joi, 11 februarie 2016

Persia

Fiind student la Facultatea de Istorie, perspectiva asupra lumii s-a schimbat un pic. Nu mai sunt chiar atât de ușor de manipulat cum eram înainte, iar emoțiile nu mă mai ghidează în felul în care mă ghidau. Să ne gândim un pic la anumite civilizații care ne-au fost prezentate la școală sau în mass-media. De obicei, unele popoare/populații/civilizații erau prezentate în niște culori foarte închise. Erau considerați a fi personaje negative, niște barbari, niște nenorociți, însă ar trebui să gândim și din alt punct de vedere.

În istoria omenirii au existat multe imperii. Fiecare epocă a avut una sau mai multe mari puteri în prim-plan. Au fost sumerienii, akkadienii, egiptenii, hitiții, perșii, macedonenii, atenienii, spartanii, romanii. Și tot așa... Dar de ce unii dintre ei sunt văzuți a fi mai buni decât alții? De ce egiptenii, de exemplu, sunt zugrăviți mai tot timpul în niște culori frumoase, pe când perșii sunt considerați mai mereu a fi niște personaje negative? Contează foarte mult perspectiva din care îi privești, fiindcă e destul de clar că grecii antici n-au schimbat prea multe amabilități cu ei. Să ne gândim doar la războaiele pe care le-au purtat cu ei, rămase în istorie ca Războaiele Medice (alea în care au fost implicați împărați ca Darius și Xerxes) și deja ni se relevă unul dintre efectele intersectării celor două culturi.

Dar, realist vorbind, Imperiul Persan nu a fost prea diferit de celelalte imperii. Perșii au făcut cam aceleași lucruri pe care le-au făcut și alții. Adică au dorit mai multă putere, extindere teritorială, bogății. Au dorit să cucerească - nu se punea problema expansiunii religioase, pentru că Islamul există doar de vreo 1400 de ani, pe când civilizația persană este multimilenară. Diferențele sunt date doar de gradul de civilizație. Ce-i drept, nu știu prea multe despre civilizația persană, dar cert este că nu au reprezentat o pată neagră asupra istoriei. Motivul pentru care sunt prezentați a fi fost răi, barbari etc. este că e promovat punctul de vedere al celor cu care s-au luptat. E clar că grecii n-aveau cum să aibă cuvinte bune la adresa lor, mai ales după războaiele crâncene pe care le-au purtat împotriva lor.

Da, au avut și ei defectele lor. E clar, cu toții au făcut lucruri bune, dar și lucruri rele. O perspectivă mai deschisă asupra civilizațiilor ăstora prezentate în mod negativ ar putea scoate la iveală niște lucruri foarte frumoase, care să arate cât de multe avem în comun unii cu ceilalți. Informații despre ei nu voi da, pentru că nu dețin, dar pot măcar să prezint niște muzică. Prin muzică putem descoperi niște lucruri foarte interesante despre poporul respectiv, dar și despre noi. Ascultând această compilație de peste o oră de muzică, îmi dau seama cât de mare a fost influența persană în regiune. Veți descoperi elemente comune cu muzica turcească, armenească. Ba chiar și cu muzica veche românească, cea pe care a „cules-o” Anton Pann. Oricum, e vorba despre ceva măreț, a cărui cultură a rezistat indiferent de schimbările prin care a trecut. Bucurați-vă de muzică! :)

Niciun comentariu: