miercuri, 27 decembrie 2017

Hituri și Hitulețe 2017 - Partea a IV-a

Anul se termină în curând și la fel și seria „Hituri și Hitulețe”. Și o să închei acum cu niște chestii cu care o să încep la anul, că unele hituri vor atinge apogeul prin ianuarie-februarie sau... eu știu? O să crească și mai mult cele care încă n-au ajuns pe primul loc. Sunt multe posibilități. Așa că... să începem.

1.Taylor Swift - Look what you made me do

Diss track-ul lui Taylor Swift pare să fi fost chiar hitul toamnei, cu poziționări pe primul loc în Statele Unite și Marea Britanie pentru câte trei, respectiv două săptămâni. Hitul ăsta a doborât niscaiva recorduri în ce privește vizualizările pe YouTube, a crescut foarte repede și... a stagnat la fel de repede. Are peste 700 de milioane de vizualizări din august încoace, dar poate că lumea s-a plictisit destul de repede de ea. Cu toate astea, are peste 3 milioane de discuri vândute doar în Statele Unite și vânzări și poziționări în topuri foarte bune și în restul lumii.


2.Cardi B - Bodak Yellow 

Partea bună e că piesa asta a avut un succes nebun doar în Statele Unite. Trei săptămâni pe primul loc, trei milioane de discuri vândute, plus că a fost un hit destul de puternic și în alte locuri din lume. Din fericire, nu și în România.


3.Post Malone feat. 21 Savage - Rockstar

Sau poate că hitul toamnei este ăsta. În Statele Unite a încetat să mai fie number one acum vreo două săptămâni, după ce dominase totul vreo două luni, în vreme ce în Marea Britanie a fost pe primul loc în jur de o lună. Din aest punct de vedere, „Rockstar” este hitul toamnei, însă „Look what you made me do” a beneficiat și de o mai mare popularitate a interpretei, Taylor Swift fiind una dintre cele mai îndrăgite din lume.


4.Sam Smith - Too good at goodbyes

De asemenea, un hit foarte îndrăgit din această toamnă este „Too good at goodbyes”, care a stat trei săptămâni pe primul loc în Marea Britanie, ajungând până pe locul 4 în topul general din Statele Unite și pe poziții foarte bune în multe dintre topurile din lumea întreagă. Nici în ceea ce privește vânzările „Too good at goodbyes” nu a stat rău, obținând Discuri de Platină în Statele Unite și Marea Britanie.


5.Camila Cabello - Havana

Dar sfârșitul toamnei a găsit în fruntea topurilor hitul „Havana”, cântat de o fată cu origini cubaneze și o mai veche cunoștință a noastră - Camila Cabello, fostă membră a trupei Fifth Harmony. Pe primul loc cinci săptămâni în Marea Britanie, pe locul doi în Statele Unite, super hit în toată lumea și vreo 700 de milioane de vizualizări pe YouTube în total - videoclip + single. Poate că dacă ar fi fost lansat cu vreo 2-3 luni mai devreme, ar fi avut șansa să atingă măcar miliardul.


6.ZAYN feat. Sia - Dusk till dawn

Hit foarte puternic în multe locuri, care, cu toate că nu a fost neapărat pe primul loc în top în Marea Britanie, unde a ajuns pe 2, și în Statele Unite, unde a fost departe, a avut un impact foarte mare în Europa, inclusiv în România, unde este, poate, cea mai îndrăgită piesă străină a toamnei. 


7.Luis Fonsi feat. Demi Lovato - Échame la culpa

Luis Fonsi nu o să mai atingă niciodată în următoarele 3-4 vieți succesul de-a dreptul psihopat pe care l-a atins cu „Despacito”. Ceea ce nu înseamnă că nu mai scoate hituri. Omul nu e sub nicio formă un one-hit wonder, așa cum a fost Gotye, care de la „Somebody that I used to know” nu a mai scos nimic. Fonsi e un artist îndrăgit în spațiul latino-american, iar datorită succesului pe care l-a avut cu „Despacito”, i s-au deschis porțile și către alte piețe. Prin urmare, normal că următoarea sa piesă a fost un hit. Și încă unul destul de puternic, mai ales în spațiul latino-american și chiar european. Discuri de Aur și de Platină obținute de Luis Fonsi și cu această ocazie.


8.Avicii feat. Rita Ora - Lonely together

Trecuse ceva vreme de când Rita Ora nu mai scosese ceva atât de puternic și relevant pentru a putea intra pe listele cu hituri și hitulețe. Colaborarea cu Avicii a dat naștere la un hit puternic și îndrăgit în Europa și nu numai, chiar și în România ajungând să fie destul de difuzat în FM. Are doar vreo 73 de milioane de vizualizări pe YouTube, plus altele ale single-ului. Sincer, mă aștept ca prima listă din decembrie 2018 să includă și piesa „Anywhere”, pe care a lansat-o în octombrie.


9.Rita Ora - Anywhere

Că tot ziceam mai sus, piesa încă este în top și și-a atins, cel puțin deocamdată, apogeul în noiembrie, ajungând până pe locul 2 în Marea Britanie. În unele locuri, ca acesta, este un hit puternic, în vreme ce în altele e un hituleț. La noi deocamdată n-a ajuns și nici nu știu dacă o să ajungă vreodată, dar, cum ziceam, mă aștept să fie una dintre piesele incluse în prima listă de la anul.


10.Marshmello feat. Khalid - Complicated

Fără îndoială, acesta e un hit foarte puternic în Marea Britanie, unde a ajuns până pe locul 3 și a petrecut nouă săptămâni în top 10, în vreme ce în Statele Unite a dominat topurile de nișă timp de mai multe săptămâni. La noi nu știu dacă a ajuns, că în topuri, în orice caz, nu a fost. A înregistrat vânzări de peste un milion de discuri în Statele Unite, deci a obținut Discul de Platină, iar în Marea Britanie a câștigat „doar” Discul de Aur.


Mențiunea 1.Dmitri Vegas & Like Mike vs. David Guetta feat Kiiara - Complicated

Un hituleț îndrăgit în țările din Europa unde muzica electronică este foarte populară, respectiv zonele centrală și chiar de nord. Și a fost pe primul loc și în topul de nișă din Statele Unite. Cu toate că în topuri nu a fost atât de sus, iar vânzările sunt mai scăzute decât ale unor hituri pe care nu le-am inclus, cred că toată lumea a auzit măcar o dată „Complicated”. Iar mențiunile astea le fac tocmai din acest motiv.


Mențiunea 2.Lost Frequencies & Netsky - Here with you

O piesă cu un videoclip înduioșător, care prezintă pe scurt povestea singurătății lui Nikola Tesla. A ajuns în topuri doar în Belgia și Olanda și, mai nou, este difuzată destul de mult și la noi. Una dintre cele mai frumoase și nedreptățite piese ale anului. Poate că va ajunge ceva mai sus în topuri iarna asta.


Mențiunea 3.Julia Michaels - Issues

O piesă lansată în primăvară, dar destul de puternică pe toată durata anului. Nu a excelat neapărat decât prin difuzări. Poziționarea în topuri a fost ceva mai bună decât a celorlalte două mențiuni. Două săptămâni de pe poziția a zecea în aprilie, în Marea Britanie. Nu s-ar fi încadrat decât aici, dar ar fi fost păcat ca o piesă atât de îndrăgită să nu fie amintită.


Iar cele românești...

1.Alina Eremia feat. Grasu XXL - Îmi dai curaj

O piesă frumoasă, lansată cam pe la sfârșitul lui octombrie. Ultimele 3-4 luni ale anului au adus cu ele niște melodii foarte tari, această colaborare între Alina și Grasu fiind una dintre ele. O piesă de dragoste puternică, ce schimbă un pic dominanta aia tristă care a caracterizat muzica românească în ultimii ani.


2.Delia - Fata lui tata

Piesa este „by Carla's Dreams”, iar asta se simte foarte mult în sound. O piesă foarte puternică, ce încununează un an cu o evoluție interesantă a Deliei. Mai întâi făcea trimiteri la mamă în „Cine m-a făcut om mare?”, apoi își lua iubitul la mișto că nu putea să ia propriile decizii, părăsindu-l și spunându-i „Hai, rămâi cu mă-ta,” pentru ca, la finalul anului să vină cea mai complexă piesă - „Fata lui tata” -, care e, de fapt, o femeie puternică.


3.Smiley - Vals

Dar piesa asta e de departe cea mai frumoasă, iar 2017 a fost cel mai tare an pentru Smiley. Foarte multe piese lansate, single-uri de mare succes, hitul anului - „De unde vii la ora asta?” -, melodii foarte personale și un experiment foarte, foarte reușit - „Vals”. Cu vreo lună sau două mai devreme dacă ar fi fost lansată, avea șanse mari să fie chiar hitul anului.


4.Lidia Buble - Cămașa

Nu e tocmai o piesă care îmi place, dar apreciez că e tot o piesă de dragoste adevărată, cu toate că ritmul lent o face să pară tristă. E interesantă și evoluția Lidiei, care înregistrează o nouă listă cu o piesă foarte populară.


5.The Motans feat. Inna - Nota de plată

Adevărul e că Inna își joacă rolul foarte bine și pare genul de femeie care să plătească cu aceeași monedă, dacă e rănită. Un hit foarte puternic, pe care fetele și femeile îl dedică și îl vor dedica foștilor sau iubiților mai multe luni de acum înainte.


6.Irina Rimes - Bolnavi amândoi

Din păcate, o piesă atât de bună începe cu un clișeu: „tu, golan; eu, cuminte”. Să zicem că trecem peste acest clișeu straniu. Piesa chiar e foarte tare, iar Irina Rimes este o adevărată revelație a anului 2017.


7.Vunk feat. Irina Rimes - Stai lângă mine

Da, Irina Rimes a fost peste tot anul ăsta. A compus, a cântat, a colaborat și iar a cântat. Și succesul a venit încontinuu. Să vedem cât o să țină...


8.Amna feat. Dorian Popa - Nu poți să mă uiți

Videoclip filmat când încă era cald și bine afară, o vreme numai bună pentru a cânta despre dragoste. Vocile celor doi se potrivesc surprinzător de bine. Și îmi place că și Amna are continuitate și se află din nou inclusă pe lista hiturilor și hitulețelor. 


9.ADDA feat. DOC - Te aud

Tocmai dădusem peste o altă piesă a Ioanei Ignat, dar e lansată foarte târziu în toamnă și o să facă furori în topuri iarna asta. E o piesă foarte rece, spre deosebire de asta, care e o piesă tomnatică și în versuri, și în feeling. Are aproape 10 milioane de vizualizări și îmi place, e foarte puternică piesa cântată de doi dintre cei mai mișto artiști ai momentului.


10.Smiley feat. Guess Who - Ce mă fac cu tine de azi?

Poate cea mai puternică piesă a toamnei. Lansată în prima jumătate a lui septembrie, încă este una dintre cele mai ascultate piese românești și cred că a fost cel mai aproape de a detrona „De unde vii la ora asta?”. Deci era un duel al lui Smiley cu Smiley. Nu-i nimic, hitul iernii e tot al lui Smiley. Vedem la anul, pe vremea asta, câtă dreptate voi fi avut. :))


11.Carla's Dreams - Beretta

Nicio parte din Hituri și Hitulețe fără Carla's Dreams, no? Nu aveam cum să nu includ și „Beretta” în această listă. E un hit puternic, ușor suprarealist, cu acele voci pe fundal, care par să spună ceva, dar de fapt nu spun nimic și doar fac o atmosferă stranie.


M1.F.Charm feat. Miss Mary - Hainele mele

Dar cea mai mare surpriză de anul ăsta a reprezentat-o F.Charm, care a revenit la ceea ce știe să facă cel mai bine: hip hop. Un hip hop pe care unii l-ar considera comercial, mai ales având în vedere că el a cochetat câțiva ani și cu muzica electronică, dar e vorba de muzică de calitate, muzică ce are mesaj. Peste 11 milioane de vizualizări pe YouTube pentru un single ce nu a beneficiat de videoclip sau de difuzări. Oare cum ar fi fost dacă „Hainele mele”, „Ego” sau „Cristina” ar fi beneficiat de promovare la televizor sau radio? Poate că am fi vorbit acum chiar de hitul anului.


M2.Subcarpați - '84-'85

O piesă atipică până și la nivel internațional, care a prins la publicul iubitor de ceva diferit și original. Am avut plăcerea să îi urmăresc de două ori live pe acești oameni și pot spune că sunt foarte spectaculoși. Poate că numărul de vizualizări nu e atât de mare, dar avem de-a face cu o trupă care a avut o promovare chiar mai slabă decât F.Charm.


M3.Kaira feat. Keed - Mènage în Trei

Și asta este o piesă lansată destul de târziu, cu doar o zi înainte de „Vals” a lui Smiley. Nu a avut parte de promovare, dar Kaira și Keed sunt doi oameni care se bucură de popularitate în online. Poate că melodia va mai crește pe parcurs.


M4.Killa Fonic feat. Irina Rimes - Piesa noastră

Când privești „coperta” de album extrem de dubioasă, nu te aștepți să conțină și o piesă atât de drăguță. Are aproape 10 milioane de vizualizări, în condițiile în care singura promovare de care a beneficiat a fost „brandul” celor doi interpreți.

Niciun comentariu: