nebun, cu toate controversele, acuzele de plagiat, ironiile și părerile negative ale publicului. 10.000 de dislike-uri sunt nimic în comparație cu cele 120.000 de like-uri. Plus cele aproape 29 de milioane de vizualizări. Ar putea fi foarte bine hitul verii, dar urmează o altă divă care a ars-o într-o spanglezo-portugheză dubioasă. Clipul melodiei ăsteia are o poveste interesantă, deci primește un mare DA de la mine.
6.Naguale feat. Andra - Falava
Dracu' știe ce o mai însemna și „falava” asta (mie mi se pare că sună a altceva), dar e hitul verii, fără doar și poate. S-a încercat un soi de atmosferă „Brazil” (Tom Boxer & Anca Parghel, 2008) - a eșuat din punctul ăsta de vedere. Dar a fost un mare plus datorită succesului de care s-a bucurat. „Falava” e a treia cea mai difuzată melodie românească a anului, dar să păstrăm proporțiile și să ne gândim că „Oarecare” și „Și îngerii au demonii lor” au fost lansate înaintea ei. Clipul e foarte colorat, cu mult dans. Ca și melodia, de altfel. E foarte probabil ca ăsta să fie hitul anului.
7.Carla's Dreams feat. Delia - Cum ne noi
La melodia asta mă refeream când spuneam că Delia cântă una foarte stupidă. Nu o să dau detalii, pentru că e destul de evident. Apreciez atmosfera din clip. Apreciez și ludicitatea melodiei și a celor doi artiști. Și apreciez mult chimia dintre ei. Dar melodia nu-mi place. Un candidat foarte, foarte serios la „hitul anului” în România. E a patra cea mai difuzată melodie românească din 2015.
8.B.U.G. Mafia feat. Feli - Să cânte trompetele
Cu siguranță B.U.G. Mafia este cea mai populară trupă hip hop din România. Au o armată foarte mare de fani și... să fim serioși. Toți cei care iubim muzica hip hop am început s-o ascultăm cu B.U.G. Mafia sau măcar au fost printre primii rapperi pe care i-am ascultat. A fost un hit nebun, nebun, nebun. Foarte meritoriu și surprinzător, întrucât, după cum cred că știe toată lumea, „Să cânte trompetele” nu are videoclip oficial. Cu piesa asta B.U.G. Mafia a reintrat în FM. Big, big, big UP!
9.Havana - Vita bella
Melodia e foarte faină și frumos cântată de Nadir. Lansată prin februarie, asta e o mică restanță de astă-primăvară. Nu am perceput-o ca un hit al primăverii, iar ritmul mă duce mai mult cu gândul la vară. Clipul e destul de simplu, cu artistul care cântă și o fată frumoasă care dansează. Posibil hit al anului. :)
10.Uddi - Aseară ți-am luat basma
Ăsta a fost coșmarul meu astă-vară: să-l aud pe ăsta bătându-și joc de „Aseară ți-am luat basma”. Din păcate, a fost hit. Nu hitul verii, nici hitul anului, dar s-a auzit peste tot. Goddammit!
11.Matteo - Gândesc cu voce tare
Să zicem că Matteo are ceva talent. Să zicem că are și melodii bune. Să zicem și că asta de acum a fost un accident nefericit. Sincer, acum o ascult pentru prima dată cap-coadă. Still not impressed. :)
12.Lora - Floare la ureche
E doar un hituleț, dar s-a cam auzit pe la terase & stuff, deci își are locul aici. Își pune floare la ureche în clip, după ce îl fugărește prin tot universul pe săracul individ împreună cu gașca ei de mafiote înarmate. Sunt fan Lora, o apreciez ca artistă, dar melodiile scoase de ea nu prea îmi plac. Bine, nu e și cazul ăsteia, e destul de faină. :)
13.Alina Eremia - Played you
Conform vizualizărilor, n-ar fi cine știe ce. Conform difuzărilor, e foarte tare. A fost una din melodiile cam stresante de astă-vară, dar nu-i chiar rea. Alina Eremia e o voce de mare valoare, face muzică bună și scoate hit după hit. Da, chiar dacă pare o nebunie, o să ne întâlnim cu ea și în partea a patra. Se dansează mult în clipul ăsta. Și e bine, mai avem nevoie și de dans adevărat, nu doar de fete dezbrăcate mimând sexul.
14.Inna feat. Eric Turner - Bop Bop
O să comentez scurt și obiect: clip potrivit cu melodia (având în vedere că e Inna; totuși, își face mai puțin reclamă decât de obicei), a fost peste tot astă-vară, teroare mai ceva ca Al-Qaeda. Un foarte posibil hit al anului în România.
Menționez de pe acum că există o anumită melodie cântată de două românce, care, în ciuda celor peste 35 de milioane de vizualizări pe care le-a făcut filmul por... clipul care o promovează, nu o să fie în niciuna dintre părți. Seems fair to me. Și mai sunt destule piese pe care le-am omis, dar și așa sunt prea multe.
Enjoy the Music! :D
Etichete:
Alina Eremia,
Andra,
Avicii,
B.U.G. Mafia,
connect-r,
David Guetta,
Delia,
Enrique Iglesias,
Feli,
Gente de Zona,
Jack Perry,
Jason Derulo,
Lean on,
Major Lazer,
Nadir,
pitbull,
The Weeknd,
Wiz Khalifa
sâmbătă, 19 decembrie 2015
Hituri și hitulețe - partea a doua
A venit rândul hiturilor primăverii. E ceva mai greu să-mi dau seama care, cum și când a avut cel mai mare succes, pentru că sunt multe hituri ale verii ce apar în top pe poziții foarte înalte. Dar o să încerc să discern. :D
La nivel global, avem cam așa:
1.Sam Smith - Lay me down
Sam e un artist excepțional și una dintre cele mai bune voci pe care le-am auzit vreodată. Nu prea cred că are șanse la „hitul anului”, dar a fost una din melodiile importante. În SUA, „Lay me down” a fost un top 10 hit, ajungând până pe locul 8; în Marea Britanie o versiune promoțională a melodiei, cântată împreună cu genialul John Legend, a ajuns pe primul loc în top, toate încasările venite din vânzarea acesteia fiind donate în scopuri caritabile. Clipul e liniștit, molcom, la fel ca melodia. Apreciez coerența. :)
2.Kygo feat. Conrad Sewell - Firestone
Mai mult ca sigur a fost în topuri și pe perioada verii, dar acolo e o aglomerație de nedescris. Și ar fi incorect să îl trec în categoria aia. E clar un hit al primăverii, cu un loc 8 în Marea Britanie atins în mai. În SUA nu a avut succes decât în topurile de nișă, cu toate că a fost un top 100 single. În orice caz, e posibil să aibă șanse la „hitul anului”; e, totuși, o melodie foarte cunoscută. Clipul e unul tipic pentru genul ăsta de muzică; și e destul de potrivit. Apreciez asta. :)
3.Flo Rida feat. Sage The Gemini & Lookas - GDFR
E cu efect întârziat. Melodia asta a fost doar un hituleț pe timpul iernii; pe timpul primăverii s-a clasat mai bine în topurile importante, deci îl integrez aici. A fost lansat pe 21 octombrie 2014, de-asta am zis că e cu efect întârziat; în alte topuri mai puțin importante a fost chiar number one pe timpul iernii. Mă rog... E o melodie caracteristică lui Flo Rida, fără un mesaj anume; just party and bitches. Clip potrivit cu melodia, nimic ieșit din comun. E foarte cunoscută melodia, dar, având în vedere ce urmează în partea a treia, „GDFR” n-are nicio șansă la „hitul anului”.
4.Years and Years - King
O melodie foarte apreciată și ascultată la nivel mondial. Nu a prin top 100 în SUA, dar a făcut-o în multe alte țări, printre care și Marea Britanie. Ar avea șansela „hitul anului”, deși e destul de dificil. Melodia cred că va mai fi cântată mulți ani de acum încolo, chiar dacă a fost destul de puțin difuzată.
5.Calvin Harris & Ellie Goulding - Outside
Din nou cu efect întârziat. „Outside” a fost lansată prin noiembrie 2014, dar a avut un succes mare astă primăvară. În unele topuri importante s-a clasat cel mai bine prin martie-aprilie, deci intră în categoria asta. Nu m-a interesat mesajul melodiei, dar având în vedere că se cheamă „Outside”, ar fi fost dubios să fie filmat în interiorul unei clădiri, cum a făcut Ami cu „Playa en Costa Rica”. Șanse teoretice la „hitul anului”.
6.Taylor Swift - Style
Și uite cum din nou postez o melodie a lui Taylor pe blog. The hell is wrong with me? :)) Sincer, n-am ascultat-o în viața mea. Pare ceva mai de calitate decât ce a făcut înainte. Oricum, mi-e greu să mă exprim, iar asta nu cred că are șanse reale la „hitul anuluI”.
7.Hozier - Take me to church
E una din prezențele alea ciudate din topuri, pentru că lumea se mai satură de muzica aia deosebit de comercială. „Take me to church” e o melodie veche, înregistrată prin 2013, dar a început să aibă succes prin iarna 2014-2015. Number one aici, number one dincolo. Eu am perceput-o mai mult ca pe un hit al primăverii. Având în vedere cum sună melodia, nu pot să-mi închipui un alt clip pentru ea.
8.Marlon Roudette - When the beat drops out
Nu mi-am închipuit că Marlon Roudette va mai lansa o melodie care să se bucure de un mare succes. Acum mai bine de 10 ani, el făcea parte din trupa Mattafix, alături de care lansase hitul „Big City life”. Trupa s-a destrămat prin 2009, parcă. Apoi Marlon și-a început cariera solo. „New Age” a fost primul lui single solo, o melodie care mie mi-a plăcut foarte mult. Dar asta se întâmpla prin 2010-2011... De atunci n-am mai auzit de el... până la „When the beat drops out”. O compoziție interesantă, un clip în ton cu melodia și o tonă de aprecieri din partea mea. Șanse la „hitul anului” sunt destul de puține însă...
9.Ellie Goulding - Love me like you do
Tipa asta mi se pare senzațională. O voce deosebită, o recunoști în secunda doi. Cât despre „Love me like you do”, are șanse reale la „hitul anului”. Filmul „50 Shades of Grey” nu a fost bine primit de critici, dar coloana sonoră a fost foarte bună. Dacă printre hiturile iernii se afla „Earned it” a lui The Weeknd, aici avem cel mai mare hit de pe compilație. Oricât de tare a fost „Love me like you do”, a ocupat „abia” locul 3 în US Billboard Hot 100 (sub „Uptown Funk” și „Sugar”, mai mult ca sigur). Știm toți, melodia asta a fost peste tot; succesul a fost de 100 de ori mai nebun decât Christian Grey. Clipul, teoretic, a făcut reclamă filmului; practic, filmul n-avea nevoie de nicio reclamă. Inițial voiam să o bag în partea a treia, dar mi-am amintit cât de mult m-au „terorizat” radiourile cu „Love me like you do” astă-primăvară. :))
10.Jess Glyne - Hold my hand
Știu melodia asta doar pentru că obișnuiesc să mai ascult ce apare prin UK Singles Chart. În România nu a beneficiat de un airplay ieșit din comun, dar... nu pun la suflet asta, if you know what I mean. Number one în Marea Britanie, vânzări foarte bune și în SUA, Spania, Italia și Australia, clasări foarte bune și în alte topuri. O melodie lansată în februarie, cu un clip care te pregătește pentru party-ul ce va să vină vara. Pentru că urmează partea a treia, cu hiturile verii. „Hold my hand” nu are șanse la „hitul anului” decât în teorie.
Și acum, minunile care se ascultau în draci în România astă-primăvară:
1.Dan Bittman - Și îngerii au demonii lor
Kazibo lovește din nou. O melodie surprinzătoare și o alegere și mai și. Adică, să fim serioși... Cine s-ar fi așteptat ca Dan Bittman să lanseze o melodie nouă singur? E un hit pe care l-am cântat cu toții măcar o dată și e inedită interpretarea lui Dan Bittman, cu acele note foarte înalte de pe refren care ne-au făcut să ne amintim de vremurile când făcea muzică rock. Un clip de atmosferă, în ton cu melodia. Ce-i drept, e greu să găsești ceva care să i se potrivească cu adevărat. „Și îngerii au demonii lor” pare a avea șanse bunicele la titlul de „hitul anului” în România, cu toate că vara a adus niște nebunii mari, mari.
2.Shift feat. Andra - Avioane de hârtie
Shift încă pare pătruns de misterul care se află sus pe toc, toc, toc, sus pe toc. E una din puținele melodii ale Andrei din ultimii ani pe care le ascult cu plăcere. E destul de asemănătoare cu „Tot mai sus” a lui Guess Who, din urmă cu câțiva ani. Dar, în fine... „Avioane de hârtie” a fost foarte difuzată astă primăvară, șansele la „hitul anului” în România există. Iar clipul e simpatic.
3.Delia - Inimi desenate
Delia o să apară în cel puțin trei din cele patru topuri. A fost un an foarte bun pentru ea, iar evoluția ei artistică mi se pare excepțională, cu toate că una din melodiile pe care le voi include în partea a treia mi se pare stupidă. Dar... ce contează textul când e vară, e cald, ești la mare etc.? „Inimi desenate” e o piesă de dragoste, în care Delia se joacă cu vocea ei puternică. Videoclipul se potrivește cu melodia; am încetat să mai am pretenții la povești elaborate pentru clipurile românești. Hitul anului? Nici vorbă.
4.Nicoleta Nucă - Nu sunt
De câte ori s-a întâmplat ca artistul care câștigă un talent-show să devină un superstar? În orice caz, de mai puține ori decât s-a întâmplat în cazul celor eliminați înaintea lui. Nicoleta Nucă n-a ajuns nici măcar în finala sezonului trecut al „X Factor”, dar vocea ei e mai bună decât a majorității artistelor din FM. Deci era păcat să se piardă. Cei de la Global Records i-au compus melodia asta, iar succesul... era doar o chestiune de timp până să vină. Un clip simplu pentru o melodie foarte bună. Șanse destul de mari la „hitul anului”, deși... urmează alte minuni.
5.Peter Pop & Lora - Singuri în doi
Aparent, e doar un hit românesc de YouTube. Practic, e a zecea cea mai difuzată melodie de către posturile din România. Deci e ceva uriaș. Punând la socoteală și cele peste 17 milioane de vizualizări (dintre care peste 100 sunt ale mele), ajungem la concluzia că ăsta a fost un hit. Mare, mare. Despre cei doi... Pe Lora o știu, sunt fanul ei de pe vremea când era în Wassabi. Peter Pop a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine. Vocea asta n-are voie să nu fie în FM. Omul e genial. „Singuri în doi”e, din punctul meu de vedere, cel mai bun duet românesc al anului. Dar e hitul anului în România? Mai durează un pic și vedem. Clipul prezintă relația de iubire dintre cei doi ca pe luptă cu sabia. Foarte, foarte sugestiv. :)
6.Ruby feat. What's Up - Nu pune la suflet
Uite c-am făcut-o și p-asta: am postat o melodie „cântată” de Ruby pe blogul meu. Dar ce să-i fac? A fost un hit nebun, deci, dacă vreau măcar să par imparțial, trebuie s-o includ în top. Și intră clar în topul primăverii. Vara avem alte dive și divuțe. Apreciez că în clip Ruby e mai decentă decât era în perioada „Stinge lumina”. Sunt curios câte din cele 24 de milioane de vizualizări au fost pentru melodie și câte pentru corpul (foarte mișto, de altfel) lui Ruby. Hitul anului? Posibil, deși, cum ziceam, vara asta ne-a inspirat pe toți un hit cântat într-o spangleză cu accente portugheze - hit imens, de altfel.
7.Smiley - Oarecare
Maximul popularității melodiei ăsteia a fost atins cu siguranță pe vremea când era doar într-o reclamă (la Telekom, parcă...). E un hit nebun, nebun, nebun, iar cele 7 milioane de vizualizări de pe YouTube sunt o păcăleală groaznică. „Oarecare” a fost peste tot! Și mă mir că are doar 7 milioane de vizualizări; credeam că are de 10 ori pe atât. Clipul e simpatic, Smiley e un oarecare cu accente de Charlie Chaplin, aducând un pic aminte din punctul ăsta de vedere și de „We no speak americano” de acum câțiva ani. Hitul anului? Foarte probabil. E cea mai difuzată melodie românească a anului. Dar lumea nu cred că a dansat pe asta la mare - tind să cred că adevăratul hit al anului e în partea a treia.
8.Loredana & Nadir - Te iubesc
Lansată în aprilie, deci la mijlocul primăverii, a fost mai mult sau mai puțin un hit de YouTube. Peste 11 milioane de vizualizări pentru un clip ce prezintă o poveste de dragoste frumoasă, jucăușă. La fel ca melodia, de altfel. Sigur o să mai fie difuzată multă vreme de acum înainte. Loredana are o priză nebună la public. Hitul anului? Nu chiar...
9.Voltaj - De la capăt
O melodie impresionantă, cu un mesaj care ne atinge pe toți într-o oarecare măsură. Clipul a fost lansat în noiembrie 2014, melodia a fost difuzată toată iarna, dar maximul de popularitate a fost atins astă-primăvară, când ne-a reprezentat la Eurovision. Clipul, pe măsura melodiei. Să fii copil și să te simți singur e cumplit...
10.Fly Project - Like a star
Are peste 33 de milioane de vizualizări, deci e un hit foarte, foarte mare. Difuzată mult la radio; la TV nu prea am băgat-o în seamă (sau pur și simplu am schimbat canalul de fiecare dată când începea). Ce-i drept, nu-mi place. E genul ăla de hit pe care îl ironizam acum vreo 4-5 ani, în plină epocă zdringhi-zdringhi în romgleză, cu efecte pe voce. Dar, dacă lumii îi place, asta-i viața. Hitul anului în România? Da, poate, dar am o oarecare senzație că n-are șanse.
Mâine sau poimâine voi posta partea a treia. Deocamdată, cam astea sunt hiturile primăverii. Știu că am omis niște piese foarte, foarte cunoscute, dar doar pentru că au atins maximul de popularitate vara.
Enjoy! :D
Etichete:
Dan Bittman,
Delia,
Ellie Goulding,
Flo Rida,
Hozier,
Jess Glyne,
Kazibo,
Kygo,
Lora,
Loredana,
Marlon Roudette,
Nicoleta Nucă,
Peter Pop,
sam smith,
shift,
Smiley,
Taylor Swift,
Voltaj,
Years and Years
vineri, 18 decembrie 2015
Hituri și hitulețe - partea 1
N-am mai făcut asta de cam mult timp, așa că o să încerc să recuperez. O să încep prin a face o retrospectivă a hiturilor și hitulețelor din anul ăsta, pe anotimpuri. Nu contează data lansării, ci momentul când nebunia hitului respectiv a fost la cel mai mare nivel. Ordinea este aleatorie, cu toate că puteți să ghiciți foarte ușor care e cel mai mare.
Deci... iarna trecută, să zicem ianuarie-februarie, nebunia a arătat cam așa (repet, ordinea este aleatorie):
1.Mark Ronson & Bruno Mars - Uptown Funk
Melodie lansată în toamna 2014, cu un succes complet ieșit de sub control. Are peste 1.1 miliarde de vizualizări, iar numărul crește. A fost number one în SUA de la mijlocul lui ianuarie până la mijlocul lui aprilie. Dacă ăsta nu e un candidat serios și la titlul „hitul anului”, nu știu ce e. Videoclipul prezintă un Bruno Mars în postura de Michael Jackson pitic și narcisist. Măcar au fost coerenți din punctul ăsta de vedere. „Uptown Funk” cam despre asta vorbește.
2.Ed Sheeran - Thinking out loud
Băiatul ăsta mi-a atras atenția odată cu piesa „Sing”. Apoi a continuat cu „Don't”. A urmat nebunia aia cu „I see fire”, melodia care a ridicat mult, mult de tot prima parte a trilogiei ”The Hobbit”, știm toți că remixul melodiei ăleia (realizat de DJ-ul norvegian Kygo) a fost unul din hiturile anului 2014 la noi. Nici nu se terminase isteria cu „I see fire”, că Ed a lansat „Thinking out loud”. Nebunie, frate! Nebunie! O melodie romantică, frumoasă, liniștită, cu un clip pe măsură. Da, să zicem că și asta candidează la „hitul anului”, dar au fost niște nebunii mai mari în timpul verii. Și o știm cu toții.
3.Taylor Swift - Blank Space
Nici mie nu-mi vine să cred că postez o melodie a lui Taylor pe blogul meu, dar „Blank Space” a avut un succes nebun, nebun, nebun. La momentul postării clipul are aproape 1.350.000.000 de vizualizări. Poate nu a fost un hit atât de mare la noi, fiind acoperit de aripi de vânt și alte astfel de minuni. Dar, la nivel global, „Blank Space” a fost uriaș. Candidat la „hitul anului”? Cu siguranță! Nu comentez în legătură cu clipul, pentru că nu m-am uitat la el. Și nici nu cred că o s-o fac.
4.Maroon 5 - Sugar
Nu cred că a fost o prezență atât de discretă, deși a fost prea puțin băgată în seamă la noi. ”Sugar” nu a fost number one în SUA. A fost pe locul doi vreo patru săptămâni la rând, în spatele melodiei „Uptown Funk”. „Sugar” cred că ar intra lejer și în zona primăverii, dar acolo sigur sunt alte nebunii mai mari. 929 de milioane de vizualizări în 11 luni de zile cred că vorbesc de sine. Clipul e drăguț, băieții de la Maroon 5 „invadează” o nuntă și viața e frumoasă. Da, sunt coerenți, teoretic, dragostea e dulce.
5.David Guetta & Sam Martin - Dangerous
Numărul de vizualizări de pe YouTube pare a nu da nicio șansă la titlul de „hitul anului” melodiei ”Dangerous”, dar să fim serioși... A fost un hit nebun, în top 10 în aproape fiecare țară importantă. Refrenul melodiei ăsteia este foarte cunoscut, iar cele 106 milioane de vizualizări creează doar iluzia că n-a fost mare. Oh, da, a fost foarte mare hit. Clipul... despre mașini & shit. Că tot avea să fie lansat „Furious 7” prin aprilie, anul ăsta.
6.AronChupa - I'm an Albatraoz
O să încadrez chestia asta în zona hitulețelor iernii. N-are nicio șansă la „hitul anului”; de fapt, nici nu prea se încadrează în anul 2015, dar a fost caterincă mare acum câteva luni și toată lumea a luat-o razna. „Cause I'm an Albatraoz”... În clip apare AronChupa la butoane, iar tipa care „cântă” și dansează pe acolo e soră-sa. Melodia e simplă; e vorba despre o târfă pe care sora lui Aron o înjură. As simple as that. 391 de milioane de vizualizări. Now let me take a selfie.
7.Avicii - The nights
O altă melodie a lui Avicii are șanse la titlul de „hitul anului” (știm cu toții care), dar „The nights” are farmecul ei și a avut succes în multe țări importante. Top 10 hit în SUA și Marea Britanie, multe difuzări și în Germania, Italia și Spania. Melodia este un tribut adus tatălui său; atât aceasta, cât și clipul sunt motivaționale. „Live a life you will remember” e lecția pe care ne-o învață Avicii acum.
8.The Weeknd - Earned it
Doar 173 de milioane de vizualizări creează, ca și mai sus, iluzia că ăsta nu a fost un hit mare. Dar a fost, chiar a fost. Astă iarnă a fost lansat primul film din seria „50 Shades...”, iar unele melodii de pe coloana sonoră au devenit hituri nebune. „Earned it” e unul dintre ele. Celălalt intră într-un alt anotimp și e cântat de o tipă blondă, cu o voce excepțională. Dar, concentrându-ne pe The Weeknd, el e un artist cu o ascensiune fabuloasă în ultimii ani, grație apariției pe coloana sonoră a unor blockbustere, ca „The Hunger Games” (nu știu exact care parte) și „50 Shades of Grey”. Aici, povestea e simplă: el e dubiosul care cântă, iar în jurul lui sunt niște tipe care dansează lasciv. Foarte „50 Shades”-like.
9.Sia - Elastic Heart
„Elastic Heart” a apărut pe coloana sonoră a chestiei ăleia din seria „The Hunger Games”; versiunea aia e cântată împreună cu The Weeknd. Aici, Sia dansează, plutește, cântă, transmite etc. E o artistă completă. Iar clipul completează foarte bine melodia. Am mai văzut o înregistrare cu Sia cântând live „Elastic Heart” la „Saturday Night Live”. Maddie dansa și acolo, dar nu cu Shia LaBoeuf (ar fi apărut alte interpretări dubioase ale lumii obsedate, cum că ar instiga la pedofilie & shit; așa, ca idee, melodia prezintă relația dificilă dintre Sia și tatăl ei, dar în fine...). Succesul melodiei ăsteia nu a fost nici pe departe atât de mare cât a fost în cazul „Chandelier”. A fost top 10 single doar în Marea Britanie. În SUA succesul a fost mare, dar nu a devenit un hit nebun (lansarea a avut loc în plin avânt al „Blank Space”).
10.Rihanna, Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
Nu voiam să bag melodia asta în listă din simplul motiv că îl respect maxim pe Paul McCartney, un adevărat zeu al muzicii. Da, a făcut parte din cel mai de succes proiect muzical din istorie (cifrele spun asta, nu doar eu), și a ajuns să colaboreze cu de-alde Kanye West, acest pițiponc al hip hop-ului. Mă rog, e o compoziție interesantă, Rihanna are o voce excelentă, Kanye bâiguie și el acolo niște chestii. A fost hit, Kanye a mai ieșit în evidență și cu altceva în afară de nevastă-sa și părerile lui politice. Și cam asta-i povestea. Clipul e banal, în alb-negru. Nu se întâmplă nimic semnificativ, ceea ce e lăudabil; zeci de ani clipurile se făceau doar cu interpreții, fără cocalari și pițipoance.
Și acum, în zona muzicii românești...
1.Inna feat. Marian Hill - Diggy Down
O să încerc să fiu cât mai obiectiv cu privire la melodia asta și să nu mă las dominat de disprețul pe care i-l port „artistei” numite Inna. Peste 45 de milioane de vizualizări înseamnă foarte mult pentru un interpret român, cu toate că aici vorbim și despre un fanbase important din străinătate. Melodia nu spune mare brânză, e destul de banală. Dragă, îmi place cum te miști, mă faci să îmi placă de tine și vreau să mă combin cu tine. Cam asta e ideea. După care urmează maneaua saxofonistă. Clipul o prezintă pe Inna făcându-și reclamă și... cam asta e tot. End of story. „Diggy Down” nu e însă cel mai apropiat de „hitul anului” în România. Inna o să mai fie prezentă într-o altă categorie peste câteva zile, cu o altă melodie.
2.Delia feat. Kaira - Pe aripi de vânt
Peste 25 de milioane de vizualizări. Și niciuna dintre cele două interprete nu beneficiază de un fanbase atât de puternic în străinătate. Realist vorbind, „Pe aripi de vânt” nu are nicio șansă la „hitul anului”, dar a fost peste tot astă-iarnă. Chiar și în primăvară, dar nebunia mai scăzuse în intensitate. Clipul, pe mine unul, mă fascinează, pentru că am o fascinație pentru ideea de circ, de carnaval, chiar dacă aici legătura dintre melodie și video ar putea fi doar la nivel metaforic. Oricum, îmi place ideea. Big up for Delia!
3.Glance feat. Elena Gheorghe & Naguale - În bucăți
Era o vreme când mulți interpreți cântau melodii compuse de Laurențiu Duță, apoi Marius Moga, David Deejay etc. Acum sunt vreo patru compozitori în vogă. Același Moga, apoi Smiley, amândoi pe aceeași treaptă cu Connect-R și... băieții de la Kazibo. Glance e un rapper cu un flow bun, dicție bună, poate cea mai bună engleză din hip hop-ul românesc. Nu prea-mi place muzica pe care-o face, dar îl apreciez ca artist. Asta e încă o colaborare cu Elena Gheorghe; după ea a mai urmat una. Și cred că vor mai fi și altele. Subiectul e unul foarte întâlnit în muzica românească din ultima vreme: relație care nu merge, colaborare între un el și o ea; de data asta, ea e victimă, el e cam dus cu capul. „Și totul s-a oprit chiar în momentu-n care te-am lovit”. Clipul se potrivește cu melodia, atmosfera e cea potrivită. Și, din păcate, așa ceva chiar se întâmplă în viața de zi cu zi. Nicio șansă la „hitul anului”.
4.Ami - Playa en Costa Rica
E ironic, nu-i așa? Să aibă succes iarna o melodie care vorbește despre plaja din Costa Rica. Dar în fiecare an se întâmplă să aibă succes câte una sau două melodii de genul. Am auzit melodia asta foarte mult la Europa FM astă iarnă. Da, fetei cică îi place mult în Costa Rica; în clip apare în diverse ipostaze sexy, dar decente. Mai și dansează. Nu văd nicio plajă pe-acolo, dar în fine... Șansele la „hitul anului” sunt nule pentru „Playa en Costa Rica”.
5.Alina Eremia - Când luminile se sting
Încă o melodie despre o relație care nu merge. Lacrimogenă, cântată frumos, că Alina e super talentată. Clipul aduce destul de mult cu „Thinking out loud” al lui Ed Sheeran, dar e irelevant. A fost o melodie de mare succes în România, difuzată la rupere peste tot. Și la radio, și la TV. Dar nu-i „hitul anului”.
6.Lariss - Dale Papi
Lariss nu beneficiază de un fanbase în străinătate. Beneficiază de un aspect plăcut, un clip foarte sexy, o manea cu succes și în FM, un dans lasciv pe care nu știe să-l execute. Mă rog, contează mai puțin. Are mai multe vizualizări decât „Pe aripi de vânt”, peste 36 de milioane. But no thanks to the music; it was all thanks to t&a, if you know what I mean. Șanse teoretice la „hitul anului”.
7.Corina feat. Dorian Popa - Nimeni altcineva
Clipul mi se pare interesant dintr-un punct de vedere: ăla face flotări cu Corina în spate. Nu știu dacă e un trucaj ordinar sau e pe bune, Nu prea are treabă cu mesajul melodiei, care cică ar fi unul de dragoste. N-are nicio șansă la „hitul anului”. Corina însă va fi prezentă cu ceva care a avut de două ori mai mult succes decât „Nimeni altcineva”... dar într-o altă categorie..
8.Randi feat. Uddi & Nadir - Prietena ta
Urăsc melodia asta, n-am lucruri bune de spus despre ea. În afară de faptul că are șanse teoretice la „hitul anului”. Jesus Christ...
9.Mellina feat. Vescan - Poza de album
Versiunea single are 20 și ceva de milioane de vizualizări. Plus astea 6.5... Dă un rezultat foarte bun. E un hit de toamnă-iarnă, foarte dur. E drept, Vescan nu mai e cel pe care îl știam din urmă cu câțiva ani, dar merge. Transmite ce are de transmis. La „Se vede clar în ochii lui, e cerșetorul din colț” deja lovește foarte, foarte dur. N-are șanse la „hitul anului” nu pentru că n-ar fi de mare succes, ci pentru că a fost lansată prea devreme. În clip Vescan le povestește trecătorilor despre cerșetorul din colț și folosește desenele pentru a expune mai bine mesajul. Da, există coerență aici.
10.Adda - Nu plânge, Ana
Nu cred că a fost atât de difuzată, dar are peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube, e lansată în decembrie și nu pot să o plasez în categorie „hiturile primăverii”. Dar o plasez aici. O melodie tristă, inspirată din folclor. Clipul inspiră aceeași atmosferă, deci se potrivește cu melodia. Adda e una dintre cele mai populare voci feminine din România și, deși o știu de prin 2005, de când cu „Minți murdare, făcute praf”, tot consider că e la început. Cred că o să o mai vedem într-o categorie.
Cam astea sunt hiturile iernii trecut, în opinia mea. Sunt sigur că mi-a mai scăpat câte ceva. Unele chestii nu am vrut să le includ pentru că mi s-a părut că nu au avut un impact atât de mare, cu toate că piese ca „Andalouse” (Kendji Girac), „Ay vamos” (J.Balvin) sau „Bailando” (DJ Sava & Hevito) îmi plac.
Partea a doua... poate mâine. :D
Deci... iarna trecută, să zicem ianuarie-februarie, nebunia a arătat cam așa (repet, ordinea este aleatorie):
1.Mark Ronson & Bruno Mars - Uptown Funk
Melodie lansată în toamna 2014, cu un succes complet ieșit de sub control. Are peste 1.1 miliarde de vizualizări, iar numărul crește. A fost number one în SUA de la mijlocul lui ianuarie până la mijlocul lui aprilie. Dacă ăsta nu e un candidat serios și la titlul „hitul anului”, nu știu ce e. Videoclipul prezintă un Bruno Mars în postura de Michael Jackson pitic și narcisist. Măcar au fost coerenți din punctul ăsta de vedere. „Uptown Funk” cam despre asta vorbește.
2.Ed Sheeran - Thinking out loud
Băiatul ăsta mi-a atras atenția odată cu piesa „Sing”. Apoi a continuat cu „Don't”. A urmat nebunia aia cu „I see fire”, melodia care a ridicat mult, mult de tot prima parte a trilogiei ”The Hobbit”, știm toți că remixul melodiei ăleia (realizat de DJ-ul norvegian Kygo) a fost unul din hiturile anului 2014 la noi. Nici nu se terminase isteria cu „I see fire”, că Ed a lansat „Thinking out loud”. Nebunie, frate! Nebunie! O melodie romantică, frumoasă, liniștită, cu un clip pe măsură. Da, să zicem că și asta candidează la „hitul anului”, dar au fost niște nebunii mai mari în timpul verii. Și o știm cu toții.
3.Taylor Swift - Blank Space
Nici mie nu-mi vine să cred că postez o melodie a lui Taylor pe blogul meu, dar „Blank Space” a avut un succes nebun, nebun, nebun. La momentul postării clipul are aproape 1.350.000.000 de vizualizări. Poate nu a fost un hit atât de mare la noi, fiind acoperit de aripi de vânt și alte astfel de minuni. Dar, la nivel global, „Blank Space” a fost uriaș. Candidat la „hitul anului”? Cu siguranță! Nu comentez în legătură cu clipul, pentru că nu m-am uitat la el. Și nici nu cred că o s-o fac.
4.Maroon 5 - Sugar
Nu cred că a fost o prezență atât de discretă, deși a fost prea puțin băgată în seamă la noi. ”Sugar” nu a fost number one în SUA. A fost pe locul doi vreo patru săptămâni la rând, în spatele melodiei „Uptown Funk”. „Sugar” cred că ar intra lejer și în zona primăverii, dar acolo sigur sunt alte nebunii mai mari. 929 de milioane de vizualizări în 11 luni de zile cred că vorbesc de sine. Clipul e drăguț, băieții de la Maroon 5 „invadează” o nuntă și viața e frumoasă. Da, sunt coerenți, teoretic, dragostea e dulce.
5.David Guetta & Sam Martin - Dangerous
Numărul de vizualizări de pe YouTube pare a nu da nicio șansă la titlul de „hitul anului” melodiei ”Dangerous”, dar să fim serioși... A fost un hit nebun, în top 10 în aproape fiecare țară importantă. Refrenul melodiei ăsteia este foarte cunoscut, iar cele 106 milioane de vizualizări creează doar iluzia că n-a fost mare. Oh, da, a fost foarte mare hit. Clipul... despre mașini & shit. Că tot avea să fie lansat „Furious 7” prin aprilie, anul ăsta.
6.AronChupa - I'm an Albatraoz
O să încadrez chestia asta în zona hitulețelor iernii. N-are nicio șansă la „hitul anului”; de fapt, nici nu prea se încadrează în anul 2015, dar a fost caterincă mare acum câteva luni și toată lumea a luat-o razna. „Cause I'm an Albatraoz”... În clip apare AronChupa la butoane, iar tipa care „cântă” și dansează pe acolo e soră-sa. Melodia e simplă; e vorba despre o târfă pe care sora lui Aron o înjură. As simple as that. 391 de milioane de vizualizări. Now let me take a selfie.
7.Avicii - The nights
O altă melodie a lui Avicii are șanse la titlul de „hitul anului” (știm cu toții care), dar „The nights” are farmecul ei și a avut succes în multe țări importante. Top 10 hit în SUA și Marea Britanie, multe difuzări și în Germania, Italia și Spania. Melodia este un tribut adus tatălui său; atât aceasta, cât și clipul sunt motivaționale. „Live a life you will remember” e lecția pe care ne-o învață Avicii acum.
8.The Weeknd - Earned it
Doar 173 de milioane de vizualizări creează, ca și mai sus, iluzia că ăsta nu a fost un hit mare. Dar a fost, chiar a fost. Astă iarnă a fost lansat primul film din seria „50 Shades...”, iar unele melodii de pe coloana sonoră au devenit hituri nebune. „Earned it” e unul dintre ele. Celălalt intră într-un alt anotimp și e cântat de o tipă blondă, cu o voce excepțională. Dar, concentrându-ne pe The Weeknd, el e un artist cu o ascensiune fabuloasă în ultimii ani, grație apariției pe coloana sonoră a unor blockbustere, ca „The Hunger Games” (nu știu exact care parte) și „50 Shades of Grey”. Aici, povestea e simplă: el e dubiosul care cântă, iar în jurul lui sunt niște tipe care dansează lasciv. Foarte „50 Shades”-like.
9.Sia - Elastic Heart
„Elastic Heart” a apărut pe coloana sonoră a chestiei ăleia din seria „The Hunger Games”; versiunea aia e cântată împreună cu The Weeknd. Aici, Sia dansează, plutește, cântă, transmite etc. E o artistă completă. Iar clipul completează foarte bine melodia. Am mai văzut o înregistrare cu Sia cântând live „Elastic Heart” la „Saturday Night Live”. Maddie dansa și acolo, dar nu cu Shia LaBoeuf (ar fi apărut alte interpretări dubioase ale lumii obsedate, cum că ar instiga la pedofilie & shit; așa, ca idee, melodia prezintă relația dificilă dintre Sia și tatăl ei, dar în fine...). Succesul melodiei ăsteia nu a fost nici pe departe atât de mare cât a fost în cazul „Chandelier”. A fost top 10 single doar în Marea Britanie. În SUA succesul a fost mare, dar nu a devenit un hit nebun (lansarea a avut loc în plin avânt al „Blank Space”).
10.Rihanna, Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
Nu voiam să bag melodia asta în listă din simplul motiv că îl respect maxim pe Paul McCartney, un adevărat zeu al muzicii. Da, a făcut parte din cel mai de succes proiect muzical din istorie (cifrele spun asta, nu doar eu), și a ajuns să colaboreze cu de-alde Kanye West, acest pițiponc al hip hop-ului. Mă rog, e o compoziție interesantă, Rihanna are o voce excelentă, Kanye bâiguie și el acolo niște chestii. A fost hit, Kanye a mai ieșit în evidență și cu altceva în afară de nevastă-sa și părerile lui politice. Și cam asta-i povestea. Clipul e banal, în alb-negru. Nu se întâmplă nimic semnificativ, ceea ce e lăudabil; zeci de ani clipurile se făceau doar cu interpreții, fără cocalari și pițipoance.
Și acum, în zona muzicii românești...
1.Inna feat. Marian Hill - Diggy Down
O să încerc să fiu cât mai obiectiv cu privire la melodia asta și să nu mă las dominat de disprețul pe care i-l port „artistei” numite Inna. Peste 45 de milioane de vizualizări înseamnă foarte mult pentru un interpret român, cu toate că aici vorbim și despre un fanbase important din străinătate. Melodia nu spune mare brânză, e destul de banală. Dragă, îmi place cum te miști, mă faci să îmi placă de tine și vreau să mă combin cu tine. Cam asta e ideea. După care urmează maneaua saxofonistă. Clipul o prezintă pe Inna făcându-și reclamă și... cam asta e tot. End of story. „Diggy Down” nu e însă cel mai apropiat de „hitul anului” în România. Inna o să mai fie prezentă într-o altă categorie peste câteva zile, cu o altă melodie.
2.Delia feat. Kaira - Pe aripi de vânt
Peste 25 de milioane de vizualizări. Și niciuna dintre cele două interprete nu beneficiază de un fanbase atât de puternic în străinătate. Realist vorbind, „Pe aripi de vânt” nu are nicio șansă la „hitul anului”, dar a fost peste tot astă-iarnă. Chiar și în primăvară, dar nebunia mai scăzuse în intensitate. Clipul, pe mine unul, mă fascinează, pentru că am o fascinație pentru ideea de circ, de carnaval, chiar dacă aici legătura dintre melodie și video ar putea fi doar la nivel metaforic. Oricum, îmi place ideea. Big up for Delia!
3.Glance feat. Elena Gheorghe & Naguale - În bucăți
Era o vreme când mulți interpreți cântau melodii compuse de Laurențiu Duță, apoi Marius Moga, David Deejay etc. Acum sunt vreo patru compozitori în vogă. Același Moga, apoi Smiley, amândoi pe aceeași treaptă cu Connect-R și... băieții de la Kazibo. Glance e un rapper cu un flow bun, dicție bună, poate cea mai bună engleză din hip hop-ul românesc. Nu prea-mi place muzica pe care-o face, dar îl apreciez ca artist. Asta e încă o colaborare cu Elena Gheorghe; după ea a mai urmat una. Și cred că vor mai fi și altele. Subiectul e unul foarte întâlnit în muzica românească din ultima vreme: relație care nu merge, colaborare între un el și o ea; de data asta, ea e victimă, el e cam dus cu capul. „Și totul s-a oprit chiar în momentu-n care te-am lovit”. Clipul se potrivește cu melodia, atmosfera e cea potrivită. Și, din păcate, așa ceva chiar se întâmplă în viața de zi cu zi. Nicio șansă la „hitul anului”.
4.Ami - Playa en Costa Rica
E ironic, nu-i așa? Să aibă succes iarna o melodie care vorbește despre plaja din Costa Rica. Dar în fiecare an se întâmplă să aibă succes câte una sau două melodii de genul. Am auzit melodia asta foarte mult la Europa FM astă iarnă. Da, fetei cică îi place mult în Costa Rica; în clip apare în diverse ipostaze sexy, dar decente. Mai și dansează. Nu văd nicio plajă pe-acolo, dar în fine... Șansele la „hitul anului” sunt nule pentru „Playa en Costa Rica”.
5.Alina Eremia - Când luminile se sting
Încă o melodie despre o relație care nu merge. Lacrimogenă, cântată frumos, că Alina e super talentată. Clipul aduce destul de mult cu „Thinking out loud” al lui Ed Sheeran, dar e irelevant. A fost o melodie de mare succes în România, difuzată la rupere peste tot. Și la radio, și la TV. Dar nu-i „hitul anului”.
6.Lariss - Dale Papi
Lariss nu beneficiază de un fanbase în străinătate. Beneficiază de un aspect plăcut, un clip foarte sexy, o manea cu succes și în FM, un dans lasciv pe care nu știe să-l execute. Mă rog, contează mai puțin. Are mai multe vizualizări decât „Pe aripi de vânt”, peste 36 de milioane. But no thanks to the music; it was all thanks to t&a, if you know what I mean. Șanse teoretice la „hitul anului”.
7.Corina feat. Dorian Popa - Nimeni altcineva
Clipul mi se pare interesant dintr-un punct de vedere: ăla face flotări cu Corina în spate. Nu știu dacă e un trucaj ordinar sau e pe bune, Nu prea are treabă cu mesajul melodiei, care cică ar fi unul de dragoste. N-are nicio șansă la „hitul anului”. Corina însă va fi prezentă cu ceva care a avut de două ori mai mult succes decât „Nimeni altcineva”... dar într-o altă categorie..
8.Randi feat. Uddi & Nadir - Prietena ta
Urăsc melodia asta, n-am lucruri bune de spus despre ea. În afară de faptul că are șanse teoretice la „hitul anului”. Jesus Christ...
9.Mellina feat. Vescan - Poza de album
Versiunea single are 20 și ceva de milioane de vizualizări. Plus astea 6.5... Dă un rezultat foarte bun. E un hit de toamnă-iarnă, foarte dur. E drept, Vescan nu mai e cel pe care îl știam din urmă cu câțiva ani, dar merge. Transmite ce are de transmis. La „Se vede clar în ochii lui, e cerșetorul din colț” deja lovește foarte, foarte dur. N-are șanse la „hitul anului” nu pentru că n-ar fi de mare succes, ci pentru că a fost lansată prea devreme. În clip Vescan le povestește trecătorilor despre cerșetorul din colț și folosește desenele pentru a expune mai bine mesajul. Da, există coerență aici.
10.Adda - Nu plânge, Ana
Nu cred că a fost atât de difuzată, dar are peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube, e lansată în decembrie și nu pot să o plasez în categorie „hiturile primăverii”. Dar o plasez aici. O melodie tristă, inspirată din folclor. Clipul inspiră aceeași atmosferă, deci se potrivește cu melodia. Adda e una dintre cele mai populare voci feminine din România și, deși o știu de prin 2005, de când cu „Minți murdare, făcute praf”, tot consider că e la început. Cred că o să o mai vedem într-o categorie.
Cam astea sunt hiturile iernii trecut, în opinia mea. Sunt sigur că mi-a mai scăpat câte ceva. Unele chestii nu am vrut să le includ pentru că mi s-a părut că nu au avut un impact atât de mare, cu toate că piese ca „Andalouse” (Kendji Girac), „Ay vamos” (J.Balvin) sau „Bailando” (DJ Sava & Hevito) îmi plac.
Partea a doua... poate mâine. :D
Etichete:
Adda,
Avicii,
bruno mars,
David Guetta,
Delia,
Ed Sheeran,
hits,
Maroon 5,
music,
Sia,
Taylor Swift,
The Weeknd
vineri, 4 decembrie 2015
Fenomene
Ziceam acum câteva zile că o să postez comparația pe care am făcut-o între fenomenul Arsenie Boca și cel pe care l-a reprezentat Petrache Lupu. Am postat textul ăsta pe Facebook pe 28 septembrie și o să-l copiez și aici.
„Un fenomen care a avut o amploare atât de mare, încât nu a putut fi controla, iar numai brutalitatea regimului comunist psihopat al anilor '50 a făcut să-i scadă din intensitate. Dar amintirea fenomenului Maglavit a rămas. A început în 1935, în niște vremuri în care populația era sărăcită, Biserica se comporta mai mult ca o organizație politică decât ca un sprijin, contextul politic extern era din ce în ce mai rău, partidele politice (fără excepție) erau niște organizații de tip mafiot. Un context foarte asemănător celor din zilele noastre, de altfel.
Ca să scurtez un pic povestea, Petrache Lupu a fost un cioban analfabet, cam gângav, care susținea că L-a văzut pe Dumnezeu într-un crâng și că El i-a spus să îi îndemne pe toți la pocăință (pocăință în adevăratul sens la cuvântului, nu aderarea la vreo sectă). Petrache Lupu Îi spunea lui Dumnezeu „Moșul”, pentru că i se arătase sub forma unui bătrân cu barbă lungă, care nu merge, ci plutea. OK. Ciobanul a spus mai departe ce a văzut, iar lumea a început să se minuneze de cele auzite. Din ce în ce mai mulți au început să vină în locul unde Moșul i se arătase în repetate rânduri lui Petrache Lupu și chiar la stâna lui și la el acasă. Veneau acolo tot felul de oameni, de la cei simpli până la cei din fruntea statului (Carol al II-lea i-a și botezat un copil ciobanului). Oamenii veneau, fiind convinși că aveau să se mai producă minuni, vindecări etc. Și chiar se pare că s-au produs, încă mai trăiesc martori ai vremurilor ălora. Fenomenul Maglavit a continuat chiar și după încetarea războiului, oamenii punându-și speranța că Dumnezeu nu i-a lăsat de izbeliște. Ca fapt divers, Petrache Lupu i-ar fi spus prin 1940 lui Ion Antonescu că vom pierde războiul, iar rușii vor veni peste noi; eu nu știu dacă ăsta e un mit sau ceva adevărat, dar e interesant. Mă rog... Prin 1951 cică ar fi dat vorbă ca să se strângă multă lume pentru ca el să le spună un nou mesaj de la Dumnezeu. Numai bine că au venit „băeții” cu ochi albaștri și l-au săltat, văzând că lumea vine. L-au ținut la Jilava câteva luni și apoi i-au dat drumul, dar el n-a mai putut să își ducă mai departe misiunea. Mai mult ca sigur, el a fost supus la niște chinuri cgroaznice și a fost martor la niște exemple de reeducare, ceva ce... nu știu... ceva ce ar face oribilul Auschwitz să pară pașnic. Atunci când vezi că omul poate să facă asemenea lucruri unui alt om, oricât ai fi de puternic, te descurajezi, iar inima îți este frântă în bucăți. Petrache Lupu a mai trăit puțin după Lovitura de Stat din 1989, prevestind zile negre pentru România din cauză că Ceaușescu a fost executat în zi de sărbătoare.
Bun... Cam ăsta este fenomenul Maglavit. Lumea era disperată, bolnavă, descurajată, săracă și avea nevoie de o minune. Fenomenul s-a răspândit atât de mult în condițiile în care nu exista o România TV care să difuzeze obsesiv documentare despre el. Pe vremea aia țăranii aveau ziare. Poate aveau câțiva și radiouri, deși mă îndoiesc. În general, se întâmpla ca în Poiana lui Iocan. Puțini știau să citească. Era unul care citea și toți își dădeau cu părerea după aia. Cu toate astea, fenomenul s-a răspândit, iar sute de mii de oameni, poate milioane, au ajuns acolo.
În zilele noastre, situația e cam așa: țara este condusă în mare parte de corupți, fripturiști, târfe și sclavi; sunt destul de mulți care au acces la modalități de (dez)informare; majoritatea românilor știu să citească (să scrie... se descurcă, deși cratimele sunt niște mari necunoscute pentru mulți); contextul internațional este împuțit (pace aparentă, manipulare în masă, tensiuni religioase caracteristice mai degrabă Evului Mediu, ipocrizie fără limite și demoncrație); biserica ortodoxă română este mai degrabă o organizație politico-economico-mafiotă decât o organizație spirituală (Doamne, iartă-i, că nu au nicio idee ce fac!); discrepanța dintre cei bogați și săraci este foarte mare (deci sunt muți neșcoliți, ușor de manipular; dar sunt și mult sărăciți). Deci oamenii au nevoie de ceva bun, frumos, care să le dea încredere că se poate merge mai departe; au nevoie de o minune. Și au găsit minunea asta în fenomenul Arsenie Boca, din care mafioții ăștia câștigă milioane de euro și datorită căruia România TV nu a intrat (încă) în insolvență. În fine, oamenii se duc acolo în speranța că se va întâmpla o minune. Uneori se întâmplă, alteori, nu. Uneori se întâmplă pe loc, alteori, mai târziu.
Dar fenomenul ăsta, după cum vedeți, nu este singular în istorie. Este foarte clar că ceva merge foarte rău, dar nimeni nu dorește să facă nimic. Nici politicenii, nici biserica, nici profesorii; nimeni! Toți o ard într-o ipocrizie generală, având sloganuri gen „să fie bine ca să nu fie rău”. Ceva trebuie schimbat urgent, sclavilor!”
În zilele noastre, situația e cam așa: țara este condusă în mare parte de corupți, fripturiști, târfe și sclavi; sunt destul de mulți care au acces la modalități de (dez)informare; majoritatea românilor știu să citească (să scrie... se descurcă, deși cratimele sunt niște mari necunoscute pentru mulți); contextul internațional este împuțit (pace aparentă, manipulare în masă, tensiuni religioase caracteristice mai degrabă Evului Mediu, ipocrizie fără limite și demoncrație); biserica ortodoxă română este mai degrabă o organizație politico-economico-mafiotă decât o organizație spirituală (Doamne, iartă-i, că nu au nicio idee ce fac!); discrepanța dintre cei bogați și săraci este foarte mare (deci sunt muți neșcoliți, ușor de manipular; dar sunt și mult sărăciți). Deci oamenii au nevoie de ceva bun, frumos, care să le dea încredere că se poate merge mai departe; au nevoie de o minune. Și au găsit minunea asta în fenomenul Arsenie Boca, din care mafioții ăștia câștigă milioane de euro și datorită căruia România TV nu a intrat (încă) în insolvență. În fine, oamenii se duc acolo în speranța că se va întâmpla o minune. Uneori se întâmplă, alteori, nu. Uneori se întâmplă pe loc, alteori, mai târziu.
Dar fenomenul ăsta, după cum vedeți, nu este singular în istorie. Este foarte clar că ceva merge foarte rău, dar nimeni nu dorește să facă nimic. Nici politicenii, nici biserica, nici profesorii; nimeni! Toți o ard într-o ipocrizie generală, având sloganuri gen „să fie bine ca să nu fie rău”. Ceva trebuie schimbat urgent, sclavilor!”
Între timp s-a schimbat ceva. Doar că tare mi-e teamă că direcția e greșită. Când acționezi fiind influențat emoțional, tinzi să distrugi ce s-a construit, oricât de mic ar fi. Dar să construiești la loc, așa cum ar zice turcul... „ioc!”.
marți, 1 decembrie 2015
Colaj Românesc
Astăzi este Ziua Națională a României. Aleasă mai mult sau mai puțin potrivit, este complet irelevant.
Azi este Ziua României, ziua în care România Mare s-a înfăptuit.
Deci avem...
și...
, cu mențiunea că...
Și, deși uneori se poate dovedi problematic, iar unii nu sunt deloc mândri de asta...
Acum 100 de ani, cea mai populară melodie din România era...
Tot pe atunci românii erau conștienți că...
Dar au trecut aproape 100 de ani de la Marea Unire. Nu mai suntem România Mare. Mulți „români” s-au întors împotriva României, dar cei care ținem cu adevărat la țara noastră cântăm o...
De vreo 160 de ani tot așteptăm să ne trezim, dar am rămas cu mult în urmă. Încercăm în continuare să ne motivăm cântând...
Dar adevărul e că e dificil.
Cu toate astea, nimic nu e ușor în viață.
Azi e Ziua Națională a României! La mulți ani, România!
Azi este Ziua României, ziua în care România Mare s-a înfăptuit.
Deci avem...
și...
, cu mențiunea că...
Și, deși uneori se poate dovedi problematic, iar unii nu sunt deloc mândri de asta...
Acum 100 de ani, cea mai populară melodie din România era...
Tot pe atunci românii erau conștienți că...
Dar au trecut aproape 100 de ani de la Marea Unire. Nu mai suntem România Mare. Mulți „români” s-au întors împotriva României, dar cei care ținem cu adevărat la țara noastră cântăm o...
De vreo 160 de ani tot așteptăm să ne trezim, dar am rămas cu mult în urmă. Încercăm în continuare să ne motivăm cântând...
Dar adevărul e că e dificil.
Cu toate astea, nimic nu e ușor în viață.
Azi e Ziua Națională a României! La mulți ani, România!
luni, 30 noiembrie 2015
A fost ultima zi de toamnă...
Sunt doar vreo două lucruri pe care aș vrea să le scriu aici. Mâine oricum o să fie Ziua Națională a României și cei care spun în restul anului ce țară de căcat avem se vor transforma în niște patrioți; parada militară spectaculoasă pe care ne-o promit autoritățile locale va fi umbrită de camerele ce se vor concentra pe politicienii care se vor prezenta. „Iată, a venit și Ponta”, ”În imagine e Crin Antonescu; ce minune, s-a trezit!”, „Iată-l și pe Dani Mocanu” și așa mai departe. Mâine voi posta altceva, să spun la mulți ani cât de cât cum se cuvine.
Și acum despre scopul postării. Știți că azi îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei, întâiul chemat și, conform unor credințe împământenite, creștinătorul dacilor (mi-e, totuși, greu să cred că Decebal era creștin). A avut loc, așa cum era normal, o slujbă la peștera unde s-a nevoit Sfântul Andrei. O slujbă foarte frumoasă, de altfel. Nu știu dacă a fost difuzată și pe Trinitas; noi am făcut greșeala de a ne uita pe tevereunu, televiziunea națională de la care au furat generații întregi de comuniști, neocomuniști și „liberali” fasciști. În studio exista o creatură dubioasă căreia i se părea o idee bună să comenteze ce se întâmpla la peștera Sfântului Andrei, de parcă era un meci de fotbal. „Iată, Înaltpreasfințitul săvârșește acum slujba și urmează să-i paseze lui Dică; du-te, Dică, du-te!”. „Jurnaliștii” ăștia care se tot bagă în seamă cu comentarii despre ce se întâmplă în imaginile de la televizor îmi par unii dintre cei mai neprofesioniști oameni. Fraților, în mod normal avem cu toții ochi să vedem și urechi să auzim ce se întâmplă acolo; nu avem nevoie să ne „explicați” voi una sau alta. Comentatorii sportivi sunt altceva, fac parte din „spiritul jocului”, ca să zic așa. Dar voi, nu. Voi sunteți în plus în peisajul ăsta dacă veniți cu alte informații decât ce vedem. Iar o slujbă religioasă nu se comentează ca un meci Steaua - Chiajna.
A doua suliță pe care o arunc spre „presa” românească, care este extraordinară, dar păcat că cam lipsește. Pe 28 noiembrie s-au împlinit 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca, un duhovnic foarte popular în ultima vreme (cu siguranță a fost și pe vremea lui), iar mii de oameni au mers în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la mormântul său, pentru a face pomană. Unul din posturile de televiziune care au făcut o adevărată obsesie pentru persoana lui în ultima vreme, de dragul audienței, a insistat foarte mult pe evenimentele de acolo, cum era de așteptat. În fiecare weekend, dacă nu dădeau vreun reportaj sau vreun „documentar” despre Arsenie Boca (în care se spun exact aceleași lucruri iar și iar), mare minune. A început procedura transformării sale în sfânt, care va dura câțiva ani (bineînțeles, dacă nu cumva postul ăsta de „televiziune” va pune presiune și va dori să grăbească lucrurile). Am înțeles că Arsenie Boca este un mare duhovnic, asemenea lui Arsenie Papacioc, Dumitru Stăniloae, Teofil Pârâian, Ilie Cleopa, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Iustin Pârvu și alții. Despre proporțiile fenomenului am scris acum câteva luni, comparându-l cu cel pe care l-a stârnit Petrache Lupu în anii '30 (o să caut postarea și o s-o scriu peste câteva zile).
Pe scurt, lumea este bolnavă, tristă, disperată, tâlhărită și păcălită. Politicienii nu le oferă nicio urmă de speranță că va fi bine, e stare de război, avem neliniști sociale peste tot. Lumea se află în căutarea unui semn din partea divinității. În anii '30, Petrache Lupu, cioban analfabet, a spus că L-a văzut pe Dumnezeu și a stârnit un adevărat fenomen. Acum, fenomenul a fost propagat de presă. Auzind despre minunile pe care Arsenie Boca le-a făcut atât în timpul vieții, cât și după plecarea din lumea asta, oamenii au crezut că el le va putea rezolva problemele, nevoile, că îi va putea însănătoși etc. Sunt destul de sigur că au avut loc minuni acolo - între noi fie vorba, lucrurile pentru care m-am rugat la mormântul lui le-am primit în decurs de un an - și că au fost oameni care au avut o trăire mai puternică decât am avut eu.
Dar de aici până la crearea unui cult a fost un pas foarte mic. Se spune că poporul român ar da cel mai mare număr de genii la mia de locuitori. Și totuși, România este una dintre cele mai sărace, corupte și subdezvoltate țări din Uniunea Europeană. Având în vedere sărăcia, țara are mari probleme și în ce privește educația. Lipsind educația, oamenii sunt înapoiați și se complac în starea asta. Complăcându-se în starea asta, sunt în căutare de eroi care să-i salveze. Și atunci când li se pare că au găsit acel erou, creează un cult în jurul său. Ceea ce aici este cu totul greșit; Arsenie Boca este un slujitor al lui Hristos, nu un dumnezeu în sine.
Și de aici au apărut niște tabere, cum era de așteptat, de altfel. Sunt cei care îl divinizează pe Arsenie Boca, sunt cei care îi recunosc meritele și nu-l divinizează, sunt alții cărora nu le pasă și mai există o specie foarte scârboasă, aceea a celor care aruncă cu mizerii, injurii și insulte. Am citit mai acum vreo oră și ceva un articol pe site-ul unei „reviste” sau... ăla o fi „ziar”. Nu știu ce o fi hârtia aia igienică pe care o citesc „tinerii frumoși și liberi”; cică ar fi și o chestie de pamflet. Autorul „articolului” ăluia îl făcea pe Părintele Arsenie „cretin”, „un sinistru și posac habotnic”, comparându-i învățăturile cu ale ISIS și lovind în memoria lui din cauza convingerilor sale politice din tinerețe. Sincer, cred că și autorul ăsta (al cărui nume nu vreau să-l dau) ar fi fost simpatizant al Gărzii de Fier în epocă. Țineți minte, în 1937 legionarii au fost al treilea cea mai votată mișcare politică. Nu sunt legionar, doar am amintit un fapt istoric de necontestat. În fine, sunt convins că mai există specimene scârboase ca acest „jurnalist”.
Un pic de respect pentru valorile românești nu strică niciodată.
Pentru că, mergând pe același argument imbecil cum că Arsenie Boca e un personaj nociv în societatea noastră din cauza convingerilor sale politice, ar însemna să ștergem din istorie memoria Sfinților Închisorilor, niște oamenni care au realizat mai multe decât va realiza „jurnalistul” lui pește în 100000 de vieți.
Respect și multă dragoste pentru Sfinții Închisorilor!
„Să nu ne răzbunați!” - Sfântul Mircea Vulcănescu
Și acum despre scopul postării. Știți că azi îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei, întâiul chemat și, conform unor credințe împământenite, creștinătorul dacilor (mi-e, totuși, greu să cred că Decebal era creștin). A avut loc, așa cum era normal, o slujbă la peștera unde s-a nevoit Sfântul Andrei. O slujbă foarte frumoasă, de altfel. Nu știu dacă a fost difuzată și pe Trinitas; noi am făcut greșeala de a ne uita pe tevereunu, televiziunea națională de la care au furat generații întregi de comuniști, neocomuniști și „liberali” fasciști. În studio exista o creatură dubioasă căreia i se părea o idee bună să comenteze ce se întâmpla la peștera Sfântului Andrei, de parcă era un meci de fotbal. „Iată, Înaltpreasfințitul săvârșește acum slujba și urmează să-i paseze lui Dică; du-te, Dică, du-te!”. „Jurnaliștii” ăștia care se tot bagă în seamă cu comentarii despre ce se întâmplă în imaginile de la televizor îmi par unii dintre cei mai neprofesioniști oameni. Fraților, în mod normal avem cu toții ochi să vedem și urechi să auzim ce se întâmplă acolo; nu avem nevoie să ne „explicați” voi una sau alta. Comentatorii sportivi sunt altceva, fac parte din „spiritul jocului”, ca să zic așa. Dar voi, nu. Voi sunteți în plus în peisajul ăsta dacă veniți cu alte informații decât ce vedem. Iar o slujbă religioasă nu se comentează ca un meci Steaua - Chiajna.
A doua suliță pe care o arunc spre „presa” românească, care este extraordinară, dar păcat că cam lipsește. Pe 28 noiembrie s-au împlinit 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca, un duhovnic foarte popular în ultima vreme (cu siguranță a fost și pe vremea lui), iar mii de oameni au mers în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la mormântul său, pentru a face pomană. Unul din posturile de televiziune care au făcut o adevărată obsesie pentru persoana lui în ultima vreme, de dragul audienței, a insistat foarte mult pe evenimentele de acolo, cum era de așteptat. În fiecare weekend, dacă nu dădeau vreun reportaj sau vreun „documentar” despre Arsenie Boca (în care se spun exact aceleași lucruri iar și iar), mare minune. A început procedura transformării sale în sfânt, care va dura câțiva ani (bineînțeles, dacă nu cumva postul ăsta de „televiziune” va pune presiune și va dori să grăbească lucrurile). Am înțeles că Arsenie Boca este un mare duhovnic, asemenea lui Arsenie Papacioc, Dumitru Stăniloae, Teofil Pârâian, Ilie Cleopa, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Iustin Pârvu și alții. Despre proporțiile fenomenului am scris acum câteva luni, comparându-l cu cel pe care l-a stârnit Petrache Lupu în anii '30 (o să caut postarea și o s-o scriu peste câteva zile).
Pe scurt, lumea este bolnavă, tristă, disperată, tâlhărită și păcălită. Politicienii nu le oferă nicio urmă de speranță că va fi bine, e stare de război, avem neliniști sociale peste tot. Lumea se află în căutarea unui semn din partea divinității. În anii '30, Petrache Lupu, cioban analfabet, a spus că L-a văzut pe Dumnezeu și a stârnit un adevărat fenomen. Acum, fenomenul a fost propagat de presă. Auzind despre minunile pe care Arsenie Boca le-a făcut atât în timpul vieții, cât și după plecarea din lumea asta, oamenii au crezut că el le va putea rezolva problemele, nevoile, că îi va putea însănătoși etc. Sunt destul de sigur că au avut loc minuni acolo - între noi fie vorba, lucrurile pentru care m-am rugat la mormântul lui le-am primit în decurs de un an - și că au fost oameni care au avut o trăire mai puternică decât am avut eu.
Dar de aici până la crearea unui cult a fost un pas foarte mic. Se spune că poporul român ar da cel mai mare număr de genii la mia de locuitori. Și totuși, România este una dintre cele mai sărace, corupte și subdezvoltate țări din Uniunea Europeană. Având în vedere sărăcia, țara are mari probleme și în ce privește educația. Lipsind educația, oamenii sunt înapoiați și se complac în starea asta. Complăcându-se în starea asta, sunt în căutare de eroi care să-i salveze. Și atunci când li se pare că au găsit acel erou, creează un cult în jurul său. Ceea ce aici este cu totul greșit; Arsenie Boca este un slujitor al lui Hristos, nu un dumnezeu în sine.
Și de aici au apărut niște tabere, cum era de așteptat, de altfel. Sunt cei care îl divinizează pe Arsenie Boca, sunt cei care îi recunosc meritele și nu-l divinizează, sunt alții cărora nu le pasă și mai există o specie foarte scârboasă, aceea a celor care aruncă cu mizerii, injurii și insulte. Am citit mai acum vreo oră și ceva un articol pe site-ul unei „reviste” sau... ăla o fi „ziar”. Nu știu ce o fi hârtia aia igienică pe care o citesc „tinerii frumoși și liberi”; cică ar fi și o chestie de pamflet. Autorul „articolului” ăluia îl făcea pe Părintele Arsenie „cretin”, „un sinistru și posac habotnic”, comparându-i învățăturile cu ale ISIS și lovind în memoria lui din cauza convingerilor sale politice din tinerețe. Sincer, cred că și autorul ăsta (al cărui nume nu vreau să-l dau) ar fi fost simpatizant al Gărzii de Fier în epocă. Țineți minte, în 1937 legionarii au fost al treilea cea mai votată mișcare politică. Nu sunt legionar, doar am amintit un fapt istoric de necontestat. În fine, sunt convins că mai există specimene scârboase ca acest „jurnalist”.
Un pic de respect pentru valorile românești nu strică niciodată.
Pentru că, mergând pe același argument imbecil cum că Arsenie Boca e un personaj nociv în societatea noastră din cauza convingerilor sale politice, ar însemna să ștergem din istorie memoria Sfinților Închisorilor, niște oamenni care au realizat mai multe decât va realiza „jurnalistul” lui pește în 100000 de vieți.
Respect și multă dragoste pentru Sfinții Închisorilor!
„Să nu ne răzbunați!” - Sfântul Mircea Vulcănescu
Abonați-vă la:
Postări (Atom)