sâmbătă, 19 decembrie 2015

Hituri și hitulețe - partea a doua

A venit rândul hiturilor primăverii. E ceva mai greu să-mi dau seama care, cum și când a avut cel mai mare succes, pentru că sunt multe hituri ale verii ce apar în top pe poziții foarte înalte. Dar o să încerc să discern. :D

La nivel global, avem cam așa:

1.Sam Smith - Lay me down


Sam e un artist excepțional și una dintre cele mai bune voci pe care le-am auzit vreodată. Nu prea cred că are șanse la „hitul anului”, dar a fost una din melodiile importante. În SUA, „Lay me down” a fost un top 10 hit, ajungând până pe locul 8; în Marea Britanie o versiune promoțională a melodiei, cântată împreună cu genialul John Legend, a ajuns pe primul loc în top, toate încasările venite din vânzarea acesteia fiind donate în scopuri caritabile. Clipul e liniștit, molcom, la fel ca melodia. Apreciez coerența. :)

2.Kygo feat. Conrad Sewell - Firestone


Mai mult ca sigur a fost în topuri și pe perioada verii, dar acolo e o aglomerație de nedescris. Și ar fi incorect să îl trec în categoria aia. E clar un hit al primăverii, cu un loc 8 în Marea Britanie atins în mai. În SUA nu a avut succes decât în topurile de nișă, cu toate că a fost un top 100 single. În orice caz, e posibil să aibă șanse la „hitul anului”; e, totuși, o melodie foarte cunoscută. Clipul e unul tipic pentru genul ăsta de muzică; și e destul de potrivit. Apreciez asta. :)

3.Flo Rida feat. Sage The Gemini & Lookas - GDFR


E cu efect întârziat. Melodia asta a fost doar un hituleț pe timpul iernii; pe timpul primăverii s-a clasat mai bine în topurile importante, deci îl integrez aici. A fost lansat pe 21 octombrie 2014, de-asta am zis că e cu efect întârziat; în alte topuri mai puțin importante a fost chiar number one pe timpul iernii. Mă rog... E o melodie caracteristică lui Flo Rida, fără un mesaj anume; just party and bitches. Clip potrivit cu melodia, nimic ieșit din comun. E foarte cunoscută melodia, dar, având în vedere ce urmează în partea a treia, „GDFR” n-are nicio șansă la „hitul anului”.

4.Years and Years - King


O melodie foarte apreciată și ascultată la nivel mondial. Nu a prin top 100 în SUA, dar a făcut-o în multe alte țări, printre care și Marea Britanie. Ar avea șansela „hitul anului”, deși e destul de dificil. Melodia cred că va mai fi cântată mulți ani de acum încolo, chiar dacă a fost destul de puțin difuzată. 

5.Calvin Harris & Ellie Goulding - Outside


Din nou cu efect întârziat. „Outside” a fost lansată prin noiembrie 2014, dar a avut un succes mare astă primăvară. În unele topuri importante s-a clasat cel mai bine prin martie-aprilie, deci intră în categoria asta. Nu m-a interesat mesajul melodiei, dar având în vedere că se cheamă „Outside”, ar fi fost dubios să fie filmat în interiorul unei clădiri, cum a făcut Ami cu „Playa en Costa Rica”. Șanse teoretice la „hitul anului”.

6.Taylor Swift - Style


Și uite cum din nou postez o melodie a lui Taylor pe blog. The hell is wrong with me? :)) Sincer, n-am ascultat-o în viața mea. Pare ceva mai de calitate decât ce a făcut înainte. Oricum, mi-e greu să mă exprim, iar asta nu cred că are șanse reale la „hitul anuluI”. 

7.Hozier - Take me to church


E una din prezențele alea ciudate din topuri, pentru că lumea se mai satură de muzica aia deosebit de comercială. „Take me to church” e o melodie veche, înregistrată prin 2013, dar a început să aibă succes prin iarna 2014-2015. Number one aici, number one dincolo. Eu am perceput-o mai mult ca pe un hit al primăverii. Având în vedere cum sună melodia, nu pot să-mi închipui un alt clip pentru ea.

8.Marlon Roudette - When the beat drops out


Nu mi-am închipuit că Marlon Roudette va mai lansa o melodie care să se bucure de un mare succes. Acum mai bine de 10 ani, el făcea parte din trupa Mattafix, alături de care lansase hitul „Big City life”. Trupa s-a destrămat prin 2009, parcă. Apoi Marlon și-a început cariera solo. „New Age” a fost primul lui single solo, o melodie care mie mi-a plăcut foarte mult. Dar asta se întâmpla prin 2010-2011... De atunci n-am mai auzit de el... până la „When the beat drops out”. O compoziție interesantă, un clip în ton cu melodia și o tonă de aprecieri din partea mea. Șanse la „hitul anului” sunt destul de puține însă...

9.Ellie Goulding - Love me like you do


Tipa asta mi se pare senzațională. O voce deosebită, o recunoști în secunda doi. Cât despre „Love me like you do”, are șanse reale la „hitul anului”. Filmul „50 Shades of Grey” nu a fost bine primit de critici, dar coloana sonoră a fost foarte bună. Dacă printre hiturile iernii se afla „Earned it” a lui The Weeknd, aici avem cel mai mare hit de pe compilație. Oricât de tare a fost „Love me like you do”, a ocupat „abia” locul 3 în US Billboard Hot 100 (sub „Uptown Funk” și „Sugar”, mai mult ca sigur). Știm toți, melodia asta a fost peste tot; succesul a fost de 100 de ori mai nebun decât Christian Grey. Clipul, teoretic, a făcut reclamă filmului; practic, filmul n-avea nevoie de nicio reclamă. Inițial voiam să o bag în partea a treia, dar mi-am amintit cât de mult m-au „terorizat” radiourile cu „Love me like you do” astă-primăvară. :))

10.Jess Glyne - Hold my hand


Știu melodia asta doar pentru că obișnuiesc să mai ascult ce apare prin UK Singles Chart. În România nu a beneficiat de un airplay ieșit din comun, dar... nu pun la suflet asta, if you know what I mean. Number one în Marea Britanie, vânzări foarte bune și în SUA, Spania, Italia și Australia, clasări foarte bune și în alte topuri. O melodie lansată în februarie, cu un clip care te pregătește pentru party-ul ce va să vină vara. Pentru că urmează partea a treia, cu hiturile verii. „Hold my hand” nu are șanse la „hitul anului” decât în teorie.

Și acum, minunile care se ascultau în draci în România astă-primăvară:

1.Dan Bittman - Și îngerii au demonii lor


Kazibo lovește din nou. O melodie surprinzătoare și o alegere și mai și. Adică, să fim serioși... Cine s-ar fi așteptat ca Dan Bittman să lanseze o melodie nouă singur? E un hit pe care l-am cântat cu toții măcar o dată și e inedită interpretarea lui Dan Bittman, cu acele note foarte înalte de pe refren care ne-au făcut să ne amintim de vremurile când făcea muzică rock. Un clip de atmosferă, în ton cu melodia. Ce-i drept, e greu să găsești ceva care să i se potrivească cu adevărat. „Și îngerii au demonii lor” pare a avea șanse bunicele la titlul de „hitul anului” în România, cu toate că vara a adus niște nebunii mari, mari.

2.Shift feat. Andra - Avioane de hârtie


Shift încă pare pătruns de misterul care se află sus pe toc, toc, toc, sus pe toc. E una din puținele melodii ale Andrei din ultimii ani pe care le ascult cu plăcere. E destul de asemănătoare cu „Tot mai sus” a lui Guess Who, din urmă cu câțiva ani. Dar, în fine... „Avioane de hârtie” a fost foarte difuzată astă primăvară, șansele la „hitul anului” în România există. Iar clipul e simpatic. 

3.Delia - Inimi desenate


Delia o să apară în cel puțin trei din cele patru topuri. A fost un an foarte bun pentru ea, iar evoluția ei artistică mi se pare excepțională, cu toate că una din melodiile pe care le voi include în partea a treia mi se pare stupidă. Dar... ce contează textul când e vară, e cald, ești la mare etc.? „Inimi desenate” e o piesă de dragoste, în care Delia se joacă cu vocea ei puternică. Videoclipul se potrivește cu melodia; am încetat să mai am pretenții la povești elaborate pentru clipurile românești. Hitul anului? Nici vorbă.

4.Nicoleta Nucă - Nu sunt


De câte ori s-a întâmplat ca artistul care câștigă un talent-show să devină un superstar? În orice caz, de mai puține ori decât s-a întâmplat în cazul celor eliminați înaintea lui. Nicoleta Nucă n-a ajuns nici măcar în finala sezonului trecut al „X Factor”, dar vocea ei e mai bună decât a majorității artistelor din FM. Deci era păcat să se piardă. Cei de la Global Records i-au compus melodia asta, iar succesul... era doar o chestiune de timp până să vină. Un clip simplu pentru o melodie foarte bună. Șanse destul de mari la „hitul anului”, deși... urmează alte minuni.

5.Peter Pop & Lora - Singuri în doi


Aparent, e doar un hit românesc de YouTube. Practic, e a zecea cea mai difuzată melodie de către posturile din România. Deci e ceva uriaș. Punând la socoteală și cele peste 17 milioane de vizualizări (dintre care peste 100 sunt ale mele), ajungem la concluzia că ăsta a fost un hit. Mare, mare. Despre cei doi... Pe Lora o știu, sunt fanul ei de pe vremea când era în Wassabi. Peter Pop a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine. Vocea asta n-are voie să nu fie în FM. Omul e genial. „Singuri în doi”e, din punctul meu de vedere, cel mai bun duet românesc al anului. Dar e hitul anului în România? Mai durează un pic și vedem. Clipul prezintă relația de iubire dintre cei doi ca pe luptă cu sabia. Foarte, foarte sugestiv. :)

6.Ruby feat. What's Up - Nu pune la suflet


Uite c-am făcut-o și p-asta: am postat o melodie „cântată” de Ruby pe blogul meu. Dar ce să-i fac? A fost un hit nebun, deci, dacă vreau măcar să par imparțial, trebuie s-o includ în top. Și intră clar în topul primăverii. Vara avem alte dive și divuțe. Apreciez că în clip Ruby e mai decentă decât era în perioada „Stinge lumina”. Sunt curios câte din cele 24 de milioane de vizualizări au fost pentru melodie și câte pentru corpul (foarte mișto, de altfel) lui Ruby. Hitul anului? Posibil, deși, cum ziceam, vara asta ne-a inspirat pe toți un hit cântat într-o spangleză cu accente portugheze - hit imens, de altfel.

7.Smiley - Oarecare


Maximul popularității melodiei ăsteia a fost atins cu siguranță pe vremea când era doar într-o reclamă (la Telekom, parcă...). E un hit nebun, nebun, nebun, iar cele 7 milioane de vizualizări de pe YouTube sunt o păcăleală groaznică. „Oarecare” a fost peste tot! Și mă mir că are doar 7 milioane de vizualizări; credeam că are de 10 ori pe atât. Clipul e simpatic, Smiley e un oarecare cu accente de Charlie Chaplin, aducând un pic aminte din punctul ăsta de vedere și de „We no speak americano” de acum câțiva ani. Hitul anului? Foarte probabil. E cea mai difuzată melodie românească a anului. Dar lumea nu cred că a dansat pe asta la mare - tind să cred că adevăratul hit al anului e în partea a treia.

8.Loredana & Nadir - Te iubesc


Lansată în aprilie, deci la mijlocul primăverii, a fost mai mult sau mai puțin un hit de YouTube. Peste 11 milioane de vizualizări pentru un clip ce prezintă o poveste de dragoste frumoasă, jucăușă. La fel ca melodia, de altfel. Sigur o să mai fie difuzată multă vreme de acum înainte. Loredana are o priză nebună la public. Hitul anului? Nu chiar...

9.Voltaj - De la capăt


O melodie impresionantă, cu un mesaj care ne atinge pe toți într-o oarecare măsură. Clipul a fost lansat în noiembrie 2014, melodia a fost difuzată toată iarna, dar maximul de popularitate a fost atins astă-primăvară, când ne-a reprezentat la Eurovision. Clipul, pe măsura melodiei. Să fii copil și să te simți singur e cumplit...

10.Fly Project - Like a star


Are peste 33 de milioane de vizualizări, deci e un hit foarte, foarte mare. Difuzată mult la radio; la TV nu prea am băgat-o în seamă (sau pur și simplu am schimbat canalul de fiecare dată când începea). Ce-i drept, nu-mi place. E genul ăla de hit pe care îl ironizam acum vreo 4-5 ani, în plină epocă zdringhi-zdringhi în romgleză, cu efecte pe voce. Dar, dacă lumii îi place, asta-i viața. Hitul anului în România? Da, poate, dar am o oarecare senzație că n-are șanse.

Mâine sau poimâine voi posta partea a treia. Deocamdată, cam astea sunt hiturile primăverii. Știu că am omis niște piese foarte, foarte cunoscute, dar doar pentru că au atins maximul de popularitate vara. 
Enjoy! :D

Niciun comentariu: