miercuri, 11 noiembrie 2015

Frumusețea

Postarea asta o să creeze un oarecare contrast, la fel cum se întâmpla în preajma Halloween-ului. Pe Facebook am destui prieteni străini și am dat like multor pagini străine. Ăștia arătau poze cu ei mascați, cum s-au distrat ei cu prilejul acestei sărbători fabuloase. Prin comparație, toți românii, incluzându-mă aici și pe mine, aveam postări triste, doliu național. În timp ce ei se distrau cu prilejul sărbătorii morții, la noi în țară moartea își făcuse simțită prezența pe bune.
Să trecem peste asta. Știu că pare cinic, dar... viii cu viii, morții cu morții.
Ați fost vreodată puși să definiți un cuvânt pe care l-ați folosit de foarte multe ori, un termen... De pildă, frumusețea. Ce este frumusețea? Și aici relativitatea își spune cuvântul. Fiecare om are concepția lui despre frumusețe și de-asta e frumoasă lumea (teoretic) - datorită unicității fiecărui individ. Și ăsta e un lucru pe care ar trebui să-l înțelegem cu toții. Fiecare om e unic.
Dar revenind la frumusețe...
Odată cu trecerea anilor se produc schimbări în gusturile fiecăruia dintre noi. La un moment dat ne place un anumit tip de muzică, apoi altul, și altul, și tot așa. Îți schimbi și concepția despre frumos, în funcție de felul cum crești, cum te maturizezi. De exemplu, când eram mic aveam un dinte împotriva toamnei (din motive destul de evidente - finalul vacanței, începutul școlii, frig, răceli etc.) și nu puteam să apreciez la adevărata valoare frumusețile naturii, transformările care se produceau. Adevărul e că nici acum nu e anotimpul meu preferat; dar măcar nu mai e pe ultimul loc (îi păstrez această oroare iernii). Cu toate culorile alea care creează un peisaj de vis, cu toate fructele care se coc în această perioadă. Da, toamna are cu adevărat farmecul ei.
În ceea ce privește omul, standardele de frumusețe s-au modificat de la epocă la epocă din cauza efectului de turmă, originalitatea individului fiind lăsată deoparte (trebuie să fim cu toții niște animale domestice cuminți, eventual să arătăm toți la fel). Frumusețea nu știu în ce măsură mai este apreciată; e destul de greu să-mi dau seama într-o lume foarte sexualizată (da, dar e libera exprimare a... mă rog). Că se pune mai mult accentul pe cât de mult arăți, nu pe cum arăți, ceea ce arată doar cât de mult s-a degradat societatea. În ceea ce privește fizicul, eu pun mai mare preț pe frumusețea chipului (da, știu, sunt ciudat). Restul e cancan.
Să definești frumusețea este dificil. În DEX există o definiție, dar este foarte largă, are un sens foarte general, nu explică prea bine ce înseamnă. În principiu, nivelul frumuseții este lăsat la latitudinea fiecăruia. Există peste 7 miliarde de definiții ale frumuseții, au existat alte miliarde înainte și tot vor apărea odată cu trecerea anilor.
La ora asta, eu consider frumusețea a fi o mare nesfârșită. An Endless Sea...

Niciun comentariu: