duminică, 18 octombrie 2009

Lucky Dube

18 octombrie 2007, Rosettnville, Johannesburg (Africa de Sud).

Muzica reggae africana a suferit o mare pierdere. Lucky Dube isi conducea linistit masina, un Chrysler 300C, o masina pentru care, aparent, merita sa omori. Doar ce isi lasase doi dintre cei sapte copii ai sai la casa unchiului lor, Lucky Dube a fost atacat de hotii de masini si a fost omorat de acestia. Cinci oameni au fost arestati in legatura cu aceasta crima, dintre care trei au fost judecati si gasiti vinovati pe 31 martie 2009. Doi dintre acestia au incercat sa evadeze si au fost prinsi. Criminalii au fost condamnati la inchisoare pe viata. Lucky Dube avea 43 de ani la momentul mortii si a lasat in urma o sotie, sapte copii si peste 25 de ani de cariera muzicala.

Cariera muzicala si succesul:

Lucky Dube si-a inceput cariera muzicala in cadrul The Skyway Band, o trupa de muzica pop zulu (mai exact mbaqanga).

Mahlathini & The Mahotella Queens - Mbaqanga (1991)(Melodii ale The Skyway Band nu se gasesc, din pacate; am pus acest clip pentru a arata ce inseamna muzica mbaqanga.)

In 1984, Lucky Dube s-a decis sa isi schimbe stilul (la propunerea viitorului sau sunetist, Dave Segal) in reggae. A lansat primul sau album, "Rastas never die", insa vanzarile au fost foarte mici (aproximativ 4000 de copii, in comparatie cu cele 30000 pe care le-ar fi vandut in trupa de mbaqanga). Regimul apertheid a decis, in 1985, sa interzica albumul lui Lucky Dube, insa marele artist nu a renuntat. In acelasi an, Dube a lansat albumul "Think about the children", premiat cu disc de platina si care i-a adus faima nu numai la nivel national, ci si la nivel international.
Lucky Dube a continuat sa lanseze albume foarte bune. In 1989 a castigat patru premii OKTV pentru "Prisoner", inca unul pnetru "Captured Live" in 1990 si inca doua pentru "House of Exile" in 1991. Albumul sau din 1993, "Victims", a fost vandut in peste un milion de copii in toata lumea. In 1995, a semnat un contract cu Motown. Albumul sau, "Trinity", a fost primul lansat la Tabu Records, dupa ce Motown a achizitionat acest label.
In 1996 a lansat o compilatie, "Serious Reggae Business", care i-a adus titlul de "Cel mai bine vandut artist african" la World Music Award si de "International Artist of the Year" la Ghana Music Awards. Urmatoarele sale trei albume au castigat premii la nivel national. Cel mai recent album al sau, "Respect", a fost lansat in Europa prntr-o intelegere cu Warner Music. Dube a fost in turnee internationale, impartind scena cu Sinead O'Connor, Peter Gabriel si Sting. A aparut la 1991 Reggae Sunsplash (a fost invitat pe scena pentru un bis de 25 de minute) si la Live 8 2005 din Johannesburg.

Lucky Dube - House of ExileBucurati-va de muzica,
MariusZ

Niciun comentariu: