vineri, 18 decembrie 2015

Hituri și hitulețe - partea 1

N-am mai făcut asta de cam mult timp, așa că o să încerc să recuperez. O să încep prin a face o retrospectivă a hiturilor și hitulețelor din anul ăsta, pe anotimpuri. Nu contează data lansării, ci momentul când nebunia hitului respectiv a fost la cel mai mare nivel. Ordinea este aleatorie, cu toate că puteți să ghiciți foarte ușor care e cel mai mare.
Deci... iarna trecută, să zicem ianuarie-februarie, nebunia a arătat cam așa (repet, ordinea este aleatorie):

1.Mark Ronson & Bruno Mars - Uptown FunkMelodie lansată în toamna 2014, cu un succes complet ieșit de sub control. Are peste 1.1 miliarde de vizualizări, iar numărul crește. A fost number one în SUA de la mijlocul lui ianuarie până la mijlocul lui aprilie. Dacă ăsta nu e un candidat serios și la titlul „hitul anului”, nu știu ce e. Videoclipul prezintă un Bruno Mars în postura de Michael Jackson pitic și narcisist. Măcar au fost coerenți din punctul ăsta de vedere. „Uptown Funk” cam despre asta vorbește.

2.Ed Sheeran - Thinking out loudBăiatul ăsta mi-a atras atenția odată cu piesa „Sing”. Apoi a continuat cu „Don't”. A urmat nebunia aia cu „I see fire”, melodia care a ridicat mult, mult de tot prima parte a trilogiei ”The Hobbit”, știm toți că remixul melodiei ăleia (realizat de DJ-ul norvegian Kygo) a fost unul din hiturile anului 2014 la noi. Nici nu se terminase isteria cu „I see fire”, că Ed a lansat „Thinking out loud”. Nebunie, frate! Nebunie! O melodie romantică, frumoasă, liniștită, cu un clip pe măsură. Da, să zicem că și asta candidează la „hitul anului”, dar au fost niște nebunii mai mari în timpul verii. Și o știm cu toții.

3.Taylor Swift - Blank SpaceNici mie nu-mi vine să cred că postez o melodie a lui Taylor pe blogul meu, dar „Blank Space” a avut un succes nebun, nebun, nebun. La momentul postării clipul are aproape 1.350.000.000 de vizualizări. Poate nu a fost un hit atât de mare la noi, fiind acoperit de aripi de vânt și alte astfel de minuni. Dar, la nivel global, „Blank Space” a fost uriaș. Candidat la „hitul anului”? Cu siguranță! Nu comentez în legătură cu clipul, pentru că nu m-am uitat la el. Și nici nu cred că o s-o fac.

4.Maroon 5 - SugarNu cred că a fost o prezență atât de discretă, deși a fost prea puțin băgată în seamă la noi. ”Sugar” nu a fost number one în SUA. A fost pe locul doi vreo patru săptămâni la rând, în spatele melodiei „Uptown Funk”. „Sugar” cred că ar intra lejer și în zona primăverii, dar acolo sigur sunt alte nebunii mai mari. 929 de milioane de vizualizări în 11 luni de zile cred că vorbesc de sine. Clipul e drăguț, băieții de la Maroon 5 „invadează” o nuntă și viața e frumoasă. Da, sunt coerenți, teoretic, dragostea e dulce.

5.David Guetta & Sam Martin - DangerousNumărul de vizualizări de pe YouTube pare a nu da nicio șansă la titlul de „hitul anului” melodiei ”Dangerous”, dar să fim serioși... A fost un hit nebun, în top 10 în aproape fiecare țară importantă. Refrenul melodiei ăsteia este foarte cunoscut, iar cele 106 milioane de vizualizări creează doar iluzia că n-a fost mare. Oh, da, a fost foarte mare hit. Clipul... despre mașini & shit. Că tot avea să fie lansat „Furious 7” prin aprilie, anul ăsta.

6.AronChupa - I'm an AlbatraozO să încadrez chestia asta în zona hitulețelor iernii. N-are nicio șansă la „hitul anului”; de fapt, nici nu prea se încadrează în anul 2015, dar a fost caterincă mare acum câteva luni și toată lumea a luat-o razna. „Cause I'm an Albatraoz”... În clip apare AronChupa la butoane, iar tipa care „cântă” și dansează pe acolo e soră-sa. Melodia e simplă; e vorba despre o târfă pe care sora lui Aron o înjură. As simple as that. 391 de milioane de vizualizări. Now let me take a selfie.

7.Avicii - The nightsO altă melodie a lui Avicii are șanse la titlul de „hitul anului” (știm cu toții care), dar „The nights” are farmecul ei și a avut succes în multe țări importante. Top 10 hit în SUA și Marea Britanie, multe difuzări și în Germania, Italia și Spania. Melodia este un tribut adus tatălui său; atât aceasta, cât și clipul sunt motivaționale. „Live a life you will remember” e lecția pe care ne-o învață Avicii acum.

8.The Weeknd - Earned itDoar 173 de milioane de vizualizări creează, ca și mai sus, iluzia că ăsta nu a fost un hit mare. Dar a fost, chiar a fost. Astă iarnă a fost lansat primul film din seria „50 Shades...”, iar unele melodii de pe coloana sonoră au devenit hituri nebune. „Earned it” e unul dintre ele. Celălalt intră într-un alt anotimp și e cântat de o tipă blondă, cu o voce excepțională. Dar, concentrându-ne pe The Weeknd, el e un artist cu o ascensiune fabuloasă în ultimii ani, grație apariției pe coloana sonoră a unor blockbustere, ca „The Hunger Games” (nu știu exact care parte) și „50 Shades of Grey”. Aici, povestea e simplă: el e dubiosul care cântă, iar în jurul lui sunt niște tipe care dansează lasciv. Foarte „50 Shades”-like.

9.Sia - Elastic Heart„Elastic Heart” a apărut pe coloana sonoră a chestiei ăleia din seria „The Hunger Games”; versiunea aia e cântată împreună cu The Weeknd. Aici, Sia dansează, plutește, cântă, transmite etc. E o artistă completă. Iar clipul completează foarte bine melodia. Am mai văzut o înregistrare cu Sia cântând live „Elastic Heart” la „Saturday Night Live”. Maddie dansa și acolo, dar nu cu Shia LaBoeuf (ar fi apărut alte interpretări dubioase ale lumii obsedate, cum că ar instiga la pedofilie & shit; așa, ca idee, melodia prezintă relația dificilă dintre Sia și tatăl ei, dar în fine...). Succesul melodiei ăsteia nu a fost nici pe departe atât de mare cât a fost în cazul „Chandelier”. A fost top 10 single doar în Marea Britanie. În SUA succesul a fost mare, dar nu a devenit un hit nebun (lansarea a avut loc în plin avânt al „Blank Space”).

10.Rihanna, Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSecondsNu voiam să bag melodia asta în listă din simplul motiv că îl respect maxim pe Paul McCartney, un adevărat zeu al muzicii. Da, a făcut parte din cel mai de succes proiect muzical din istorie (cifrele spun asta, nu doar eu), și a ajuns să colaboreze cu de-alde Kanye West, acest pițiponc al hip hop-ului. Mă rog, e o compoziție interesantă, Rihanna are o voce excelentă, Kanye bâiguie și el acolo niște chestii. A fost hit, Kanye a mai ieșit în evidență și cu altceva în afară de nevastă-sa și părerile lui politice. Și cam asta-i povestea. Clipul e banal, în alb-negru. Nu se întâmplă nimic semnificativ, ceea ce e lăudabil; zeci de ani clipurile se făceau doar cu interpreții, fără cocalari și pițipoance.

Și acum, în zona muzicii românești...

1.Inna feat. Marian Hill - Diggy DownO să încerc să fiu cât mai obiectiv cu privire la melodia asta și să nu mă las dominat de disprețul pe care i-l port „artistei” numite Inna. Peste 45 de milioane de vizualizări înseamnă foarte mult pentru un interpret român, cu toate că aici vorbim și despre un fanbase important din străinătate. Melodia nu spune mare brânză, e destul de banală. Dragă, îmi place cum te miști, mă faci să îmi placă de tine și vreau să mă combin cu tine. Cam asta e ideea. După care urmează maneaua saxofonistă. Clipul o prezintă pe Inna făcându-și reclamă și... cam asta e tot. End of story. „Diggy Down” nu e însă cel mai apropiat de „hitul anului” în România. Inna o să mai fie prezentă într-o altă categorie peste câteva zile, cu o altă melodie.

2.Delia feat. Kaira - Pe aripi de vântPeste 25 de milioane de vizualizări. Și niciuna dintre cele două interprete nu beneficiază de un fanbase atât de puternic în străinătate. Realist vorbind, „Pe aripi de vânt” nu are nicio șansă la „hitul anului”, dar a fost peste tot astă-iarnă. Chiar și în primăvară, dar nebunia mai scăzuse în intensitate. Clipul, pe mine unul, mă fascinează, pentru că am o fascinație pentru ideea de circ, de carnaval, chiar dacă aici legătura dintre melodie și video ar putea fi doar la nivel metaforic. Oricum, îmi place ideea. Big up for Delia!

3.Glance feat. Elena Gheorghe & Naguale - În bucățiEra o vreme când mulți interpreți cântau melodii compuse de Laurențiu Duță, apoi Marius Moga, David Deejay etc. Acum sunt vreo patru compozitori în vogă. Același Moga, apoi Smiley, amândoi pe aceeași treaptă cu Connect-R și... băieții de la Kazibo. Glance e un rapper cu un flow bun, dicție bună, poate cea mai bună engleză din hip hop-ul românesc. Nu prea-mi place muzica pe care-o face, dar îl apreciez ca artist. Asta e încă o colaborare cu Elena Gheorghe; după ea a mai urmat una. Și cred că vor mai fi și altele. Subiectul e unul foarte întâlnit în muzica românească din ultima vreme: relație care nu merge, colaborare între un el și o ea; de data asta, ea e victimă, el e cam dus cu capul. „Și totul s-a oprit chiar în momentu-n care te-am lovit”. Clipul se potrivește cu melodia, atmosfera e cea potrivită. Și, din păcate, așa ceva chiar se întâmplă în viața de zi cu zi. Nicio șansă la „hitul anului”.

4.Ami - Playa en Costa RicaE ironic, nu-i așa? Să aibă succes iarna o melodie care vorbește despre plaja din Costa Rica. Dar în fiecare an se întâmplă să aibă succes câte una sau două melodii de genul. Am auzit melodia asta foarte mult la Europa FM astă iarnă. Da, fetei cică îi place mult în Costa Rica; în clip apare în diverse ipostaze sexy, dar decente. Mai și dansează. Nu văd nicio plajă pe-acolo, dar în fine... Șansele la „hitul anului” sunt nule pentru „Playa en Costa Rica”.

5.Alina Eremia - Când luminile se stingÎncă o melodie despre o relație care nu merge. Lacrimogenă, cântată frumos, că Alina e super talentată. Clipul aduce destul de mult cu „Thinking out loud” al lui Ed Sheeran, dar e irelevant. A fost o melodie de mare succes în România, difuzată la rupere peste tot. Și la radio, și la TV. Dar nu-i „hitul anului”.

6.Lariss - Dale PapiLariss nu beneficiază de un fanbase în străinătate. Beneficiază de un aspect plăcut, un clip foarte sexy, o manea cu succes și în FM, un dans lasciv pe care nu știe să-l execute. Mă rog, contează mai puțin. Are mai multe vizualizări decât „Pe aripi de vânt”, peste 36 de milioane. But no thanks to the music; it was all thanks to t&a, if you know what I mean. Șanse teoretice la „hitul anului”.

7.Corina feat. Dorian Popa - Nimeni altcinevaClipul mi se pare interesant dintr-un punct de vedere: ăla face flotări cu Corina în spate. Nu știu dacă e un trucaj ordinar sau e pe bune, Nu prea are treabă cu mesajul melodiei, care cică ar fi unul de dragoste. N-are nicio șansă la „hitul anului”. Corina însă va fi prezentă cu ceva care a avut de două ori mai mult succes decât „Nimeni altcineva”... dar într-o altă categorie..

8.Randi feat. Uddi & Nadir - Prietena taUrăsc melodia asta, n-am lucruri bune de spus despre ea. În afară de faptul că are șanse teoretice la „hitul anului”. Jesus Christ...

9.Mellina feat. Vescan - Poza de albumVersiunea single are 20 și ceva de milioane de vizualizări. Plus astea 6.5... Dă un rezultat foarte bun. E un hit de toamnă-iarnă, foarte dur. E drept, Vescan nu mai e cel pe care îl știam din urmă cu câțiva ani, dar merge. Transmite ce are de transmis. La „Se vede clar în ochii lui, e cerșetorul din colț” deja lovește foarte, foarte dur. N-are șanse la „hitul anului” nu pentru că n-ar fi de mare succes, ci pentru că a fost lansată prea devreme. În clip Vescan le povestește trecătorilor despre cerșetorul din colț și folosește desenele pentru a expune mai bine mesajul. Da, există coerență aici.

10.Adda - Nu plânge, AnaNu cred că a fost atât de difuzată, dar are peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube, e lansată în decembrie și nu pot să o plasez în categorie „hiturile primăverii”. Dar o plasez aici. O melodie tristă, inspirată din folclor. Clipul inspiră aceeași atmosferă, deci se potrivește cu melodia. Adda e una dintre cele mai populare voci feminine din România și, deși o știu de prin 2005, de când cu „Minți murdare, făcute praf”, tot consider că e la început. Cred că o să o mai vedem într-o categorie.

Cam astea sunt hiturile iernii trecut, în opinia mea. Sunt sigur că mi-a mai scăpat câte ceva. Unele chestii nu am vrut să le includ pentru că mi s-a părut că nu au avut un impact atât de mare, cu toate că piese ca „Andalouse” (Kendji Girac), „Ay vamos” (J.Balvin) sau „Bailando” (DJ Sava & Hevito) îmi plac.

Partea a doua... poate mâine. :D

Niciun comentariu: