sâmbătă, 31 octombrie 2015

Egalitate, fraternitate, solidaritate

Ceea ce s-a întâmplat azi-noapte în Club Colectiv este cea mai mare tragedie care s-a întâmplat în ultima vreme în România. Este vorba despre un incendiu într-un spațiu închis, cauzat de niște artificii care erau parte a spectacolului trupei Goodbye to Gravity (sper să fi scăpat cu bine băieții, cu toate că era foarte greu să o facă, din câte am înțeles). Au fost mai multe nereguli acolo, care pot fi aflate dacă dai pe orice post de știri sau pe orice site. Sper ca lucrurile să nu se tergiverseze, iar patronii clubului să fie trași la răspundere pentru erorile care au dus la tragedia asta.
Mobilizarea forțelor de ordine a fost exemplară, în opinia mea, având în vedere că mulți spun că țara noastră este degeaba și că nimic nu merge cum trebuie. Da, mobilizarea a fost impresionantă și îi apreciez enorm pe cei care s-au implicat, de la cei din frunte (Raed Arafat, mult hulitul Gabriel Oprea, Nicolae Banicioiu), până la cei necunoscuți, pompierii, polițiștii și doctorii din toate spitalele din București. Aportul voluntarilor este, de asemenea, impresionant, mulți oameni dorind să ajute donând sânge.
Aș dori ca măcar în momentele astea foarte dificile și tragice să se termine cu răutățile și cu superstițiile idioate. Da, e Halloween, dar „sărbătoarea” astaa nu are nicio legătură cu tragedia, nici directă, nici indirectă. Nu mi se pare o chestie de luat în râs (cum probabil fac cei care considera ca Charlie Hebdo sunt amuzanți) și nici momentul de făcut mișto. Au murit 27 de oameni (până acum), alte câteva zeci au fost răniți grav și nu se știe cum își vor reveni după nenorocirea asta.
Deci să lăsăm răutățile deoparte. Autoritățile să își facă treaba, pentru că ăsta este rolul lor. Oamenii să încerce să ajute cu tot ce pot. Ura și gâlceava dintre noi nu își au locul, repet, nu își au locul. 
Dumnezeu să-i ierte pe cei care au murit! Sper ca numărul morților să nu crească.

Niciun comentariu: