duminică, 18 octombrie 2015

Speed kills

Viteza... Ea este cea care definește cel mai mult epoca în care trăim. Nu descoperirile științifice, nu calitatea vieții, nici fenomenele negative cu care ne tot intoxică mass-media și alte surse mai mult sau mai puțin binevoitoare. Suntem în anul 2015, ne mișcăm mai repede. Informația nu mai trebuie să aștepte săptămâni întregi pentru a traversa continentele, ci ajunge acolo unde o trimiți în decurs de câteva secunde. Chiar și această postare de pe blog va apărea la vreo două secunde după ce o voi termina. Să luăm ca exemplu telefoanele, care au devenit foarte inteligente în ultimii ani. Acum nu mai sunt folosite pentru scopul pentru care au fost create acum 100 și ceva de ani. Pe vremea aia oamenii erau interesați să poată comunica într-un mod rapid și mai eficient. Acum poți să faci multe lucruri cu telefonul. În primul rând, nu mai este fix, ci poți să-l ții în buzunar și să te radiezi singur încetul cu încetul. Sau, mai frumos, vorbești la telefon cu orele și îți omori neuronii. Mă rog... În al doilea rând, telefoanele au devenit doar niște ecrane care răspund la anumite comenzi atunci când le atingi. Poți să asculți muzică, să vezi filme, să citești (ne)știrile de pe numeroasele site-uri de „specialitate”. Da, telefoanele pot să facă foarte multe lucruri în zilele noastre. Au devenit cu adevărat niște smartphones, depășind de multe ori inteligența umană. Singurul lucru care le lipsește este conștiința, o chestie pe care nu cred că o s-o dobândească vreodată. Filmele alea în care roboții se răzvrătesc împotriva oamenilor sunt doar niște simple povești, atâta tot. Sau dacă este posibil ca roboții să capete conștiință, cred că suntem la vreo mie de ani distanță de momentul respectiv. Bineînțeles, dacă specia umană va mai exista în următorul mileniu, ceea ce nu cred că se va întâmpla. 
Există o zicală în limba engleză, „Live fast, die young, and leave a beautiful corpse”. Am mai adus-o în discuție și acum vreo șase ani, după ce am văzut un episod din „Eerie, Indiana”, un serial pentru copii și oameni mari deopotrivă. Viteza joacă un rol foarte important, iar noi ne obișnuim cu ea și devine o parte foarte importantă a vieții noastre. Live fast, die young... Da, cam așa funcționează lumea în zilele noastre. Să facem multe lucruri într-un timp foarte scurt. Pentru că timpul înseamnă bani, iar Dumnezeu a încetat de mult să mai fie în ceruri. Și astfel viața trece rapid pe lângă tine și ajungi la vârsta de 60-70 de ani. Privești în urmă și îți dai seama că ți-ai irosit viața la un loc de muncă ce nu-ți plăcea, lângă oameni pe care trebuia să te prefaci că-i agreezi, să porți măști peste măști în fiecare zi, în timp ce persoana ta se pierde în secțiunea „fapt divers”. E doar un exemplu general, fiecare poate ajunge să simtă acest lucru, iar datele problemei să fie cumva diferite de la caz la caz. Oricum, sunt puțini oameni care ajung să facă exact ceea ce le place în lumea asta care se mișcă din ce în ce mai repede.
Dar să ne întoarcem puțin la aspectul tehnologic. Acum vreo 70 și ceva de ani, același om genial despre care vorbeam în postarea cu călătoria în timp spunea că se teme de ziua când tehnologia va depăși inteligența umană, pentru că atunci lumea va avea o generație de idioți. Albert Einstein a fost un vizionar, un om pe care prea puțini l-au înțeles. Să nu uităm în ce epocă mizerabilă a trăit. Și acum, la 70 de ani de la încheierea războiului mondial, lumea are parte de o generație de idioți. Nu mă refer la oamenii din țările „sălbatice”, unde au acces prea puțin sau deloc la tehnologie; ei s-ar putea descurca în condiții dificile. Mă refer la oamenii din țările „civilizate”, cu un nivel de trai decent spre ridicat și cu o autosuficiență nesimțită. Se lasă dominați de tehnologia asta care îi face să fie din ce în ce mai leneși în epoca vitezei. Se lasă manipulați de fel de fel de trusturi de „presă” în susținerea unor cauze prea puțin importante sau artificiale. Pentru că îi lasă pe alții să gândească în locul lor. Se lasă îndoctrinați cu fel de fel de idei pe care și le însușesc de parcă ar fi ale lor. Se lasă prostiți să creadă că este mai important să fie cum vor ceilalți, nu să se poarte cum sunt ei cu adevărat. În timp ce mintea lor stă pe loc, tehnologia evoluează cu o viteză mai mare decât a unui bolid de Formula 1. Deja i-a lăsat pe mulți în urmă și este doar o chestiune de timp până când societatea se va imbeciliza cu totul, dacă nu se întâmplă vreo minune care să le deschidă ochii că răspunsul nu se află în buzunar. Viteza însă este împotriva noastră din punctul ăsta de vedere...

2 comentarii:

Krizalid spunea...

Poti crea i.a. totul tine de programare. Nu mai apuci sa prinzi 60-70 de ani.nu viteza omoara ci lipsa de reactie adecvata vitezei.

MariusZ spunea...

Eu unul din punctele pe care le-am evidentiat si eu in postare. Viteza este una dintre cauze, dar o mare parte din vina o are si lipsa de reactie adecvata. Si mai grav e ca problema cea mai mare vine din interiorul omului.