duminică, 9 noiembrie 2008

Serj TankianSe poate spune despre el ca este o victima a globalizarii, fiind armeano-american, nascut in Liban. In varsta de 41 de ani, Serj Tankian este unul din putinii oameni care pot fi numiti artisti completi si complecsi.
A intrat in industria muzicala in urma cu aproape 15 ani, formand trupa System of a Down, impreuna cu Daron Malakian (voce/chitara solo), Shavo Odadjian (bass/backing vocals) si Ontronik Khachaturian (tobe/percutie). Din aceasta formula de patru a plecat cel din urma, in 1997, in locul sau venind John Dolmayan. Impreuna cu trupa SOAD, Serj a scos 5 albume: "System of a Down" (1998), "Toxicity" (2001), "Steal this Album!" (2002), "Mezmerize" si "Hypnotize" (ambele 2005). Dintre melodiile mai cunoscute, putem mentiona "Chop Suey" (pe bune, cine nu a vazut macar o data clipul in care Serj mananca chop suey cam scarbit?), "Toxicity", "Aerials", "ATWA", "BYOB", "Holy Mountains" sau "Hypnotize".

Pe langa cele 5 albume lansate cu SOAD, Serj mai are la activ un album lansat in 2003, intr-o trupa cu Arto Tuncboyacian, numita Serart (albumul poarta numele trupei), si un album solo, "Elect the dead", scos in 2007. Ceea ce face albumul "Elect the dead" special este faptul ca toate cele 12 melodii au clipuri, iar toate cele 12 clipuri sunt regizate de 12 regizori diferiti.

Serj Tankian in clipul "Empty Walls", de pe albumul "Elect the dead".

Ceea ce il face pe Serj Tankian un artist si complex este polivalenta sa. Pe langa faptul ca este un cantaret deosebit (este tenor), el este si compozitor, scriitor si poet. Stie sa cante la mai multe instrumente, precum pian, chitara, bass, sintetizator, etc.

Pe 1 octombrie 2002 a lansat un volum de poezii, care se numeste "Cool Gardens". Din pacate, aceasta carte nu a ajuns in Romania, decat, poate, adusa fiind de catre niste fani care au cumparat-o din Statele Unite.
Stilurile muzicale pe care Serj Tankian le abordeaza sunt destul de numeroase. Toate se pot reduce la un singur cuvant: rock. Cu toate acestea, melodiile de pe albumul "Serart" nu seamana cu cele de pe "Elect the dead" sau "Toxicity". Pe albumul Serart sunt abordate genuri precum experimental rock, drum & bass, jazz, muzica folclorica armeneasca. In celelalte proiecte, Serj abordeaza genuri precum progressive metal, power metal, hard rock, alternative.
In paralel cu activitatile artistice, el este implicat in mai multe campanii, dorind sa atraga atentia, in special prin mesajul "no more blood for oil" (sa nu se mai verse sange pentru petrol). Actualmente, el lucreaza impreuna cu Steven Slater la un muzical, bazat pe tragedia greaca "Prometeu incatusat". A declarat ca va scrie opt cantece pentru acest proiect.

"Antidepressants controlling tools of your system, making life more tolerable" (Serj Tankian - The Unthinking Majority)

Niciun comentariu: