duminică, 9 noiembrie 2008

Pacea ca razbunare (?!)

Din seria "ParadoX" => Egocentrismul dus la extrem.

Nu am tinut niciodata o arma in mana si nici nu ma tenteaza sa fac acest lucru. Un pistol, o pusca, un cutit iti pot aduce o moarte subita sau chiar nu te omoara deloc; depinde de scopul in care sunt folosite. Ca poti muri acum sau peste 7 zile, timp in care ai fost in coma (doar o prelungire a agoniei); cert este ca asa ceva te omoara, pana la urma.
Armele sunt cel mai scurt drum catre o razbunare foarte dulce. Te-a impuscat, il impusti de 10 ori; te-a injunghiat, il injunghii de 10 ori; te-a injurat, il injuri si il si lovesti. Dulce aceasta razbunare, te simti atat de descarcat dupa ce ti-ai platit politele, ca si cum ti-ai fi demonstrat suprematia nu numai in fata adversarului (sau, mai exact, a aproapelui care ti-a gresit), ci si in fata ta si chiar in fata lui Dumnezeu. Este o senzatie superba, insa...cui ii pasa? Demonstratia se face doar la matematica, in geometrie, in tribunal, in mijlocul unui proces. A demonstra ceva in afara subiectelor care chiar necesita acest lucru este ceva total inutil. Incercand sa demonstreze ceva, omul ajunge sa se minta pe el insusi, incercand sa ajunga ceva ce nu este si nu va fi niciodata.
"Stiati ca pixul e mai puternic decat cutitul? Un cutit te omoara o data, un pix poate scrie lucruri care sa te omoare de mai multe ori." (Damian Marley). Cuvintele sunt cele mai distrugatoare arme. Un cuvant nepotrivit care iti este spus intr-un moment nefericit poate sa iti distruga moralul, sa te aduca intr-o depresie totala, din care nu mai poti sa iesi. Orice razbunare ar fi de-a dreptul inutila, pentru ca nici nu il vei rani pe cel care ti-a zis acel cuvant si te vei rani si mai rau. De aceea, am venit cu un nou paradox: pacea ca razbunare.
Cum vine acest lucru? Simplu. Te arati prietenos chiar si fata de omul care ti-a facut cel mai mare rau pe lumea aceasta si care vrea sa iti faca in continuare. Cu orice risc, merita sa vezi un om strofocandu-se sa iti faca rau, sa te doboare, sa te distruga si tu sa te arati din ce in ce mai prieten, mai apropiat de persoana respectiva. Pur si simplu este felul tau de a te razbuna. Este frustrant sa vezi ca nu ai succes in ceea ce face, desi te straduiesti din greu. Cu toate acestea, trebuie sa ai nervi de otel si vointa cel putin la fel de tare. Nu trebuie sa fii constient ca te razbuni, trebuie doar sa fii impacat cu tine insuti.
Am renuntat la arme.

"I loved you yesterday before you killed my family" (Serj Tankian - Empty Walls)(Picture: "International Art Partnership - Peace tree")

Un comentariu:

Maya spunea...

si eu care credeam ca nu ai mai scris:D
desi nu ai scris povesti:D