vineri, 5 februarie 2016

Menționări și reacții, teme și motive...

În două săptămâni și ceva, clipul melodiei „Sub pielea mea” a strâns peste 7.5 milioane de vizualizări pe YouTube. Am văzut cum arată clipul, e cam sexy și bănuiesc că a avut o influență și asta asupra publicului obsedat, care se excită până și la menționarea cuvântului „sâni”. Apoi, am citit comentariile, în care scrie că piesa ar fi o trimitere la heroină. Da, da, cică #eroina e heroina. Eu accept licența artistică, înțeleg că piesa este, totuși, artă. Și înțeleg și o dorință de a crea controverse. Controversele îți fac publicitate. Publicitatea înseamnă apariții în media. Aparițiile în media aduc bani. Iar Carla's Dreams au creeat destule controverse în ultima vreme.



Pe de altă parte, referirile la droguri sunt o practică veche în muzică. Cu siguranță ați auzit de mișcarea hippie din anii '60, cunoașteți și reprezentanți ai acesteia și ce promovau ei. Și sunt artiști infinit mai buni și mai apreciați decât vor fi cei din țara noastră. Să-l luăm ca exemplu pe acest domn foarte respectabil, care a compus unele dintre cele mai mișto melodii din istorie și pe care unii îl consideră a fi cel mai bun chitarist ever - Eric Clapton. Date despre viața lui se pot găsi foarte ușor pe net, fiindcă este un artist de talia celor de la Beatles, Michael Jackson, Cher, David Bowie etc. Dar muzica lui nu este neapărat child-friendly. Avem aici o melodie numită „Cocaine”, în care face referire la... ghici, ciupercă, ce!



Și, dacă tot veni vorba despre trupe controversate, ia să vedem ce se întâmpla pe scena muzicală pe la sfârșitul anilor '60-începutul anilor '70. Exista un proiect muzical mai nebunesc chiar și în comparație cu personajul jucat de Lady Gaga. Acest proiect muzical îl avea în prim-plan pe genialul Jim Morrison, iar trupa se numea The Doors. Ei erau niște tipi de treabă, dar i-a stricat „anturajul”. Glumesc, bineînțeles. Mișcarea hippie era în toi, revolta tinerilor față de politica dusă de către S.U.A. (și nu numai) atinsese cote uriașe (să ne gândim doar la controversele iscate de Războiul din Vietnam, unul dintre eșecurile răsunătoare ale armatei americane), iar lumea dorea să își exprime revolta. Au existat mai multe personalități care și-au exprimat-o și în care populația și-a găsit un soi de reprezentanți. Una dintre acestea a fost Cassius Clay aka Muhammad Ali, legendarul boxer care a refuzat să meargă la război, știind că avea să fie, mai mult ca sigur, pus în linia întâi și sacrificat. Alte personalități care și-au exprimat revolta față de Războiul din Vietnam au fost cei de la The Doors, a căror muzică a creeat poate cel mai puternic fenomen din istorie. Dar, pe lângă melodiile în care își exprimau revolta, mai erau și unele ca „Light my fire”, care făceau trimiteri la... hm, doar nu se drogau băieții ăștia, nu? Nu-i așa?!



„Hey, wanna buy some stuff, man?” zice Falco pe melodia asta. Doar cei care vorbesc dialectul austriac vor înțelege ce spune el pe toată durata melodiei, dar replica aia este o trimitere destul de clară la droguri. Clipul poate fi considerat unul dintre cele mai proaste din toate timpurile, iar cariera lui Falco a fost plină de controverse, dar muzica este bună, iar el rămâne până în ziua de azi cel mai de succes cântăreț austriac din timpurile noastre. So, wanna buy some stuff, man?



În muzica românească referiri la droguri nu s-au făcut până prin 1990 (cel puțin din câte știu eu), pentru că exista un anumit regim care avea grijă ca muzica (la fel ca orice alt act artistic) să fie „curată”. După „revoluție” lumea s-a emancipat și au fost descoperite anumite substanțe, pe care unii sau alții le-au experimentat și le-au oferit niște senzații de „neuitat”... Melodia „Gândește 3'” este printre cele mai puțin cunoscute ale celor de la Voltaj, în colaborare cu Da Hood Justice, trupă formată din Naighba (Andrei Vulpescu) și Stoe Toxxic. Strofa lui Naighba este, în proporție destul de mare, aceeași cu cea de pe melodia „Jocul negru al morții” (1996), dar, cum n-am găsit-o decât laolaltă cu restul compilației pe care era inclusă, am ales „Gândește 3'”. Asta e de prin 1999, cred. Ei sunt raționali și prezintă pericolele drogurilor. Dar vorbesc droguri. Deci și asta e de ascultat cu acordul părinților, no?



Și, oricât de mult s-ar strădui cei de la Carla's Dreams să fie controversați, n-o să ajungă niciodată la nivelul celor de la Paraziții. Referiri la droguri au făcut frecvent, de vreo 20 de ani încoace. Acuzați că sunt rasiști, misogini, drogați, bețivi, infractori etc. De-asta cred că au și o armată de fani. Pe melodia „În focuri”, de exemplu, ei sunt pe sistemul „doar alcool, sex, droguri”. De unde și ideea multora că hip hop-ul înseamnă „doar alcool, sex, droguri”. Dar în fine... Pe album scria „Atenție! Conținut explicit!” sau ”Interzis minorilor”. Minorii ascultă în continuare. :))



„Alexe, Alexe, Alexeee...” Melodia asta era la modă prin 2002. Eu aveam 10 ani pe atunci. Nu înțelegeam la ce făceau ăștia referire. La fel ca mine cred că erau și mulți alți copii; așa ar trebui să fie, până la urmă. Mesaje subliminale există și în desene animate, seriale etc., așa că băieții de la Vița de Vie n-au de ce să fie blamați. Există multe melodii reggae care militează pentru legalizarea marijuanei; unele dintre melodiile alea îmi plac și mie. :) Dar aici e o trupă românească. E aceeași care cântă „Praf de Stele”, ”Totata”, „Visare”. Cum se poate să facă o piesă cu titlul „Varză” și să cânte despre „iarbă”? :))



Ce urmează ar putea să vă afecteze emoțional. Băieții ăștia cântă despre cum este să fii „cultivator de vise interzise de lege”. Anyway, dacă pe Butch o să-l mai auzim cântând după ce iese din închisoare, după cazul #Colectiv, pe cei de la E.M.I.L. o să-i mai auzim cultivând vise. Sper. Nu? :-s



Acum urmează o melodie de prin 2010, cred, a unei trupe foarte mișto de la noi. Nu e hip hop, nu e rock. E Electronic Dance Music, trupa se numește Deepcentral, toată lumea o știe. Iar melodia se numește... „Cocaine”, la fel ca la domnul Eric Clapton. Scuipă-n piept. Piei, drace! :))



Și, pentru final, o să bag ceva care cu siguranță este interzis minorilor. E vorba despre o prestație live a unui cântăreț de muzică reggae german, împreună cu trupa și invitații lui, în fața unui public numeros. Aici se cântă despre... iarbă. Iar finalul este „halucinant”. :))



Controversa face parte din showbiz. Cu cât se vorbește mai mult despre tine, cu atât există mai multe șanse să câștigi în plan financiar. Postarea asta nu este despre droguri; nu sunt pentru legalizarea, comercializarea sau consumul lor. Este doar o scurtă listă cu melodii în care sunt menționate drogurile. Atâta tot. Unele prezintă drogurile la caterincă, altele doresc legalizarea, câteva doar le menționează în treacă; destule doresc să atragă atenția asupra pericolelor. Și există și cei care doresc doar controversă. :)

Niciun comentariu: